Αβάντα Σαμαρά στον Άδωνι

 
Αβάντα Σαμαρά στον Άδωνι

Ενημερώθηκε: 06/06/16 - 08:04

Νέο κύκλο εσωκομματικής συζήτησης, αλλά και αντιδράσεις, αναμένεται να προκαλέσει η σπουδή του Αντώνη Σαμαρά να εδραιώσει τον Άδωνη Γεωργιάδη ως Αντιπρόεδρο, ήτοι Νο2 στη ΝΔ και ειδικότερα η αναφορά του χθες στην εφημερίδα Realnews, πώς: "O Άδωνης Γεωργιάδης δεν είναι κεντρώος, όμως αποδείχθηκε αποτελεσματικός μεταρρυθμιστής". Κι αυτό παρά τις πρώτες ενστάσεις που έχουν εκφραστεί δημόσια από τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Νικήτα Κακλαμάνη για το κατά πόσο έπρεπε να γίνει ο Άδωνης Γεωργιάδης Αντιπρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία.

Οι ενστάσεις από αυτούς, που εκφράζονται είτε δημόσια, είτε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις εδράζονται στο γεγονός ότι πρώτον, ο Άδωνης Γεωργιάδης ανήκει μόλις τα τελευταία τρία χρόνια στη ΝΔ, ενώ πριν ως βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ την κατηγορούσε, δεύτερον ότι με τις τοποθετήσεις του, ενίοτε ακραίες προκαλεί, κατά συνέπεια η ΝΔ χάνει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, τρίτον ότι ρέπει προς τα Δεξιά, ενώ η ΝΔ στην παρούσα φάση έχει ανάγκη το Μεσαίο Χώρο και τέταρτον ότι έχει επιδείξει μία "βουλημική τάση" να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη ΝΔ μέσω δικών του ανθρώπων, που θέλει να προωθήσει στα όργανα του κόμματος.

Μάλιστα, όσοι εκφράζουν τους παραπάνω προβληματισμούς- και δεν είναι λίγοι- αναφέρουν ως παράδειγμα της "επεκτατικής" του τάσης, την ενασχόλησή του με το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που οδηγήθηκε σε φιάσκο (με στόχο να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους δικούς του συνέδρους") και το πρόσφατο παράδειγμα στην εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής που "ανέτρεψε" ισορροπίες και κατάφερε να εκλέξει τον συνεργάτη του στη δεύτερη θέση.

Τα παραπάνω παραδείγματα, όπως και πολλά άλλα, λένε στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, δείχνουν ότι από τη θέση του Αντιπροέδρου ενισχύει πολύ τη θέση του και "αδυνατίζει" τη ΝΔ από την ανάδειξη αμιγώς στελεχών του κόμματος.

Και επειδή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ετοιμάζονται και άλλοι βουλευτές να εκφράσουν δημόσια τις ενστάσεις τους, έσπευσε ο Αντώνης Σαμαράς να τον εδραιώσει στη θέση του με το να τού πλέξει το εγκώμιο όσο σε κανέναν άλλον βουλευτή στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews".

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά στελέχη της ΝΔ εξεπλάγησαν για την προτίμηση του Αντώνη Σαμαρά ειδικά στο πρόσωπο του Άδωνη Γεωργιάδη.

Ακόμη, κάποιοι υπενθύμιζαν, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι ο Αντώνης Σαμαράς με την δημόσια τοποθέτηση του "επιβεβαίωσε" τα όσα αναφέρονταν στις εσωκομματικές εκλογές ότι στον πρώτο γύρο στήριξε τον Άδωνη Γεωργιάδη και στον δεύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο είχε εξασφαλίσει ότι η στήριξη η δική του και του Άδωνη προϋπέθετε την τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη στη θέση του Αντιπροέδρου.

Έτσι, "όταν προ ημερών κατάλαβε ότι ο εκλεκτός του και...συνέχειά του, Άδωνης Γεωργιάδης προβληματίζει πλέον δημόσια, κυρίως για το δεξιό του προφίλ έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι ο Άδωνης ήλθε για να... μείνει", έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής της ΝΔ.

"Ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν είναι κεντρώος, όμως αποδείχτηκε αποτελεσματικός μεταρρυθμιστής", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς ανταποδίδοντας στον Άδωνη τη μέγιστη στήριξη του, στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του.

Την ίδια ώρα όμως, η διαρκής αυτή στήριξη και με την πρόσφατη συνέντευξη στην Real, προκαλεί ακόμη περισσότερο:

"Για μία ακόμη φορά με δημόσια τοποθέτησή του ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει το δρόμο και προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα", υποστηρίζουν στελέχη της ΝΔ. Και αυτό, όπως φαίνεται, δεν θα αρχίσει να εξελιχθεί σε αντιδράσεις.

Στην συζήτηση, όμως για το θέμα των αντιδράσεων, που προκαλεί η τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη στην αντιπροεδρία της ΝΔ μπήκε και Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε συνέντευξη του χθες στο thepressroom.gr απέφυγε να στηρίξει προσωπικά τον κ. Γεωργιάδη και τοποθετήθηκε μόνο για την ιδεολογική βάση της κριτικής που γίνεται για την συγκεκριμένη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Βορίδης είπε:

"Η τοποθέτηση των αντιπροέδρων αποτελεί επιλογή του Προέδρου της Ν.Δ. Ποτέ δεν σχολιάζω επιλογή προσώπων. Τα πρόσωπα έχουν σημασία αλλά προφανώς αυτό που κυρίως είναι σημαντικό είναι οι πολιτικές επιλογές, οι προγραμματικές θέσεις, ο ιδεολογικός χαρακτήρας.

Όμως αν σε κάποιους δεν αρέσει ο Άδωνις, γιατί είναι πολύ δεξιός, ας προσέξουν τι είδους συζήτηση θέλουν να ανοίξουν, γιατί τότε δεν διαφωνούν με πρόσωπο λόγω των ιδιαιτέρων του χρακτηριστικών, αλλά λόγω την θέσεών του. Και αυτό φτιάχνει διάφορες ιδεολογικές κατηγορίες στελεχών στην Νέα Δημοκρατία: για παράδειγμα, στη λογική ορισμένων οι δεξιοί δεν πρέπει να γίνονται αντιπρόεδροι. Σαφώς αυτό νομιμοποιεί στους δεξιούς να αρχίσουν να λένε ό,τι οι άλλοι δεν μπορούν να είναι αντιπρόεδροι. Εγώ λοιπόν λέω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι απλώς λάθος, είναι καταστροφική».