Τον κομβικό ρόλο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας ως εγγυητή της περιφερειακής ασφάλειας ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Αμμάν, στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.
Σε μια συγκυρία έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, προτάσσοντας την ανάγκη για διπλωματικές λύσεις και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο ως τη φυσική «γέφυρα» που συνδέει την Ιορδανία και την ευρύτερη περιοχή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο του Βασιλιά Αμπντάλα στη διατήρηση του θρησκευτικού status quo, ενώ έθεσε υψηλότερους στόχους για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, οι επενδύσεις και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα κρίσιμα μέτωπα της περιοχής, με τον πρωθυπουργό να ζητά την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και την πλήρη τήρηση της εκεχειρίας στον Λίβανο, ώστε η κυβέρνηση της χώρας να ασκεί κυριαρχία σε όλη την επικράτειά της.
Αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη μετάβασης στην επόμενη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα, τη στήριξη της μεταρρυθμισμένης Παλαιστινιακής Αρχής και την προσήλωση στη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη βιώσιμη προοπτική για διαρκή ειρήνη.