Κασσελάκης κατά Ανδρουλάκη για την ενότητα της κεντροαριστεράς με ταυτόχρονη προσπάθεια οικειοποίησης της παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου

 
Ο Στέφανος Κασσελάκης για τα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 23/06/24 - 16:33

Στη μάχη που έχει ξεκινήσει μετά τις Ευρωεκλογές, για τον πολιτικό έλεγχο της κεντροαριστεράς, όλα τα όπλα έχουν βγει και αξιοποιείται κάθε ευκαιρία. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να μην γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και η συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή το γεγονός αυτό προσπάθησε να οικειοποιηθεί την πολιτική παρακαταθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Σε ανάρτησή του στο «χ» στο περιθώριο των συζητήσεων για τη «μεγάλη κεντροαριστερά», αναφέρει χαρακτηριστικά -αφήνοντας σαφείς αιχμές για την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- πως ο Ανδρέας Παπανδρέου «μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα».

Τι αναφέρει στη δήλωση του για τον Ανδρέα Παπανδρέου ο κ. Κασσελάκης

«Τόσο το τρίπτυχο της "Εθνικής Ανεξαρτησίας - Λαϊκής Κυριαρχίας - Κοινωνικής Απελευθέρωσης", όσο και η προοδευτική "Αλλαγή", δεν ήταν συνθήματα κενά περιεχομένου», σημειώνει ο κ. Κασσελάκης και προσθέτει: «Εξέφραζαν μια λαϊκή, εθνική ανάγκη που παραμένει και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη. Και σήμερα συμπυκνώνονται στην "πατριωτική Αριστερά". Ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν. Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία».

Στη δήλωσή του αναφέρει ακόμη: «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση. Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Του πολιτικού οραματιστή της μεγάλης προοδευτικής "Αλλαγής". Πιο επίκαιρος παρά ποτέ, μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα. Πώς τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία. Ένωσε το βενιζελογενές κέντρο, την εαμική αριστερή παράδοση, τη γενιά του 114, το ΠΑΚ, γεννώντας το κίνημα εκείνο που τότε εξέφραζε τη λαϊκή πλειοψηφία, τους αποκλεισμένους, τους μη προνομιούχους, τους διωκόμενους από το κράτος της Δεξιάς.

Στην άσκηση της πραγματικής πολιτικής έδειξε ότι μπορείς να λειτουργείς αδέσμευτα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δίκιο των λαών όντας μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που οικοδόμησε σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο.

Έργα του η εθνική συμφιλίωση, η συνεχής θεσμική και κοινωνική προσπάθεια για ισότητα των δύο φύλων, η στήριξη των μη προνομιούχων, το ΕΣΥ. Η απελευθέρωση κοινωνικών ομάδων που η συντήρηση του κράτους της Δεξιάς κρατούσε δέσμιες.

Η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου απέδειξε ότι, όταν η σκέψη είναι βαθιά και η βούληση ισχυρή, το να απευθύνεσαι στους πολίτες με απλά και κατανοητά λόγια, κάθε άλλο παρά συνθηματολογία ή λαϊκισμός είναι».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ