Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha, που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, αποτυπώνουν ένα σύνθετο πολιτικό σκηνικό.
Η κυβέρνηση καταγράφει απώλειες και ισχυρή κοινωνική δυσαρέσκεια σε θέματα διαφάνειας, την ώρα που οι πολίτες εμφανίζονται εξαιρετικά θορυβημένοι από τις διεθνείς εξελίξεις.
Πρόθεση ψήφου: Πτώση για ΝΔ, άνοδος για ΠΑΣΟΚ
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτο κόμμα με 23,8%, καταγράφοντας όμως πτώση $1,3\%$ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 12%, εμφανίζοντας άνοδο μίας μονάδας.
Ελληνική Λύση: 8,6%
ΚΚΕ: 6,8%
Πλεύση Ελευθερίας: 6,3% (με πτωτική τάση)
ΣΥΡΙΖΑ: 4,6%
Φωνή Λογικής: 3%
Κόμμα Μ. Καρυστιανού: Το νεοσύστατο σχήμα καταγράφει μια δυναμική της τάξης του 15% στην πιθανότητα ψήφου, δείγμα της κοινωνικής φόρτισης για τα Τέμπη.
Αναποφάσιστοι: Παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (18,6%).
Κυβερνητικό έργο: Δύο κόσμοι σε Άμυνα και Εσωτερικά
Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγηση της κυβέρνησης, με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική πολιτική:
Θετικό πρόσημο στην Άμυνα: Το 68% των πολιτών εγκρίνει την αποστολή φρεγατών και F-16 στην Κύπρο, ενώ το 64% βλέπει θετικά τη μεταφορά των Patriot στην Κάρπαθο και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κρίση εμπιστοσύνης στο εσωτερικό: Το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους. Επιπλέον, το 66% χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «αναποτελεσματική» και το 52% μιλά για «αστάθεια».
Το «αγκάθι» των Τεμπών και της διαφάνειας
Το πιο σκοτεινό σημείο για το κυβερνών κόμμα παραμένει η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών. Το 76% των πολιτών κάνει λόγο για «συγκάλυψη» έναντι μόλις $11\%$ που βλέπει «διαφάνεια». Παράλληλα, η εικόνα της οργάνωσης της δίκης κρίνεται ως «κακή ή άθλια» από το 67% των ερωτηθέντων.
Διεθνής ανησυχία για το Ιράν
Σε απόλυτο συναγερμό βρίσκεται η ελληνική κοινωνία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το συντριπτικό 94% των πολιτών δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ ή αρκετά» για την κρίση με το Ιράν, με το 61% να τοποθετείται στην κατηγορία της μέγιστης ανησυχίας.
Συνοψίζοντας, η δημοσκόπηση δείχνει μια κυβέρνηση που, αν και διατηρεί καθαρό προβάδισμα ($11,8\%$ από το δεύτερο κόμμα), έρχεται αντιμέτωπη με μια κοινωνία που νιώθει απροστάτευτη και καχύποπτη απέναντι στους θεσμούς και τη διαφάνεια.
Δείτε την έρευνα:











