Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Οι θέσεις της ΟΝΝΕΔ, της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΝΕ

 
panepistimia

Ενημερώθηκε: 19/12/23 - 12:07

Τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη λειτουργία μη κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων εντός του 2024 συζήτησαν ζωντανά οι εκπρόσωποι της νοελαίας της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου τόνισε ότι το ζητούμενο με τα ιδιωτικά πανειστήμια είναι «οι 40.000 Έλληνες φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στη χώρα τους ή το 60% των Ελλήνων πανεπιστημιακών που βρίσκονται στο εξωτερικό, να έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας».

Ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε ότι « δεν εμπιστεύεται το πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, καθώς και σε άλλους τομείς αλωνίζουν οι μεγάλες εταιρείες» και πρόσθεσε ότι «το μοντέλο έχει πτωχεύσει όταν 180 ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αμερική αυτή τη στιγμή ελέγχονται για διαφθορά οικονομικής φύσεως».

Ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής τόνισε ότι «το νομοσχέδιο καταργεί τον όποιο ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε ένας μαθητής με 3.000 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά την κυβέρνηση δεν δικαιούται να μπει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά αν έχει 23.000 ευρώ για δίδακτρα, τότε δικαιούται να μπει και να σπουδάσει και να αγοράσει ότι πτυχίο θέλει».

Ορφέας Γεωργίου (ΟΝΝΕΔ): Δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος

«Όπως ειπώθηκε και διά στόματος του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, όντως κινείται διαδικασία. θα παρουσιαστεί και στο υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό σχέδιο του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και πάντοτε σεβόμενοι και το Σύνταγμα, το οποίο είναι πάνω απ όλους τους νόμους. θα ξεκινήσει διαδικασία η οποία κάποια στιγμή θα οδηγήσει και στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Μια δέσμευση προεκλογική της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος όπως χάθηκε όλα αυτά τα χρόνια με μια χρυσή ευκαιρία που είχε παρουσιαστεί το 2004 2007 από την τότε υπουργό Παιδείας, την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου. Μιλάμε για μια πραγματική μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας, η οποία παράλληλα ενισχύει και την ποιότητα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Θα πω κάποια ενδεικτικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν και από τον υπουργό Παιδείας, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Οι 40.000 φοιτητές Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στη χώρα τους ή το 60% των Ελλήνων πανεπιστημιακών που βρίσκονται στο εξωτερικό, να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να διδάσκουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

Επιπλέον, πριν 20 χρόνια ερχόντουσαν Έλληνες και Κύπριοι φοιτητές να σπουδάσουν στην Ελλάδα και πλέον Έλληνες φοιτητές μεταβαίνουν στην Κύπρο για να σπουδάσουν. Δηλαδή να αποκτήσει και να γίνει η Ελλάδα ένα κέντρο εκπαιδευτικό που θα προσελκύει και πάρα πολλούς φοιτητές του εξωτερικού, όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά από πολλές χώρες της Ευρώπης. Ανακοινώθηκε και από τον Υπουργό Παιδείας, 11 εκατομμύρια ευρώ αύξηση στην τακτική χρηματοδότηση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, 130 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 90 εκατομμύρια για συμπράξεις αριστείας και έκτακτη επιχορήγηση 16,9 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι λοιπόν ενισχύεται παράλληλα και η δημόσια εκπαίδευση. Επειδή ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά, προφανώς ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει θα αυξήσει και την ποιότητα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Η λέξη κλειδί είναι η Εθνική αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, τόνισε ο κύριος Γεωργίου, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο στο πώς θα λειτουργούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει για κάποιου είδους κολέγιο.

ΣΥΡΙΖΑ – Κ. Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει η καλή παιδεία και η βιομηχανία των ψευτομορφωμένων, όπως είπε και ο Οδυσσέας Ελύτης

«Θα ξεκινήσω με τη φράση αυτή του Ελύτη για να πω ότι είναι ξεκάθαρο με ποια παιδεία είναι το κάθε κόμμα βάσει της πολιτικής που προτείνει», είπε ο επικεφαλής της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε:

Δεν πρόκειται να έρθει το Πρίνστον στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της σχετικά με το τι είδους εκπαίδευση θέλει.Τα προηγούμενα χρόνια με τα ιδιωτικά κολέγια, μπαίνει η συζήτηση με την απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου που απαξιώνει συστηματικά και την προσπάθεια των ανθρώπων, οι οποίοι με πενιχρά μέσα προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Είμαστε αναμφίβολα κάθετα υπέρ μόνο του δημοσίου πανεπιστημίου. Υπάρχει ο κρατικός οργανισμός, ο οποίος εγγυάται και βάσει του άρθρου 16 την παιδεία, την ίση πρόσβαση στην παιδεία. Και δεν το κάνει.

Το κράτος μπορεί να ρυθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και η κυβέρνηση, αντί να την επικαλείται προσχηματικά, επειδή είναι δημοφιλές για να φέρει από την πίσω πόρτα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν κάτω από ένα ορισμένο πλαίσιο. Αυτό είναι ένα κεκτημένο μεταπολιτευτικό, δεν είναι το πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Εγώ δεν το εμπιστεύομαι. Έχω δει και σε άλλους τομείς πόσο έχει πάει και το πλαίσιο των ελέγχων για την αισχροκέρδεια, πώς αλωνίζουν οι μεγάλες εταιρείες, ενώ η ακρίβεια δεν ελέγχεται.
180 ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αμερική αυτή τη στιγμή ελέγχονται για διαφθορά οικονομικής φύσεως.

Το μοντέλο αυτό έχει πτωχεύσει. Εκτός από τους μεγάλους οργανισμούς, τους μη κερδοσκοπικούς, δηλαδή τους ιδιωτικούς όπως το Χάρβαρντ που είναι σχετικά αδιάβλητοι, τα υπόλοιπα ελέγχονται αυτή τη στιγμή».

ΚΚΕ -Θοδωρής Κωτσαντής: Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα αγοράζει ένα πτυχίο

«Είναι θεσμοθετημένα 32 ιδιωτικά κολέγια. Πολλά από αυτά έχουν και επαγγελματική αναγνώριση με νόμους και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία δεν βελτίωσαν τα δημόσια και παρά το επιχείρημα της κυβέρνησης πρόσφατα είδαμε α αποτελέσματα των εξετάσεων Pisa, όπως αντίστοιχα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία βελτίωσαν τα δημόσια νοσοκομεία.Ίσα ίσα, η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων ήταν προϋπόθεση για να βρουν πελατεία τα ιδιωτικά», είπε ο Θοδωρής Κωτσαντής και πρόσθεσε:

«Η ουσία για μας είναι ότι αυτό που σήμερα έχουμε ανάγκη ο ελληνικός λαός, η λαϊκή οικογένεια, είναι ένα καλό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, με κρατική χρηματοδότηση, επαρκή, με καθηγητές, με υποδομές, με προσωπικό, με δωρεάν φοιτητική μέριμνα, με πτυχία που θα έχουν αξία, με ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και επαγγελματική ειδίκευση, έτσι ώστε να μπορούν οι απόφοιτοι του να βρουν δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπούδασαν. Η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, με το νομοσχέδιο καταργεί τον όποιο ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια υπήρχε μέχρι σήμερα, έτσι ώστε ένας μαθητής ο οποίος μπορεί να είχε να έγραψε 3.000 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις και κατά την κυβέρνηση δεν δικαιούται να μπει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αν έχει 23.000 ευρώ για δίδακτρα, τότε δικαιούται να μπει και να σπουδάσει και να αγοράσει ότι πτυχίο θέλει.

Δεύτερον, χτυπάει την ίδια την αξία των πτυχίων.

Εμείς λέμε ίσα ίσα ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος με τον οποίο θα εισάγονται οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και αν υπάρχει ανάγκη για περισσότερους αποφοίτους που να μπορούν να απορροφηθούν και να έχουν δουλειά με δικαιώματα, γιατί όχι να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα, αν η κυβέρνηση νοιάζονταν πραγματικά για τους φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό, τότε το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει είναι να ανοίξει θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, να επιτρέψει σε μαθητές που μπορεί να θέλουν να ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, να κρατήσουν το βαθμό τους σε κάποια μαθήματα, έτσι ώστε να προσπαθήσουν από καλύτερη βάση.

Πέρα από τον τρόπο εισαγωγής, χτυπιέται η ίδια η αξία του πτυχίου. Γιατί πολύ απλά μεγαλώνει μια στρατιά αποφοίτων άνεργων πτυχιούχων, οι οποίοι θα ανταγωνίζονται για τις ίδιες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα εργασιακά, μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
Και αν θέλετε, εδώ υπάρχει και μια μεγάλη κοροϊδία.

Γιατί η κυβέρνηση υπόσχεται ότι σε ένα βράδυ θα αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ίδια ώρα που και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν αρνούνται να αναγνωρίσουν επαγγελματικά δικαιώματα σε δημόσια πανεπιστήμια που φτιάξανε οι ίδιοι.

Για παράδειγμα, οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιας σειράς σχολών που ήταν πρώην ΤΕΙ και νομιμοποιήθηκαν, σήμερα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Και να δείτε πώς με δύο μέτρα και δύο σταθμά τοποθετείται η κυβέρνηση», τόνισε ο Θοδωρής Κωτσαντής και συμπλήρωσε:.

«Σήμερα η Κύπρος που αξιοποιείται σαν παράδειγμα και έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης σήμερα η Κύπρος έχει 4.000 Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν αναίρεσε την ανάγκη πολλών Κυπρίων φοιτητών να φεύγουν στο εξωτερικό. άνοιξε έναν ακόμα μεγαλύτερο δρόμο εμπορευματοποίησης της παιδείας. Διαμόρφωσε ένα άδικο, ταξικό και πανάκριβο εκπαιδευτικό σύστημα με σχολές ελίτ, για τους λίγους και σχολές υποβαθμισμένες για τους πολλούς».

Η απάντηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ

Ο κ. Γεωργίου χαρακτήρισε λυπηρό ότι τρεις νέοι άνθρωποι από τρεις διαφορετικούς πολιτικούς χώρους συζητάμε για μια πραγματικότητα που υφίσταται σε όλο τον πλανήτη, ακόμα και στη Βόρεια Κορέα. Σε ένα δικτατορικό, ακραίο κομμουνιστικό καθεστώς, ακόμη και σε άλλα κομμουνιστικά καθεστώτα υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν ιδεοληψίες ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και από το ΚΚΕ, ακόμη και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Και επειδή άκουσα πολύ για το δημόσιο πανεπιστήμιο, θέλω να ρωτήσω και τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πότε αυξήθηκε στον προϋπολογισμό επί ΣΥΡΙΖΑ έστω και μισό εκατομμύριο οι δαπάνες για την Παιδεία. Επί Νέας Δημοκρατίας αυξάνονται κάθε χρόνο χρόνο με τον χρόνο.

Έχουν γίνει ξενόγλωσσα προγράμματα σύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια. Δέκα σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικούέχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να μπουν στη λογική του άρθρου 28 του Συντάγματος με τις διακρατικές συμφωνίες και να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επομένως, υπάρχουν ιδεοληψίες που προέρχονται από το παρελθόν.Οφείλουμε όλοι να τις αφήσουμε πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά στην πραγματικότητα», είπε ο εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ

Η απάντηση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ: Δίνετε ψίχουλα για το δημόσιο πανεπιστήμιο

Και θα σας πω ότι επειδή το θίξατε, είε ο Κ. Παναγιωτόπουλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση σε καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας και προχώρησε σε αλλαγές στην Παιδεία, όπως το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας έφερε το ΕΛΙΔΕΚ όπως ίδρυσε νέα τμήματα σχολών και τα δύο προγράμματα μεταλυκειακής και τα δύο προγράμματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τα οποία εσείς καταργήσατε τον Ιούλιο του 19 με το που ήρθατε έκανε σοβαρές παρεμβάσεις στην Παιδεία και προφανώς εκτός του καθεστώτος δημοσιονομικής εποπτείας έκανε πολλά παραπάνω από αυτά που κάνετε εσείς με τα 37 δις τα οποία βρήκατε στα ταμεία γεμάτα μέσα και τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, που δίνετε ψίχουλα για το δημόσιο πανεπιστήμιο

Επειδή μιλάμε για αριθμούς, εγώ ανησυχώ περισσότερο για το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που από το 10 έχουν φύγει στο εξωτερικό, σπουδαγμένοι από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, περιζήτητοι παντού στον πλανήτη και ενισχύουν τις ξένες οικονομίες και ζουν εκεί και.

Θ. Κωτσαντής: Είμαστε στην ΕΡΤ και όχι στο Nickelodeon

«Πρώτον, μια ιδιωτική σχολή ιατρικής το μόνο που θα καταφέρει να κάνει στην Ελλάδα είναι να αυξήσει το brain drain γιατί θα εκτοξευτεί ο χρόνος αναμονής των αποφοίτων ιατρικής για να βρουν ειδικότητα», είπε ο εκπρόσωπος της νεολαίας του ΚΚΕ και αναφορικά με την χρηματοδότηση πρόσθεσε ότι από τα 7 δισ. που δίνoντα για το ΝΑΤΟ και τα 12 που δίνονται στους επενδυτές μπορεί να δοθεί κάτι παραπάνω για την Παιδεία.
Επειδή είμαστε στην ΕΡΤ και όχι στο Nickelodeon, πιστεύουμε ότι τα επιχειρήματα δεν μπορεί να είναι επιπέδου νηπιαγωγείου, όπως αυτά που αναπαράγει ο κύριος Υπουργός περί Βόρειας Κορέας. Αν η κυβέρνηση θέλει να γίνουμε Βόρεια Κορέα, μπορεί να φτιάξει ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως επίσης μπορεί να στείλει εκεί εκδρομή τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ για να δουν πόσο καλά είναι τα ιδιωτικά στη Βόρεια Κορέα, τόνισε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ