Μητσοτάκης: Στόχος η αυτοδυναμία το 2027 – Τι είπε για την πολιτική βία και τα ελληνοτουρκικά

 
kyriakosmitsotakis

Ενημερώθηκε: 03/07/26 - 08:13

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «δολοφονική ενέργεια» την τριπλή εμπρηστική επίθεση στα σπίτια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, από την οποία έχασε τη ζωή της η Βάγια Νέστορα, μητέρα της πολιτεύτριας της ΝΔ, Αφροδίτης Νέστορα.

Σε συνέντευξή του στο Liberal.gr, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έκαψαν μία γυναίκα, αυτό δεν είναι "παρέμβαση", είναι δολοφονική ενέργεια», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να αντιμετωπίζονται συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι ως «στο απυρόβλητο» ή να δικαιολογούνται πράξεις βίας «υπό τον μανδύα της παρέμβασης».

Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Βάγιας Νέστορα, κάνοντας λόγο για «τραγική δολοφονία» που προήλθε από τρομοκρατική ενέργεια με σαφή πολιτική στόχευση.

«Στοχοποιήθηκαν τρία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε τις επιθέσεις με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οργανωμένης παραβατικότητας στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στις εκκενώσεις καταλήψεων και στις επιχειρήσεις στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως υποστήριξε, η πολιτική αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες, όπως είπε, οδήγησαν στον τραγικό θάνατο της Βάγιας Νέστορα.

«Μιλάμε για κανονικές τρομοκρατικές, εγκληματικές συμπεριφορές. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις διωκτικές Αρχές και από τη Δικαιοσύνη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές διαφορές οφείλουν να λύνονται με επιχειρήματα και όχι με τη χρήση βίας.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη γενικότερη όξυνση του πολιτικού λόγου, υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρισμοί όπως «δολοφόνοι» ή αντίστοιχες εκφράσεις μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος που ευνοεί τέτοιες βίαιες ενέργειες. Κάλεσε, επίσης, όλα τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα εκείνα που προέρχονται από την Αριστερά να αποστασιοποιηθούν πλήρως από τέτοιες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενος παλαιότερη δήλωσή του για τις μολότοφ, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται σαφής διαχωριστική γραμμή απέναντι στη βία.

Εκλογές το 2027 και στόχος η αυτοδυναμία

Αναφερόμενος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, την άνοιξη του 2027, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη νέας αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί ρεαλιστικό και εφικτό στόχο.

Όπως είπε, θεωρεί ότι δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ενώ επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης, παρά τη φθορά της πολυετούς διακυβέρνησης.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα για έλλειψη νέων προτάσεων και για αναπαραγωγή πολιτικών που, όπως υποστήριξε, έχουν ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματικές.

«Δεν διαλέγω αντίπαλο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν επιλέγει ο ίδιος τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά ότι αντίπαλός του είναι τα προβλήματα της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι επανέρχεται στην πολιτική σκηνή χωρίς να έχει αλλάξει πολιτικό λόγο ή χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν στις εκλογές του 2027 ποιον θα εμπιστευθούν για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι, κατά την άποψή του, το μοναδικό κόμμα με ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, από την τεχνητή νοημοσύνη και την ενεργειακή μετάβαση έως το δημογραφικό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Έχω την όρεξη να κλείσω αυτόν τον κύκλο μέχρι το 2030»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι διαθέτει την εμπειρία, την ενέργεια και τη διάθεση να συνεχίσει έως το 2030, εφόσον αυτό εγκριθεί από τους πολίτες στις επόμενες εκλογές.

Αναφερόμενος στην οικονομία, υποστήριξε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών πρέπει να μεταφραστεί ταχύτερα σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσω υψηλότερων μισθών, φορολογικών ελαφρύνσεων και στοχευμένων επιδομάτων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση των τιμών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εύρυθμης λειτουργίας του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικής εποπτείας της αγοράς, απορρίπτοντας λύσεις όπως οι διατιμήσεις.

Για Σαμαρά και ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για τον Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία ήταν αναπόφευκτη, προσθέτοντας ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν την απόφαση αυτή.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι η Ελλάδα οφείλει να ενισχύει διαρκώς την αποτρεπτική της ισχύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναμένει στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να παραμένουν ανοικτοί, ώστε οι κρίσεις να αντιμετωπίζονται εγκαίρως και να αξιοποιούνται οι δυνατότητες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμη ότι μοναδική διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει προς επίλυση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι δεν προτίθεται να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αφορά την ελληνική κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ