Γιατί μια πιθανή παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ανακόψει τη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης των Πρεσπών

Γιατί μια πιθανή παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ανακόψει τη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκες των Πρεσπών
Ενημερώθηκε: 22/01/19 - 09:42

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται κάποιες φωνές, και από το βήμα του συλλαλητηρίου στις 20/1/2019 - που καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε να αναπέμψει είτε να παραιτηθεί για να ανακοπεί  διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Φωνές και εκκλήσεις που από τη μία επιχειρούν να εμπλέξουν σε μικροκομματικά παιχνίδια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την άλλη στερούνται βάσης μιας και πιθανή παραίτηση του κ. Παυλόπουλου δε θα απέτρεπε την κύρωση της Συμφωνίας. Φωνές που πιθανά τους διαφεύγει ότι μετά την Αναθεώρηση του 1985, οι ουσιαστικές δυνατότητες που έχει στα χέρια του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν συρρικνωθεί.

Αν ο Προκόπης Παυλόπουλος επέλεγε την οδό της παραίτησης, θα τον αντικαθιστούσε μέχρι τις πρόωρες εκλογές ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος  Βούτσης, που… προφανώς θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν περιλαμβάνεται η πολιτική κρίση νομοθετημάτων, και επομένως η αναπομπή τους, παρά μόνο το να κρίνει αν έχει ακολουθηθεί η δέουσα κοινοβουλευτική διαδικασία. Και επειδή αυτά είναι γνωστά και στα κομματικά επιτελεία, η συχνή επίκληση τέτοιων επιχειρημάτων μόνο μικροκομματικό συμφέρον κρύβει.