Ελληνοτουρκικά - «Έδωσαν τα χέρια»: Συμφωνία για ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας - Τι συζήτησαν Παναγιωτόπουλος – Ακάρ

 
akar panagiotopoulos

Ενημερώθηκε: 17/06/22 - 10:55

Ανακωχή; Έστω και προσωρινή; Δύσκολη η απάντηση παρότι το χτεσινο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Ακάρ και ο διάλογος για τον… καφέ που είχαν -λίγες ώρες αργότερα- ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Τσαβούσογλου «έσπασαν» κάπως τον πάγο και δίνουν μια προοπτική για ήρεμο καλοκαίρι.Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την στάση της Άγκυρας δεδομένου ότι φρόντισε να ανεβάσει στα ύψη την ένταση και από την άλλη αυτό που χαρακτηρίζει τη στάση Τούρκων αξιωματούχων είναι μια δειαρκής ρευστότητα και διαφοροποιήσεις.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης ή για έναν τουρκικό «ελιγμό». Με δύο σημαντικές Συνόδους τις επόμενες μέρες, αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη και αυτή του ΝΑΤΟ σε περίπου 10 μέρες, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι ο «τσαμπουκάς» των τελευταίων ημερών δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στη Δύση, όπου παράλληλα σωρεύεται και εκνευρισμός για τη στάση της στο θέμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Όσον αφορά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στη συνάντηση των δύο υπουργών «υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων».

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας τόνιζαν τη «σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, τη σημασία της εστίασης στη θετική ατζέντα, τη συμβολή αυτής στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, τη σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης». Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο πριν όσο και μετά την επικοινωνία των δύο υπουργών, ο κ. Παναγιωτόπουλος και το επιτελείο του ήταν σε επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και από τα δύο υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας επελέγη να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα δύο κείμενα με σχεδόν πανομοιότυπες εκφράσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης των κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι διεμήνυσαν στα ΜΜΕ της γείτονες την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις και να πέσουν οι τόνοι. Μάλιστα, από μέρους του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υπήρξε ακόμα και διαρροή για επαναδρομολόγηση των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αν και κανείς δεν περιμένει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ