Από τις Ευρωεκλογές 2019 στις... πρόωρες εκλογές - Το παρασκήνιο και τα έως τώρα αποτελέσματα

 
Από τις Ευρωεκλογές 2019 στις... πρόωρες εκλογές - Το παρασκήνιο και τα έως τώρα αποτελέσματα

Ενημερώθηκε: 27/05/19 - 09:46

Ευρωεκλογές 2019: Ραγδαίες εξελίξεις που φέρνουν πρόωρες εκλογές όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,έφερε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που έφερε τη Νέα Δημοκρατία μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό που ακόμα εκκρεμεί είναι ο καθορισμός της διεξαγωγής των Εθνικών Εκλογών, με πιο πιθανές ημερομηνίες τις 30 Ιουνίου ή τις 7 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Μέχρι στιγμής με την ενσωμάτωση του 74,68% της επικράτειας, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,25% και εκλέγει 7 έδρες επί 23.74% του ΣΥΡΙΖΑ (6 έδρες), ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 7,51%, ΚΚΕ με 5,53%, Χρυσή Αυγή 4,87% που εκλέγουν από δύο έδρες. Μεγάλες εκπλήξεις η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 4,12 και μία έδρα, ενώ ακολουθεί το ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο μέχρι στιγμής συγκεντρώνει ποσοστό 3,06% και δίνει μάχη για να κρατήσει τη μία έδρα (σε περίπτωση που πέσει από το 3%, η έδρα αυτή πάει στο πρώτο κόμμα).

1

Πώς φτάσαμε στις πρόωρες εκλογές - Το παρασκήνιο

Εκλογές 2019: Μετά τη διαφαινόμενη συντριπτική ήττα με διαφορά σχεδόν 9,3% ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές (πιθανά την Κυριακή 30 Ιουνίου).

Ευρωεκλογές

Συντριπτική είναι η ήττα και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκαν σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για εκλογές 

Την απόφαση να προχωρήσει ούτως ή άλλως σε πρόωρες εθνικές εκλογές είχε πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN TV, ο Αλέξης Τσίπρας -είτε η διαφορά στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλη είτε μικρή- είχε καταλήξει στο συμπέρασμα να κάνει τις εκλογές μέσα στον Ιούνιο - φυσικά μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός το μεσημέρι του Σαββάτου - και μιλώντας στους δημοσιογράφους - στα γνωστά τσίπουρα των πολιτικών με τους εκπροσώπους του Τύπου είχε δηλώσει ότι είναι πρόθεσή του να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, αν υπάρξουν αποτελέσματα με «κοσμογονικές αλλαγές». Μάλιστα, το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές είχε αφήσει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Όλα όμως κρίθηκαν το βράδυ της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση της επίσημης πρόβλεψης όπου διαφάνηκε το φάσμα της συντριπτικής ήττας και ετέθη στο τραπέζι της συζήτησης του Αλ. Τσίπρα με στελέχη της Κουμουνδούρου και της κυβέρνησης,

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έπαιζε αρκετή ώρα πριν την ανακοίνωση στα ξένα μέσα ενημέρωσης (π.χ. Ρόιτερς) κάτι που από ό,τι φάνηκε από τις δημόσιες συζήσεις δεν έβρισκε σύμφωνα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. Παπαδημούλης, Κ. Ζαχαριάδης.

Άμεσες οι πολιτικές εξελίξεις

Μετά τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών θα δρομολογηθούν. Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα 3 Ιουνίου θα επισκεφθεί το προεδρικό Μέγαρο και θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη διάλυση της Βουλής.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία για προσφυγή στις κάλπες είναι η 30η Ιουνίου με δεύτερη όχι και τόσο πιθανή την 7η Ιουλίου. Μετά προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές υπάρχει πρόσφορο έδαφος για σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν δεν βρεθεί λύση τότε η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές.