Γ. Μουζάλας: “Δεν είμαστε περήφανοι για την Ειδομένη”

 
Γ. Μουζάλας: “Δεν είμαστε περήφανοι για την Ειδομένη”

Ενημερώθηκε: 16/03/16 - 19:56

Χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στο “καυτό” θέμα της ονομασίας Σκοπίων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, που βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας, μετά την γκάφα του να αποκαλέσει τη FYROM, «Μακεδονία» μίλησε σήμερα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν είμαστε περήφανοι για την Ειδομένη» είπε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να προσθέσει: «Η Ειδομένη είναι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, χωρίς αυτό να αφαιρεί την ευθύνη από την Ελλάδα. Δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν».

Αυτή η δήλωση Μουζάλα για την Ειδομένη, αποτελεί ένα έμμεσο «άδειασμα» του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η εικόνα στην Ειδομένη «είναι τιμητική για την Ελλάδα».

Ο κ. Μουζάλας στην ομιλία του παραδέχθηκε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε αργοπορία και έλλειψη προετοιμασίας και αποτελεσματικότητας. Πάντως, επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ, λέγοντας ότι δόθηκε «μόλις το 20% της υποσχόμενης υλικοτεχνικής υποστήριξης».

«Η Ειδομένη είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, η Ειδομένη είναι Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο θέμα της επανεγκατάστασης και το ζήτημα των επιστροφών προσφύγων, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήρζει πως, η όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Για τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, τόνισε ότι δεν έχουν μειωθεί, ενώ επισήμανε ότι τον χειμώνα συνέχιζαν να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70%-85% είναι πρόσφυγες.

Ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ακόμη πως δεν πρόκειται να ανταλλάξει το μεταναστευτικό με το οικονομικό ζήτημα, τονίζοντας ότι δεν θέλει να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντος προσφυγικός καταυλισμός.

Επίσης, αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε πως έχει ρόλο-«κλειδί» στη λύση του προσφυγικού, μέσω μιας γενναίας συμφωνίας επανεισδοχής.

Αναφερόμενος ακόμη στους κοινοτικούς πόρους που πρόκειται να διατεθούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι αρκετοί, ενώ βραχυπρόθεσμα ο ρυθμός εκταμίευσης είναι αργός.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έκτακτα κονδύλια της ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν πιο γρήγορα.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα τα παίρνουν διεθνείς και κρατικοί οργανισμοί για να κάνουν έργα, τα οποία προβάλλουν το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Εξ ονόματος της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, το λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο γνωστό θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την δήλωση Μουζάλα, υπογράμμισε: «Λυπάμαι που ένα λεκτικό ολίσθημα προκάλεσε κυβερνητική κρίση, εξαιτίας του ακροδεξιού εταίρου».

Παρέμβαση έκανε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, που ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει αν εννοεί «Σκόπια ή Μακεδονία», προσθέτοντας πως τα Σκόπια ονομάζονται FYROM στην αίθουσα της Επιτροπής και στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεσή του στη διαχείριση του μεταναστευτικού από την πλευρά των Σκοπίων.