Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν με φόντο τις ποικίλες αντιδράσεις στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

 
Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν με φόντο τις ποικίλες αντιδράσεις στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Ενημερώθηκε: 04/12/19 - 14:15

Στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στο Λονδίνο θα λάβει μέρος σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις 11.45 ώρα Ελλάδας θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ ενώ στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού. ]

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως μία από τις πλέον κρίσιμες ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής των τελευταίων ετών, αναμένεται η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, ύστερα και από τις πρόσφατες κινήσεις της τουρκικής πλευράς που αντιμετωπίζουν ογκούμενη αποδοκιμασία σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας

Η συνάντηση γίνεται σε μία στιγμή που η διεθνής κοινότητα κλιμακώνει τις επικρίσεις της απέναντι στις τουρκικές ενέργειες και κυρίως έναντι του -προς το παρόν μυστικού- συμφώνου της Άγκυρας με την κυβέρνηση της ΛΙβύης, το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει νομικώς πρωτοφανή και γεωγραφικώς αυθαίρετα τετελεσμένα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, .

«προκλητικό και μη χρήσιμο» το εν λόγω μνημόνιο

η ρωσική διπλωματία αποδοκίμασε την τουρκολιβυκή συνεννόηση

Ήδη, την Τρίτη, το State Department χαρακτήρισε, ενώ σε ηπιότερους τόνους και , συνιστώντας «σύνεση» στα συμβαλλόμενα μέρη.

Η εν γένει τουρκική στάση στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας προκάλεσε τα πυρά και του Γάλλου προέδρου Μακρόν ο οποίος είχε μία δύσκολη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο και όπως ο ίδιος έχει προανήγγειλε, θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. Όπως μάλιστα έχει τονίσει κατά το παρελθόν «η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».