Το νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα κοινωνικής στήριξης, τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς και τις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις έθεσε στο επίκεντρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των πολιτών που πλήττονται από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά.
Όπως εξήγησε, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και η θετική τροχιά της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τη βάση που επιτρέπει αυτές τις παρεμβάσεις χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, ενόψει και της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη νέα ρύθμιση για τον νόμο Κατσέλη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες.
Ανέφερε ότι με τη ρύθμιση αυτή αποκαθίσταται η δικαιοσύνη και ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας για τους συνεπείς δανειολήπτες, κλείνοντας οριστικά μια εκκρεμότητα του παρελθόντος και τονώνοντας την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.
Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα για την ανάγκη τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τονίζοντας ότι κάθε νομοθετική πρωτοβουλία πρέπει να στηρίζεται στην πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας.
Προειδοποίησε μάλιστα τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε ανέφικτες και ακοστολόγητες υποσχέσεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, υπενθυμίζοντας το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα στο παρελθόν από την απώλεια του οικονομικού ελέγχου.
Σχετικά με το διεθνές περιβάλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταρχήν ειρηνευτική συμφωνία που αφορά το Ιράν, εκφράζοντας την ελπίδα να αποφευχθούν νέες γεωπολιτικές εντάσεις.
Τέλος, συνέδεσε την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωσή τους αναμένεται να μετακυλιστεί σύντομα στην αγορά, φέρνοντας σταδιακή μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.