Επίσκεψη Μπιν Σάλμαν: Οι 11+1 συμφωνίες και τα οφέλη για την Ελλάδα

 
EPISKEPSI SALMAN

Ενημερώθηκε: 27/07/22 - 08:34

Aποτέλεσμα πολύμηνων διπλωματικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Ριάντ η επίσκεψη Μπιν Σάλμαν στην Αθήνα, ο οποίος δεν ήρθε με «άδεια χέρια». «Σας υποσχέθηκα ότι όταν έλθω στην Ελλάδα δεν θα έρθω με άδεια χέρια. Εχουμε πολλά να συζητήσουμε για τις δύο χώρες μας και για το σύνολο της περιοχής», είπε ο διάδοχος του θρόνου της ηγέτιδας δύναμης του Κόλπου, δείχνοντας έτσι τη διάθεση των Σαουδαράβων για γενναίες επενδύσεις στη χώρα μας, την οποία βλέπουν και ως γέφυρα για την πρόσβασή τους στην Ευρώπη.

Ο Πρίγκιπας-Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο για συμφωνία διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της χώρας σας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές».

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεργασία των δύο χωρών στο υδρογόνο, υπογραμμίζοντας ότι «μας απασχολεί πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη».

Ο πρίγκιπας διάδοχος σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλούς τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν, αναφέροντας συγκεκριμένα την πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια. Πέρα από τη γνωστή υπόθεση της συνεργασίας στον τομέα της σαουδαραβικής αεράμυνας, στην οποία η Ελλάδα έχει συνεισφέρει με μια πυροβολαρχία «Πάτριοτ», η Αθήνα και το Ριάντ διατηρούν κάποιες κοινές ανησυχίες, οι οποίες εσχάτως ενισχύθηκαν, καθώς διαφαίνεται μια προσπάθεια εγκατάστασης ενός σταθερότερου άξονα συνεργασίας ανάμεσα στην Αγκυρα και στην Τεχεράνη. Από την πλευρά της Αθήνας, βεβαίως, η ανησυχία αφορά την τουρκική στάση, ενώ για τους Σαουδάραβες το Ιράν αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή ασφαλείας, γεγονός το οποίο έχει άλλωστε ενισχύσει (μεταξύ άλλων) τη ροπή εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

11+1 συμφωνίες

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι 11+1. Από τις πλέον σημαντικές είναι αυτή που αφορά την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη η οποία θα περνά από τη Σ. Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το έργο θα μπει στις ράγες υλοποίησης από τις αρχές φθινοπώρου και αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, καθώς θα αντικαταστήσει κόμβο διανομής και αποθήκευσης δεδομένων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1 δισ. ευρώ και θα συνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες.

Εξάλλου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκιπα-διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν μνημόνιο κατανόησης για τη Διαμόρφωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Αναλυτικά οι υπογραφές και ανταλλαγές συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούν στους τομείς:

--Σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας

--Ενέργειας

--Στρατιωτικής συνεργασίας

--Διμερών επενδύσεων

--Επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας

--Υγείας

--Καταπολέμησης του εγκλήματος

-- Πολιτισμού και αθλητισμού

--Τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας

--Συνεργασίας στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ