Με το βλέμμα στο Brexit και τον Ραχόι η ΝΔ

 
Με το βλέμμα στο Brexit και τον Ραχόι η ΝΔ

Ενημερώθηκε: 27/06/16 - 15:56

Συνεδρίασε την Δευτέρα, υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η ομάδα συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και το αποτέλεσμα των Ισπανικών εκλογών, ενόψει της μετάβασης του προέδρου του κόμματος στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Συζητήθηκαν επίσης οι προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την ολοκλήρωση της συνδρίασης ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε ό,τι αφορά το Brexit, η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως στο εξής η διαχείρισή του θέματος απαιτεί προσοχή, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και διορατικότητα. Εκτιμά επίσης ότι, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της διάσπασης να ενισχύονται, ενώ ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία, ως ένα μήνυμα αναστολής των πολιτικών του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με την απλή αναλογική και θεωρεί ότι η πρόταση αυτή επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό από τη συζήτηση για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η οποία είναι ολέθρια για τους πολίτες, και συνιστά απόπειρα διάσωσης του κυβερνώντος κόμματος, που -κατά την αξιωματική αντιπολίτευση- βλέπει ότι τα ποσοστά του καταρρέουν.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι, η χώρα χρειάζεται ισχυρή και συνεκτική διακυβέρνηση και δυνατότητα για γρήγορη λήψη των αποφάσεων. Σημειώνει δε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτελεί συνδυασμό αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας, χαρακτηριστικά που έχει και ο ισχύον εκλογικός νόμος.

Αποδέχεται τέλος τη συζήτηση επάνω σε δυο ζητήματα, την ψήφο στους Έλληνες ομογενείς και την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, εκτιμώντας ότι, και τα δυο θα βελτίωναν ότι ισχύει έως σήμερα.

Σχετικά θέματα:

Προετοιμασία Τσίπρα για Σύνοδο, Ευρωσοσιαλιστές και εκλογικό νόμο