Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις

 
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 13/11/23 - 22:16

Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Αναμφίβολα και ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και τη Γερμανία. Έτσι κάπως θα μπορούσε να περιγραφεί το κλίμα, μέσα στο οποίο διεξάγεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Αυτό είναι και το θέμα της συζήτησης το απόγευμα της Δευτέρας στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ των Χριστιανοδημοκρατών με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, αφού προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση. 

Οι Χριστιανοδημοκράτες  παρακολουθούν με προσοχή εδώ και καιρό άλλωστε τις δύο μεγάλες εκλογικές νίκες του Κυριάκου Μητσοτάκη με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές και στόχο ένα δυνατό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Άλλωστε και στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες βγαίνουν πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστά γύρω στο 30% ακολουθούμενοι, από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα προλογίσει μάλιστα ο Νόρμπερτ Λάμπερτ, Χριστιανοδημοκράτης με σημαντική πορεία και πολιτικό στίγμα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου στα  χρόνια της ευρωκρίσης, την περίοδο της Άγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Δείπνο Σαρλ Μισέλ με φοντο τον Σπρέε

Το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται όμως και σε δείπνο στην καγκελαρία. Μια πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο πλαίσιο της προώθησης της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ, που διοργανώνεται κυκλικά σε διαφορετικά σχήματα και σε διαφορετικές πρωτεύουσες. Αυτή τη φορά παραχωρεί την καγκελαρία ο Όλαφ Σολτς, με καλεσμένους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Βελγίου, Αυστρίας και Λιθουανίας. 

Είναι εκ των πραγμάτων και μια καλή αφορμή για συζήτηση για τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα, όπως το Μεσανατολικό, με τον Όλαφ Σολτς και την υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να τίθενται ανοιχτά υπέρ «ανθρωπιστικών παύσεων» για τη Λωρίδα της Γάζας και όχι μιας γενικής κατάπαυσης του πυρός. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική κρίνεται η συμβολή Ελλάδας και Κύπρου, εξαιτίας της γεωγραφικής εγγύτητάς τους με τη Μέση Ανατολή, αλλά και των παραδοσιακά καλών διαύλων επικοινωνίας τόσο με το Ισραήλ όσο και τον αραβικό κόσμο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ