Βουλή: Κόντρα Γ. Οικονόμου και Κ. Σκανδαλίδη για τις... μετεκλογικές συνεργασίες

 
VOULI12

Ενημερώθηκε: 19/12/22 - 14:28

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές και το νόημα της προοδευτικής διακυβέρνησης στην οποία αναφέρεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, απασχόλησε μέρος της «κοινοβουλευτικής αντιμαχίας», ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου.

Κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τον Tύπο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ξεπέρασε τα εσκαμμένα, αφού με αφορμή όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης περί προοδευτικής διακυβέρνησης, είχε το θράσος τα ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη με τους Καμμένους. Να του θυμίσω ότι ο κ. Καμμένος είναι σάρξ εκ της σαρκός σας και η κατηγορία επιστρέφει στον ίδιο, γιατί η δημοκρατική παράταξη δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ καμία διάθεση να συγχρωτιστεί με τέτοιες δυνάμεις», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης απευθυνόμενος στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου που βρισκόταν στα υπουργικά έδρανα.

«Εξάλλου, για τη ΝΔ υπάρχουν όμοροι χώροι με το κυβερνών κόμμα, με τους οποίους θα μπορούσε να αναζητήσει συμμαχίες, τώρα που ο στόχος της αυτοδυναμίας φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά, μια απομάκρυνση που φαίνεται να εκνευρίζει τον κ. πρωθυπουργό», είπε επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Προφανώς, ο κ. πρωθυπουργός θέλει να μας εγκαλέσει επειδή εμείς δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Με έναν πρωθυπουργό που συγκαλύπτει, που χειραγωγεί τους θεσμούς, που ασκεί πολιτική για τους λίγους και φτωχαίνει τους πολλούς, που διαθέτει με αδιαφάνεια στους αρεστούς τούς πόρους της χώρας. Δεν μπορούμε με αυτή τη ΝΔ και με αυτόν τον πρωθυπουργό. Το τι είναι προοδευτικό πραγματικά, ο καθένας το καθορίζει με βάση το πρόγραμμα του, την πρακτική του, την ιστορική του διαδρομή. Εμείς έχουμε πει με σαφήνεια τους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Πάνω από όλα έχουμε ξεκαθαρίσει ότι μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που κυβερνάει η ΝΔ, τον ελιτισμό, τον αυταρχισμό και την ταξική της κατεύθυνση ούτε έχει πολύ σχέση με τον τρόπο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον λαϊκισμό και την χειραγώγηση των αρμών της εξουσίας».

Θα μας επιτρέψετε, επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, να πιστεύουμε ότι «ο λαός μπορεί να φέρει μια δημοκρατική ανατροπή και να δώσει στο ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις με γνώμονα τη σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και με βάση το πρόγραμμα μας να διεκδικήσουμε να παίξουμε ρόλο σε αυτές».

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου.

«Άκουσα τον κ. Σκανδαλίδη να υπερασπίζεται το δικαίωμα μιας αυτόνομης πορείας του κόμματος του και της διεκδίκησης από τους εκλογείς, της δύναμης να παίξει αυτή την πορεία. Δικαίωμα σας, προφανώς. Όμως θυμίστε μου, ποιος είπε ότι στόχος σας και εκλογικό διακύβευμα είναι "να στείλουμε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και να προκύψει μια άλλη κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική με δημοκρατικό πρόσημο"; Μάλιστα. "Να στείλουμε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και να κυβερνήσουν οι υπόλοιποι". Ποιοι είναι οι υπόλοιποι; Και αν εσείς ισχυριστήκατε σήμερα ότι, κατά την άποψή σας, η αυτοδυναμία για τη ΝΔ απομακρύνεται, θα συμφωνήσουμε ότι με βάση τις ίδιες δημοσκοπήσεις που μάλλον επικαλείστε, μάλλον είναι απίθανο να εξασφαλίσει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ ή να είναι πρώτο κόμμα», είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και συνέχισε: «Αν βάλεις αυτά τα δύο στην εξίσωση, προκύπτει ΝΔ στην αντιπολίτευση και προοδευτική διακυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο. Άρα με ποιους; Με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Βαρουφάκη. Αυτή είναι η εξήγηση και το συμπέρασμα, από την πολιτική και την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Απόφαση η οποία τεκμαίρεται και από μια σειρά άλλα πράγματα, από την φωτοτυπικού τύπου προσέγγιση στο θέμα της κυρίας Καϊλή, και από μια σειρά άλλα πράγματα. Συνεπώς, οι πολιτικές επιλογές των κομμάτων είναι επιλογές που χαρακτηρίζουν την προσέγγιση, την άποψη την ταυτότητα, τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Τα πράγματα εδώ είναι συγκεκριμένα, επέμεινε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και προσέθεσε, απευθυνόμενος στον Κώστα Σκανδαλίδη: «Για δικούς του λόγους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποφασίσει να γίνει παρακολούθημα του κ. Τσίπρα. Ο κόσμος το κρίνει, το βλέπει. Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά την κυβέρνηση που προτείνουμε εμείς και έχει μπροστά του την αναβίωση μιας κυβέρνησης, την επιστροφή του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη και με εσάς να συμπληρώνετε αυτό που κατά την άποψή σας συνιστά σοσιαλδημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση».

«Ο κ. υπουργός βγάζει από την εξίσωση τη λαϊκή ετυμηγορία», ανέφερε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με πρωθυπουργό που μπορεί να μην είναι ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Είπαμε ότι με αυτή τη ΝΔ και με αυτόν τον πρωθυπουργό, με τον τρόπο που πολιτεύεται, δεν υπάρχει συνεννόηση. Εσείς στη θέση του κ. Ανδρουλάκη, όταν ξέρετε ότι σας παρακολουθεί ο πρωθυπουργός, όταν ξέρετε ότι δεν αφήνει να βγει τίποτα στο φως, όταν ξέρετε ότι υποβάλλει τους θεσμούς σε μια σκληρή πολιτική συγκάλυψης, αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης, μπορεί να εκφράζει μια προοδευτική δύναμη; Σε αυτό το μοντέλο εμείς λέμε όχι».

«Αν ο λαός αποφασίσει να μας δώσει μια πρωτοβουλία στις εξελίξεις, δεν λέω ότι θα βγούμε πρώτο κόμμα, δεν λέω ούτε και δεύτερο. Λέω να μας δώσει όμως μια δύναμη, να μπορούμε να παίξουμε ρόλο στις εξελίξεις και επειδή η κυβέρνηση πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μας, μετά τη λαϊκή εντολή που θα είναι αυθεντική εκδήλωση της λαϊκής ετυμηγορίας, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στη βάση προγραμματικής διακήρυξης ανάμεσα σε κόμματα, γενικά. Επαναλαμβάνω και μετά από ήττα της ΝΔ», είπε επίσης ο Κώστας Σκανδαλίδης και προσέθεσε: «Αν όμως ο λαός δεν μας δώσει αυτό, υπάρχει ένας δρόμος, αν μοιάζουν τόσο πολύ τα μοντέλα διακυβέρνησης, το δικό σας με του κ. Τσίπρα, γιατί να μην κυβερνήσετε μαζί; Δεν είναι μια λύση; Δεν μιλάω για καταστάσεις εθνικής ενότητας ή για θέματα που έχουν σχέση με κυβερνήσεις που έχουν αναγκάζουν οι συνθήκες τα κόμματα να συμμετέχουν. Γιατί κάνετε εξισώσεις;».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ