Επίθεση κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στους Financial Times σχετικά με το δημοψήφισμα του 2015 και τη συμφωνία με τους δανειστές.
Με ανακοίνωσή του, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Με απροκάλυπτο πολιτικό κυνισμό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να μας “ενημερώσει”, μέσω ενός διεθνούς μέσου ενημέρωσης, για το πώς μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα εργαλειοποίησαν το δημοψήφισμα και εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό για να υπογράψουν με τους δανειστές μια συμφωνία λιτότητας, η οποία ήταν πολύ μακριά από όσα είχαν υποσχεθεί.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλείται τη δήλωση του πρώην υπουργού στους Financial Times, στην οποία ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με μία καλή δόση λιτότητας χωρίς δημοψήφισμα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η δήλωση αυτή συνιστά ευθεία ομολογία ότι το δημοψήφισμα αποτέλεσε προσχεδιασμένο εργαλείο για να δικαιολογηθεί η υπογραφή μιας συμφωνίας λιτότητας που είχε ήδη αποφασιστεί, παρά τις υποσχέσεις της τότε κυβέρνησης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Πρακτικά ομολόγησε με 10 χρόνια καθυστέρηση, έστω και δια του ξένου Τύπου, τον αδίστακτο εμπαιγμό των πολιτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με το “θέατρο” της δήθεν εξάμηνης διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο δραματικό δημοψήφισμα του 2015.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει: «Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, την ώρα που εργαζόμενοι έχαναν τις δουλειές τους και κατέρρεαν η οικονομία μαζί με την εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών.»
Και καταλήγει: «Ο κυνισμός τους μαζί με τον καταστροφικό τους τυχοδιωκτισμό και την ανεπανάληπτη δημαγωγία, θα μείνουν στην ιστορία ως αντιπαράδειγμα πολιτικής πράξης. Καλούμε τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τον κ. Τσακαλώτο να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και πλέον σε ελληνικά μέσα: “ήταν το δημοψήφισμα μια σκηνοθετημένη εξαπάτηση του ελληνικού λαού προκειμένου να οδηγηθούν σε μια προαποφασισμένη συμφωνία που, τελικά, κόστισε 100 δισ. ευρώ επιπλέον στον ελληνικό λαό”;»
Στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι ότι «θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός με μια σημαντική λιτότητα χωρίς δημοψήφισμα», υποστηρίζοντας, επίσης, ότι το τρίτο πακέτο διάσωσης στο οποίο συμφώνησε με τους πιστωτές ως υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα ήταν «αναμφίβολα καλύτερό» επειδή κατά τον ίδιο «οι δημοσιονομικοί στόχοι ήταν λιγότερο απαιτητικοί».