Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» το ν/σ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια — Καταψήφισαν 129 βουλευτές

 
vouli olomeleia

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 09/03/24 - 00:35

Με 159 «ναι», 129 «όχι» και 11 «παρών» υπερψηφίστηκε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας καθυστέρησε περισσότερο από μια ώρα, καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέτασε ενδελεχώς το νομοσχέδιο, διαβάζοντας μία προς μία τις 205 διατάξεις του

Στην συζήτηση που διήρκεσε τρεις μέρες και κορυφώθηκε σήμερα κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι και οι διαξιφισμοί μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για «ριζική τομή στην εκπαίδευση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Διαξιφισμοί Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα» ευχήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια στη Βουλή.

«Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το Πόθεν Έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της Βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές που δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την επιτροπή από ότι τι δικό μου. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας, να στοχοποιήσετε εμένα και την σύζυγό μου εδώ και 7 χρόνια. Επομένως καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στη γνώση αναρωτήθηκε σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση και είπε: «ο Έλληνας μαθητής που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις και μπαίνει στο πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν σε ποιοτικά πανεπιστήμια της επιλογής του και ανάλογα με τις επιδόσεις του».

«Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είμαστε πολύ υπερήφανοι διότι δεν πρόκειται να σπρώχνουμε νέα παιδιά σε τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν και εσείς δημιουργήσατε ένα βράδυ πριν από τις εκλογές, με εκπρόθεσμη τροπολογία γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά καταδικάζουν τα νέα παιδιά σε μια «πολύχρονη φοίτηση», με την φαντασίωση ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είπε από το βήμα της Βουλής ότι «ενώ εμείς είμαστε εδώ στη Βουλή, νέοι και νέες διαμαρτύρονται κύριε πρωθυπουργέ κατά των δικών σας σχεδίων γιατί τους λέτε απλά και χυδαία ότι πρέπει να έχουν δυνατότητα να πληρώσουν στα ΑΕΙ».

«Απάντηση δεν δώσατε στην ομιλία σας κύριε πρωθυπουργέ, για ποιο λόγο ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα για οικονομικά συμφέροντα λίγων κολλητών σας», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και χαρακτήρισε προκλητική τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κάποιοι κάνουν καριέρα στις διαδηλώσεις.

«Μάς χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα, ναι κάνουμε καριέρα στις διαδηλώσεις και είμαστε υπερήφανοι γιατί η πρώτη μας κινητοποίηση ήταν για το Πολυτεχνείο. Εκείνη την ίδια περίοδο άλλη καριέρα έκανε ο εκ δεξιών καθήμενος του πρωθυπουργού κ. Βορίδης. Αυτή η κυβέρνηση είστε κ. Μητσοτάκη», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε:

«Ναι κάνουμε καριέρα κ. πρωθυπουργέ. Εσείς πού κάνατε καριέρα; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο πήγατε; Και όσο για καριέρα στη ζωή, εμείς δεν διοριστήκαμε στην Εθνική Τράπεζα εξαιτίας του επιθέτου».

«Το Σύνταγμα του ’75 αποδεικνύει ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα ήταν πιο προοδευτική από σήμερα γιατί τότε προέβλεψε ότι η ανώτατη Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές δεν είναι πελάτες», τόνισε ο κ Φάμελλος.

Ως «απομίμηση μεταρρύθμισης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη Βουλή, κάνοντας σαφές πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει επί της αρχής. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πιστεύουμε ότι δεν έχετε κάποιο σχέδιο που θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δήθεν μεταρρύθμιση η οικτρή αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλά για τους μπαχαλάκηδες. Και γιατί δεν τους αντιμετωπίσατε με την αστυνομία που ιδρύσατε; (…) Πετύχαμε αλλαγές στη δημόσια παιδεία γιατί ανοίξαμε διάλογο με όλους σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση» είπε για το σχέδιο νόμου που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ το 2011.

Είπε, ακόμη: «85 άρθρα από τα 89 ξηλώνουν τη δήθεν μεγάλη μεταρρύθμιση της κυρίας Κεραμέως (…) Νομοθετείτε βάσει συμφερόντων (…) Ένα fund μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα (…) Τα παραρτήματα είχαν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Στη συνέχεια, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία στο ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ευρωπαϊκή εξαίρεση», επισημαίνοντας:

«Εξαίρεση θα είμαστε όμως και με το σχετικό νομοσχέδιο (…) Εμείς λέμε ίδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων με συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου».

Τόνισε, μεταξύ άλλων: «Διαγκωνίζονται τα πρώην στελέχη μας που είναι σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης για το ποιος προασπίζεται καλύτερα το νομοσχέδιο, ενώ πριν από 20 χρόνια έλεγαν άλλα (…)

Δεν είμαστε εμείς οι λάτρεις της ακινησίας, θέλουμε η χώρα να πηγαίνει μπροστά με αξιοκρατία, διαφάνεια και κανόνες».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τόνισε ότι «συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι “κόσμοι”: Ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φέρει προς ψήφιση, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, ένα πραγματικό έκτρωμα. Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια-μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου».

«Μην κάνετε όνειρα ότι αν γίνει νόμος αυτή η ταξική εξόντωση των μαθητών, αυτό θα κρατήσει για πολύ. Δεν θα σας το επιτρέψει ο ίδιος ο λαός, η νεολαία, η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο “τιμοκατάλογος” των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας» σημείωσε.

Είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη στάση τους «το κάνουν όλο και πιο εύκολο στην κυβέρνηση της ΝΔ» καθώς «οι περισσότεροι είπατε ότι συμφωνείτε με την ίδρυση “μη κρατικών” πανεπιστημίων, “αλλά να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 πρώτα”».

«Φυσικά, πλην ΚΚΕ, κανένας δεν είπε κουβέντα για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”: Το ιδιωτικοποιημένο δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων» επισήμανε.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή. «Φτιάξτε πρώτα τη δημόσια παιδεία, τα δημόσια πανεπιστήμια και μετά τα ιδιωτικά», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην παιδεία είναι δομικό» και «ξεκινά από τις χαμηλές βαθμίδες».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα χρησιμοποιώντας παραπειστικά παραδείγματα για να πείσει τον κόσμο, ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τα δημόσια θα γίνουν καλύτερα», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί «για τα παιδιά των πλούσιων φίλων».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη του ζήτησε να τον ενημερώσει ποια είναι τα 10 διεθνή πανεπιστήμια που θέλουν να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας ενώ τόνισε ότι η Ελληνική Λύση δεν μπορεί να ανεχθεί τη δημιουργία τουρκικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

«Είστε το παλιό και είμαστε το νέο. Είστε με την πολυλογία και τη θεωρία, είμαστε με την ουσία. Κύριοι, ο μέτριος πολιτικός μιλάει, ο καλός πολιτικός εξηγεί. Ο εξαιρετικός πολιτικός δείχνει, ο μεγάλος πολιτικός εμπνέει. Εμείς θέλουμε να εμπνέουμε. Εσείς θέλετε να μιλάτε», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ επιχειρείται η πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975. Κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματά εδώ, στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε: «Τα δημόσια Πανεπιστήμια θα κληθούν να μοιραστούν μια πενιχρή χρηματοδότηση. Αυτό είναι η απόλυτη απαξίωσή τους».

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένας μηχανισμός που έχει ανοιχτή πρόσβαση σε όλους. Η κυβέρνηση απαιτεί αριστεία για τα παιδιά των κατώτερων στρωμάτων, αλλά για τα παιδιά τα δικά της, των ανώτερων στρωμάτων, δεν ζητάει τίποτα» υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης.

“Ο τίτλος του νομοσχεδίου θεωρούμε ότι είναι υποκριτικός. Πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης, πρόθεσή σας, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι να ενισχύσετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά να το αποδυναμώσετε”, δήλωσε  ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών”, Βασίλης Στίγκας.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί ντιρεκτίβες μνημονίων”, προσέθεσε ο κ. Στίγκας. “Ντιρεκτίβες υπαγορευμένες από άγνωστους δανειστές που θέλουν η κρατική και δημόσια οντότητα της ελληνικής δημοκρατίας να καταστεί στο μεγαλύτερό της τμήμα ιδιωτική”, προσέθεσε ενώ ισχυρίστηκε: “Με τις επικίνδυνες διατάξεις περί των ιδιωτικών πανεπιστημίων ανοίγετε την κερκόπορτα. Για την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας δομής, κάθε κρατικής οντότητας. Και αυτό προκειμένου ο λαός μας να χάσει τον έλεγχο επί της εξουσίας και της διακυβέρνησης των κυβερνήσεων που εκλέγει”, είπε ο κ. Στίγκας.

Ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” υποστήριξε ακόμη ότι “ο πρωθυπουργός είπε ψέματα και ανακρίβειες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είπε ότι η νέα γενιά οπλίζεται με νέες δυνατότητες. Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες; Στα 660 ευρώ; Που φεύγουν όλοι στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη; Που αφήνουν τις σπουδές τους στη μέση; Που αφήνουν γονείς, συγγενείς και συντρίμμια ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους; Είπατε ότι θα φτιάξετε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ για να μην αναγκάζονται οι νέοι και οι καθηγητές να φεύγουν από τα σπίτια τους. Και πως να μην αναγκάζονται όταν όλοι γνωρίζουμε την οικτρή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια, που είμαστε στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως. Έχουν καταντήσει άντρο παρακρατικών και αριστερών οργανώσεων”.

Την αντίθεση του με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Ο πρόεδρος της Νίκης υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. «Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μια φορά να ερμηνεύσει την έννοια του Συντάγματος κατά έναν αυθαίρετο και επικίνδυνο τρόπο. Από το 1975, η παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, προβλέπεται να γίνεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ. Απαγορεύεται η ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες. Οι λέξεις “απαγορεύω” και “αποκλειστικά” που περιέχονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν είναι επιδεκτικά ερμηνείας», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε:

«Η μοναδική οδός για να αλλάξουν όλα αυτά είναι η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, στο πλαίσιο της οποίας μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και να δοκιμασθεί η αντοχή τους. Ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει ως έρεισμα μια πρωτοφανή στα νομικά χρονικά ερμηνευτική προσέγγιση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα είναι το ευαγγέλιο του κράτους και κάθε φορά που το αποδομούμε, ολισθαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς».

Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους και επεισόδια με την αστυνομία

Μπροστά από τη Βουλή παρέμειναν για πολλές ώρες τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Μετά τις 20.00 το βράδυ, οι διαδηλωτές που είχαν παραμείνει έξω από τη Βουλή, έκαναν πορεία προς τα Προπύλαια, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις.

Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν σήμερα δυναμικό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια εκφράζοντας τη διαφωνία τους και την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων είναι μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά). Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

Οι πορείες σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις. Ειδικότερα, τρεις από τις δώδεκα προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ