Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: «Αγκάθι» για τα κόμματα - Σε ετοιμότητα η Εκκλησία

 
ieronymos-mitsotakis

Ενημερώθηκε: 19/01/24 - 13:40

«Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στο υπουργικό συμβούλιο» η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια είπε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας μάλιστα αισιόδοξος πως θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο. Συμπλήρωσε μάλιστα, «υπάρχει για την ώρα ένα υγιές ντιμπέιτ». 

Την ίδια ώρα οι διεργασίες τόσο στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζονται για τη στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή, καθώς μπορεί οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να έχουν δηλώσει στήριξη στο νομοσχέδιο, εντούτοις δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις στο εσωτερικό τους. Από την άλλη λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που έχουν ήδη επιλέξει είτε την αποχή είτε την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα, με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Αρχιεπίσκοπς Ιερώνυμος παρέπεμψε στην κρίση των πολιτών για το αν θέλουν την προωθούμενη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Συμπλήρωσε βέβαια ότι «η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο και ο καθένας από εμάς δεν θα πρέπει να σκέφτεται τι θα πει η δεξιά ή η αριστερά ή η κεντρώα, αλλά ποια οικογένεια θέλουμε».

Η «Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα», αυτό είναι -σχεδόν- βέβαιο, οι μητροπολίτες όμως; Δεν είναι λίγοι οι μητροπολίτες που λόγω και έργω πιέζουν βουλευτές και επηρεάζουν το ποίμνιο.

Την Τετάρτη, ημέρα που το Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, συνεδριάζει και η Ιερά Σύνοδος με το ίδιο θέμα. Σύμπτωση... διαβολική ή θεϊκή, θα δείξει...

Στη ΝΔ, μετά το διήμερο φροντιστήριο που δεν απέδωσε και πολλά, η προσπάθεια πειθούς βουλευτών (και υπουργών) συνεχίζεται. Η μάχη της μεταστροφής θα δοθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή. Εκτιμάται ότι 40 με 60 βουλευτές δε θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Παρά τις όποιες διαφωνίες στη ΝΔ είναι σε χαμηλούς τόνους και άπαντες επισημαίνουν ότι το κόμμα βγαίνει χωρίς ρήγμα μέσα από τη σχετική συζήτηση. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς για ένα κόμμα που έχει νωπή την εντολή και τον αρχηγό του πολύ ισχυρό έναντι των αντιπάλων του. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισβητήσεις και αντιπαραθέσεις στον παρόντα χρόνο. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ το τοπίο παραμένει θολό και το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να είναι ένα απ' τα βασικά θέματα συζήτησης στη σύναξη των Σπετσών το Σαββατοκύριακο. Δεν είναι λίγα πάντως τα στελέχη του που παίρνουν αποστάσεις απ' τη γραμμή της ηγεσίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διευθυντή της ΚΟ, Γ. Τσίπρα, ο οποίος εξέφρασε προβληματισμούς για το θέμα της παρένθετης κύησης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε μάλιστα πως τέτοιους προβληματισμούς διατηρούν κι άλλοι. Σημειωτέον, ζήτημα παρένθετης κύησης τίθεται καθαρά στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μιας και το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Και στο ΠΑΣΟΚ η συζήτηση πραγματοποιείται εν μέσω αναταράξεων, παρότι ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, διευκολύνοντας έτσι τους βουλευτές του που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο και δεν είναι λίγοι. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του, προσπαθεί να παρουσιάσει εικόνα «προοδευτικής δύναμης» λόγω της στάσης της στο νομοσχέδιο, εξ ου και έσπευσαν να καταδικάσουν τις δηλώσεις του βουλευτή τους Παρασκευαΐδη (ότι «η υπογεννητικότητα και το εν γένει δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που τείνει να εξελιχθεί σε εθνική πληγή και απειλεί μακροπρόθεσμα την επιβίωση του έθνους, δε λύνεται με τους γάμους των ομοφυλόφιλων») καλώντας την κυβέρνηση «να δουν τα του οίκου τους και τις αντιρρήσεις που εκφράζουν δεκάδες βουλευτές και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».

Η θέση του ΚΚΕ είναι κατά του νομοσχεδίου το οποίο το βλέπει και ως προσωπείο της κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει τις αποτυχίες της στον τομέα της ακρίβειας, αλλά και ιδεολογικών επιλογών της όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος. Επί της ουσίας ο ΚΚΕ διαφωνεί με τη φιλοσοφία της επιχειρούμενη ρύθμισης. Όπως επανέλαβε χτες από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουτσούμπας «Πάει πολύ, να εμφανίζεστε ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων επειδή θα φέρετε νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, όταν μιλάμε για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δεν μιλάμε για την αναγνώριση μιας μορφής συμβίωσης ή για κάποια ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των συμβιούντων, βασικά μιλάμε για την τεκνοθεσία, την από κοινού γονική μέριμνα, τα οποία δεν είναι δύο ξεχωριστές έννοιες. Το αντίθετο: γάμος ομοφύλων σημαίνει από χέρι κατάργηση της πατρότητας-μητρότητας. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον γονέα 1, 2, 3 και βάλε. Οδηγεί στην ακραία εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος με την παρένθετη μητρότητα. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών. Ετσι ήταν και έτσι είναι, όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι να το διαχωρίσουν για ευνόητους λόγους».

Τοποθέτηση που προκάλεσε επίθεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και «Νέας Αριστερά» προς το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση ομοφοβική. Τόσο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά, έχουν ανάγκη τα διαπιστευτήρια «προοδευτικότητας» προκειμένου να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις για τις επιλογές τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο της αντιπολίτευσης.

Το πόσο προοδευτική είναι η υιοθέτηση της παρένθετης μητρότητας και η απώλεια της μητρότητας και της πατρότητας τα οποία είναι δικαίωμα για το παιδί και υποχρέωση για το γονιό είναι, είναι ένα ερώτημα με πολλές προεκτάσεις.

Από τα κόμματα της ακροδεξιάς η απόρριψη της ρύθμισης συνοδεύεται ις περισσότερες φορές από μία ακραία ρητορική.

Γεγονός είναι το διάστημα μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου, δε θα είναι εύκολο για τα κόμματα και πιθανά δε θα λείψουν και οι εκπλήξεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ