Μαρινάκης: Φαινόμενα σαν αυτά που εντοπίστηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξαλειφθούν στο μέλλον

 
παυλςο μαρινακης

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 17/07/25 - 13:10

Στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης την τελευταία περίοδο, αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση των διαχρονικών παθογενειών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Στο πλαίσιο αυτής αναφέρεται, σε σχέση με τα πρόστιμα των 2,7 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί από το 1996, ότι «από το ύψος και τη συχνότητα της επιβολής κυρώσεων με διαφορετικές κυβερνήσεις και διοικήσεις, καθίσταται σαφές ότι απαιτείται μια ενδελεχής έρευνα για την ανάδειξη των συστημικών και διαρθρωτικών αστοχιών γύρω από τη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., προκειμένου τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται πως η εντολή που έλαβαν από το 2019 όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Πρωθυπουργό ήταν να θωρακίσουν θεσμικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές. Το μήνυμα της μηδενικής ανοχής αποτυπώθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΑΦΜ για τον εντοπισμό παράνομων πληρωμών που οδήγησαν χιλιάδες υποθέσεις στις διωκτικές αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες. 

Επισημαίνεται πως συνολικά ελέγχονται πάνω από 5.200 φυσικά πρόσωπα, αλλά και νομικά πρόσωπα, και σε πολλές περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν διώξεις ή οι υποθέσεις τους βρίσκονται στο ακροατήριο.

Τέλος, αποκρούονται οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης περί «κινδύνου παραγραφής». Όπως τονίζεται στην πρόταση, ήδη, «με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 καταργήθηκε η ειδική αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών και η σχετική συνταγματική διάταξη εφαρμόζεται απευθείας».

Με προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε ξεκινά η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών στην οδό Πατησίων, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η Φοιτητική Εστία Αθηνών είναι από τις παλαιότερες της Αθήνας, καθώς λειτουργεί από το 1964. Έχει 278 κλίνες και σε αυτήν φιλοξενούνται φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ανακαίνισή της εντάσσεται στη στρατηγική αναβάθμισης των δημοσίων φοιτητικών υποδομών που ακολουθεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθούν οι ευάλωτες οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε δημόσια Πανεπιστήμια.

Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2030. Η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου από εθνικούς πόρους του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης αναμένεται να βελτιώσει ριζικά, τόσο την εξωτερική εμφάνιση, όσο και την λειτουργικότητα του κτιρίου, καθώς περιλαμβάνει παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας οι οποίες αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση,  στατική ενίσχυση, τον εκσυγχρονισμό των  υποδομών καθώς και τον επανασχεδιασμό των κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων, με έμφαση στην προσβασιμότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα διαβίωσης των φοιτητών.

Στηρίζοντας ενεργά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες, επενδύουμε, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στην κοινωνική συνοχή.

Οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχίζονται, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων, κατ’ εφαρμογή του νέου ΚΟΚ.

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25.000 έλεγχοι, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 2.600 παραβάσεις σε οδηγούς και 460 σε επιβάτες.

Οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Αττική, ακολούθησαν το Νότιο Αιγαίο και η Θεσσαλονίκη.

Με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών καθώς προβλέπεται:

  • 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλων.
  • 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
  • 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων.

Τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν εγκριθεί στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι μισές εξ’ αυτών αφορούν στον κλάδο της βιομηχανίας, κάτι που αποτελεί τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν.

Ειδικότερα, από τον Αύγουστο του 2024 έχουν εγκριθεί 15 στρατηγικές επενδύσεις, από τις οποίες οι επτά, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, αφορούν στην βιομηχανία, οι έξι, ύψους 1,45 δισ. ευρώ, στον τουρισμό και οι δύο, με προϋπολογισμό 136 εκατ. ευρώ, σε Έρευνα και Τεχνολογία.

Μόνο την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 εγκρίθηκαν τέσσερα επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 290 εκατομμυρίων ευρώ στη βιομηχανία και στον τουρισμό, που προβλέπεται να δημιουργήσουν 316 νέες θέσεις εργασίας. Το «πράσινο φως» γι’ αυτές τις επενδύσεις «άναψε» κατά την τέταρτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για το 2025, που συγκάλεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από τον Ιούνιο έως τα μέσα Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 3000 έλεγχοι από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σε επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου εντατικοποιημένης εποπτείας και ασφάλειας που εφαρμόζει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Βεβαιώθηκαν 265 παραβάσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα, ύψους 80.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη ναυαγοσωστική κάλυψη, στις 663 πολυσύχναστες παραλίες της χώρας, έχει ήδη ελεγχθεί άνω του 99%, με το 89% των παραλιών να διαθέτει εγκατεστημένη και ενεργή ναυαγοσωστική παρουσία. Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών, αποτέλεσμα συστηματικού συντονισμού, συνεχούς πίεσης στους εμπλεκόμενους φορείς και στοχευμένων παρεμβάσεων.

«Με εντατικούς ελέγχους, ξεκάθαρες οδηγίες και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου, φροντίζουμε ώστε το καλοκαίρι των Ελλήνων και των επισκεπτών μας να είναι ασφαλές και λειτουργικό», σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας.

Αύριο, Παρασκευή 18 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή παράδοση οχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων Χατζά Λαμπίμπ, με την οποία αργότερα την ίδια μέρα θα έχουν διμερή συνάντηση.

Επιπλέον, αύριο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο συνέδριο Greeks in AI σε μια συζήτηση με τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT Κωστή Δασκαλάκη».

Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης απάντησε σε ερωτήσεις και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η δράση της χώρας προκαλεί αντιδράσεις, αναφερόμενος στη Λιβύη και υπενθύμισε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με τη συμφωνία της Ε.Ε., τη συνεργασία με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από 6 σε 12 μίλια στο Ιόνιο, κλπ

Πρέπει να συντηρούμε τις διπλωματικές επαφές, ακόμα και χώρες με τις οποίες έχουμε διαφωνίες και αυτό είναι μία διαχρονική στάση της χώρας μας. Η αντιπολίτευση συντηρεί ένα αφήγημα ενδοτικότητας, που όμως «δεν πουλάει», αντίθετη η χώρα μεγαλώνει, ψηλώνει, δυναμώνει, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τη δήλωση του ΠΑΣΟΚ ότι αν η ΝΔ ψηφίσει την προανακριτική, τότε και αυτό θα ψηφίσει την εξεταστική, σχολίασε ότι η θέση των κομμάτων δεν είναι μικροπολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ κομμάτων, δεν αλλάζει η στάση από το τι θα ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα, όποιος το κάνει δεν πιστεύει σε κάτι, δεν είναι σοβαρά πράγματα, παραπέμπει σε τζόγο και όχι σε άσκηση εξουσίας.

Ως προς τη χρήση του όρου «μηδενική ανοχή» για το αν υποκρύπτει ακροδεξιά φρασεολογία, απάντησε ότι η τήρηση των νόμων, είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας, η οποία απειλείται πιο πολύ από την ανομία.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν είπε ότι «το κράτος είμαστε εμείς», περιέγραψε ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται στο θεσμικό πεδίο.

Η αντιπολίτευση δείχνει μία βιασύνη να εργαλειοποιήσει ένα σοβαρό πρόβλημα όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ για μικροπολιτικά οφέλη. Για το πρόσωπα που στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι διάλογοί τους ήρθαν στη δημοσιότητα με τα ψευδώνυμα «φραπές» και «χασάπης», δήλωσε ότι δεν είναι κομματικά στελέχη όπως είναι για παράδειγμα οι τομεάρχες, ή άλλοι που τοποθετούνται σε κάποια υπεύθυνη θέση, αλλά δεν γνωρίζει αν είναι απλά μέλη, θα το ερευνήσει και θα επανέλθει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ