Εκτάκτως στη Βουλή ο Α. Τσίπρας μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

 
Εκτάκτως στη Βουλή ο Α. Τσίπρας μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ενημερώθηκε: 19/10/16 - 11:43

Κορυφώνεται σήμερα η κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες με αφορμή το νέο ναυάγιο που προδιαγράφεται για τη συγκρότηση ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, αφού ήδη η Ν.Δ. και το Ποτάμι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναινέσουν, εφόσον εκκρεμεί η ετυμηγορία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ηδη η ΝΔ έχει δηλώσει ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά» και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τον νόμο αυτό (4339/2015) «περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα ΜΜΕ». Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο "μαύρο" και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων.

Το Ποτάμι έχει καταθέσει δημοσίως πρόταση, την οποία έχει χαρακτηρίσει «πρόταση απεμπλοκής». Προτείνει ειδικότερα «η προσπάθεια δημιουργίας νέου ΕΣΡ να αναληφθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που θα αποφασίσει για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δηλαδή, να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ δεσμευόμενοι παράλληλα ότι, όποια κι αν είναι αυτή, θα γίνει σεβαστή και στην συνέχεια όλοι μαζί όπως επιτάσσει το Σύνταγμα να συμβάλουν από κοινού στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ».

Η Διάσκεψη των Προέδρων κατά την διάρκεια της οποίας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα παρουσιάσει την πρότασή του για την νέα σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις δύο το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει κατ' αρχήν αποδεκτές τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της, πιθανώς το απόγευμα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκτακτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εκμεταλλευθεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη βουλή για την κοινωνική οικονομία, προκειμένου να παρέμβει στη συζήτηση για τις άδειες και να καταγγείλει τη ΝΔ για την άρνησή της στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, την υπεράσπιση των συμφερόντων των καναλαρχών.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και η επανακατάθεση της τροπολογίας που αποσύρθηκε κακήν κακώς την περασμένη Παρασκευή και η οποία προέβλεπε μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια εντός πέντε ημερών από την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Εμπλοκή μετά την αποδοχή των προσφυγών

Οπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρατηρούσαν χθες το βράδυ, ότι η απόφαση του ΣτΕ να αποδεχθεί το παραδεκτό, αλλά και το βάσιμο των προσφυγών των καναλιών, καθώς και το έννομο συμφέρον που έχουν για την εξέλιξη της διαδικασίας της αδειοδότησης, αναγκάζει την κυβέρνηση να "παγώσει" όλες τις διαδικασίες ως την έκδοση των τελικών αποφάσεων και να αναστείλει οριστικά την κατάθεση των τροπολογιών που αποσύρθηκαν την περασμένη Παρασκευή και προέβλεπαν διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών εντός πέντε ημερών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Από την άλλη πλευρά, νομικοί και δικαστικοί κύκλοι παρατηρούσαν χθες, πως με την πλειοψηφία που ελήφθη η χθεσινή απόφαση, είναι πλέον απίθανο η πλειοψηφία αυτή να ανατραπεί. Και η φυσιολογική εξέλιξη, θα είναι να γίνει δεκτή η αντισυνταγματικότητα του νόμου που ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, υιοθετώντας την θέση τους, οτι η αρμοδιότητα του διαγωνισμού, αλλά και της αδειοδότησης ανήκει στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει το άρθρο 15 του Συντάγματος.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι πέραν της απόφασης για την συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου, εκκρεμούν στο ΣτΕ και οι προσφυγές που έχουν καταθέσει τα κανάλια και για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αν το δικαστήριο αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του, ότι θα πρέπει να συνεκδικαστούν όλες μαζί οι προσφυγές, τότε είναι πιθανόν, οι τελικές αποφάσεις του ΣτΕ να καθυστερήσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτάκτως στη Βουλή ο Τσίπρας για το «καυτό» ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών

Νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, με λίγες πιθανότητες να αποδώσει λόγω της στάσης της ΝΔ

Κυβέρνηση για απόφαση ΣτΕ: Ας μην σπεύδουν κάποιοι να προδικάσουν το αποτέλεσμα

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιο σενάριο επεξεργάζεται το υπουργείο - Τι θα πληρώσουμε για το 2017

ΚΑΙΡΟΣ 19/10/2016: Φθινοπωρινή ψύχρα και βροχές

Σεισμός αναστάτωσε την Πάτρα τα ξημερώματα

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα κάνει χρήση χημικών στην Μοσούλη