Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα την Τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα την Τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο
Ενημερώθηκε: 16/06/19 - 21:04

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης, που είχε ξεκινήσει στις 17:30, ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός των ενεργειών, σε σχέση με την συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πρώτη του δήλωση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ που συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο «για ανίσχυρη Τουρκία» και «ισχυρή Ελλάδα».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες εόίναι απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε». 

Όπως αποφασίστηκε θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις. 

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό είναι με ποιο τρόπο θα στλεί το μήνυμα στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία υπάρχουν τρία σενάρια:

- Το πρώτο αναφέρει, να σταλεί αύριο το μήνυμα μέσω του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

- Το δεύτερο μέσω του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και

- Το τρίτο με ανακοίνωση που θια γίνει άμεσα από την Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη για την τουρκική προκλητικότητα

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Διαψεύδουν μετακίνηση ελληνικών δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο

 

Στο μεταξύ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ανακοίνωσή του διαψεύδει δημοσιύματα ιστοσελίδων για μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνει η ανακοίνωση. 

«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘'ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019'' η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», διευκρινίζει το υπουργείο.

Ποιοι μετέχουν στο ΚΥΣΕΑ

 

Όπως είναι γνωστό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας της χώρας.

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχουν:

- Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

- Ο Υπουργός Εξωτερικών.

- Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

- Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

- Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ