Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Ενημερώθηκε: 04/07/16 - 19:28

Το διεθνές δίκαιο και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του, είναι το καταλληλότερο μέσο για την αντιμετώπιση των κινδύνων ενάντια στην ειρήνη και τη δημοκρατία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία.

Η επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι η πρώτη αρχηγού του ελληνικού κράτους στον κορυφαίο μηχανισμό τήρησης του διεθνούς δικαίου.

Η κίνηση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περίπτωση που υπήρχε ανάγκη εμπλοκής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε ζητήματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας.

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το forum conveniens, το οποίο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως κορυφαίος κυρωτικός μηχανισμός, ώστε το διεθνές δίκαιο ν' αποκτήσει την κανονιστική ισχύ που του αναλογεί, προκειμένου να εμπεδωθεί η ως σήμερα ελλειμματική, σε πολλούς τομείς, διεθνής νομιμότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η επίσκεψή μου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συνιστά ένα, οφειλόμενο υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, θεσμικό και πολιτικό "προσκύνημα" στον βασικό πυλώνα απονομής της διεθνούς δικαιοσύνης».

Μάλιστα, επισήμανε ότι «o ρόλος αυτός του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αποκτά, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία, πολύ μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογισθεί κανείς, αφενός ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει υπαρξιακούς, κυριολεκτικώς, κινδύνους ως προς την θωράκιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Και αφετέρου, ότι το διεθνές δίκαιο και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του, είναι το καταλληλότερο μέσο, προκειμένου οι κίνδυνοι αυτοί ν' αποσοβηθούν».

Σχετικά θέματα:

Με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας συναντάται ο Πρ. Παυλόπουλος