Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά

 
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΤΔ

Ενημερώθηκε: 03/06/20 - 21:15

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συζήτηση τους κράτησε περίπου μια ώρα ενώ στις πρώτες του κουβέντες ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι αυτές οι συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνονται μια φορά το μήνα.

«Είχατε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στη Θράκη, με ενδιαφέρει να ακούσω τις εντυπώσεις σας για τη Θράκη», συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «παρά κάποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούμε, παραμένει παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας».

Είπε επίσης ότι η Ξάνθη δίνει κάποια μικρά, ενισχυμένα επιδημιολογικά στοιχεία και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες «αλλά θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα όπως έχουμε συνολικά αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία».

Συμπλήρωσε ότι τώρα περνάνε στην επόμενη φάση όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάταξη της οικονομίας

«Γνωρίζετε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της απασχόλησης, η ύφεση του 2020 να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο έντονη ώστε η ανάκαμψη το 2021 να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι υπάρχει συσχέτιση της επιτυχίας με την οποία αντιμετωπίσαμε την επιδημιολογική κρίση με τη δυνατότητα η χώρα να ανακάμψει γρήγορα οικονομικά γιατί έχει αυξημένη αξιοπιστία.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι άνοιξε η πλατφόρμα για το ταμείο εγγυοδοσίας από το οποίο θα δοθούν 7 εκατ. ευρώ για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και σημείωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα, χωρίς περιττές και πρόσθετες εξασφαλίσεις.

«Έχουμε καλά και λίγα κακά νέα με τις εντάσεις από πλευράς Τουρκίας», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ αναφέρθηκε στην γενναία ενίσχυση της ΕΕ στο θέμα της οικονομίας.

«Είναι ευκαιρία για τη χώρα να ξαναδούμε το παραγωγικό μοντέλο και αναπτυξιακό πρότυπο», τόνισε και μίλησε και για την πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη και τα προβλήματα με τους γείτονες οι οποίοι «συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις, αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονιάς».

Προφανώς η απάντηση, συνέχισε, είναι ότι πάντα θα προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο.

Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα χωρίς αμφιβολία έχει την απόλυτη στήριξη της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι την ένταση δεν την προκαλούμε εμείς και δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης που βιώνουμε και σε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Η κα Σακελλαροπούλου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη και άλλων προέδρων χωρών με τους οποίους συνομίλησε ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι η στήριξη της Ευρώπης είναι δεδομένη, ότι δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και επιβεβαιώθηκε όταν βρέθηκε στον Έβρο όλη η ηγεσία της ΕΕ.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ στις 16 Ιουνίου για να συζητήσει την επανέναρξη των πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως αναφέρεται, αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας από την έναρξη της πανδημίας.

Η επίσκεψη φαίνεται πως «κλείδωσε» κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες, Κυρ. Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις 21 Μαΐου, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.