ΟΝΝΕΔ: H ιστορία της από το 1974 έως σήμερα - Ανοίγει τις εργασίες του το 12ο Συνέδριο

 
ΟΝΝΕΔ: H ιστορία της από το 1974 έως σήμερα - Ανοίγει τις εργασίες του το 12ο Συνέδριο

Ενημερώθηκε: 04/10/19 - 09:51

Με κεντρικό σύνθημα «Το ΑΥΡΙΟ ΤΩΡΑ», ανοίγει σήμερα τις εργασίες του το 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Στο Συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, στελέχη της νεολαίας της ΝΔ και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης.

Η ΟΝΝΕΔ, νεολαία του κόμματος της ΝΔ, αριθμεί πλέον 45 χρόνια ζωής, όσα και η Νέα Δημοκρατία, αφού ιδρύθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το κόμμα το 1974.

Κων/νος Καραμανλής

Ο , αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι και αφού ίδρυσε τη ΝΔ, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο κομμάτι «νεολαία», ειδικά σε μία περίοδο που το νεολαιίστικο κίνημα λόγω αντιδικτατορικής δράσης βρισκόταν στο «φόρτε» του αποφάσισε την οργάνωση νεολαίας.

Σε πρώτη φάση συστήθηκε η συντονιστική επιτροπή της Οργάνωσης την οποία αποτελούσαν οι νεολαίοι, Άγγελος Μοσχονάς ως επικεφαλής, Αργύριος Καρράς, Μάκης Καλλίγερος, Κορνήλιος Καραμητσάνης και Βασίλης Τσιούνης. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την νεολαία της ΕΡΕΝ και είχαν ενεργό δράση πριν τη δικτατορία. Η παραπάνω συντονιστή Επιτροπή διατηρήθηκε μέχρι τις εθνικές εκλογές του 1974. Στη συνέχεια διορίστηκε η Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από τον Άγγελο Μοσχονά, Αργύρη Καρρά, Διονύση Μπεχράκη, Νίκο Δρέτα και Άρη Κανατούρη.

Περίπου ένα χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 1975 ορίστηκε μία Συντονιστική Επιτροπή, προς υποβοήθηση της Διοικούσας, αποτελούμενοι από τους βουλευτές Μιλτιάδη Έβερτ (μετέπειτα αρχηγό της ΝΔ), Χάρη Καρατζά και Τάκη Βουδούρη, και τους εξωκοινοβουλευτικούς Στρατή Στρατήγη και Φίλιππο Μεσσηνέζη.

Την παραμονή της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση νεολαίων, στο τότε Θέατρο «Αλάμπρα», στις 16 Οκτωβρίου του 1974 για να παρουσιαστεί η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή που αποτελούσε ιδεολογικό οδηγό και της νεολαίας..

Αναφορικά με το όνομα ΟΝΝΕΔ τα «βαφτίσια» έγιναν στο δικηγορικό γραφείο του Χρήστου Φύσσα με «νονό» τον Μάκη Καλλίγερο όπου αποφασίστηκε ότι η νεολαία της ΝΔ θα λέγεται ΟΝΝΕΔ.

Η πρώτη απόφαση που έλαβε η Συντονιστική επιτροπή ήταν η έκδοση εφημερίδας, η οποία κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1974, με την επωνυμία «Εδώ Νιάτα». Έναν χρόνο μετά, το 1975 εκδίδεται «Ο Σπουδαστής», το 1982 «η Πολιτική Ανανέωση», το 1984 η «Παρέμβαση», το 1987 ηΔημοκρατική Πρωτοπορία», το 1989 η «Πολιτική σκέψη» και το 1993 το περιοδικό «Όμικρον».

Αμέσως μετά την ίδρυσή της η νεολαία, η ΟΝΝΕΔ κλήθηκε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρώτες φοιτητικές εκλογές της μεταπολίτευσης, στις 9 Νοεμβρίου του 1974. Παρά το γεγονός ότι απέναντί της είχε καλά οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις της Αριστεράς, αλλά και μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα στα ΑΕΙ μετά την πτώση της Δικτατορίας, η ΟΝΝΕΔ κατάφερε να λάβει ποσοστό 16,4% και να λάβει 2 έδρες, στο πρώτο μεταδικτατορικό αιρετό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Από το 1974 έως το πρώτο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ το 1987 οι πρόεδροι αλλά και τα μέλη των εκτελεστικών γραφείων ορίζονταν από τον εκάστοτε πρόεδρο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ως πρώτος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ορίζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο Αναστάσης Παπαληγούρας με θητεία από το 1974 έως το 1978. Δεύτερος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο ορίζεται ο Δημήτρης Τσιγκούνης με θητεία από το 1978 έως το 1981. Τρίτος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ορίζεται από τον τότε πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Αβέρωφ, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος με θητεία από το 1982 έως το 1984, ενώ ο τελευταίος ορισμένος από τον πρόεδρο του κόμματος, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ήταν ο από το 1984 έως το 1987.

Το 1987, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη ΝΔ, διοργανώνεται το Α’ Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και καθιερώνεται να πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια με εκλεγμένους συνέδρους νεολαίους από όλη την Ελλάδα.

Στο Α΄ Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εξελέγησαν επίσης η Κεντρική Επιτροπή, αποτελούμενη από 150 μέλη, η οποία με τη σειρά της εξέλεξε τον πρόεδρο της Οργάνωσης. Εν συνεχεία ο ίδιος όρισε το Εκτελεστικό Γραφείο με απόφαση του τότε προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, το 1998 αποφασίστηκε, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται απευθείας από τους συνέδρους, ενώ από το 2010 και μετά αποφασίστηκε οι πρόεδροι της νεολαίας της ΝΔ να εκλέγονται, όπως και ο πρόεδρος του κόμματος, απευθείας από τη βάση με ανοικτές διαδικασίες.

1ο Συνέδριο

Το 1ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έγινε τον Μάρτιο του 1987, στο ξενοδοχείο Κάραβελ με υποψήφιους προέδρους τον Γιώργο Βουλγαράκη, τον Απόστολο Σαμπάνη και τον Ηλία Αδαμόπουλο. Στο Α΄συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ανέδειξε πρόεδρο τον Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος παραιτήθηκε το 1989 για να κατέβει στις εθνικές εκλογές στην Α’ Αθήνας και έτσι η Κεντρική Επιτροπή της νεολαίας εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Σταμάτη Μαύρο, μετέπειτα πολιτευτή Κυκλάδων.

2ο Συνέδριο

Κωστής Χατζηδάκης

Τον Ιανουάριο του 1992, πραγματοποιείται, στη Θεσσαλονίκη, το 2ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ το οποίο εξέλεξε πρόεδρο τον Γιάννη Κουλιζάκο ο οποίος ήταν, στις πρόσφατες εκλογές, υποψήφιος βουλευτής στη Λακωνία. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1992 πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αναλαμβάνει ο ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Αγγλία όπου είχε ολοκληρώσει τα μεταπτυχιακά του Πανεπιστήμιο KENT.

Ο σημερινός υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή και διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών διοργανώνοντας ανά την Ελλάδα κύκλο σεμιναρίων και εκδίδοντας το περιοδικό «Όμικρον» το οποίο και αντικατέστησε την εφημερίδα «Δημοκρατική Πρωτοπορία» με διευθυντή τον Σπύρο Σταυρίδη.

Στις ευρωεκλογές του 1994, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, περιέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο και σε εκλόγιμη θέση τον Κωστή Χατζηδάκη και στο τιμόνι της προεδρίας της ΟΝΝΕΔ εξελέγη ο νυν βουλευτής και πρ. υπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης ο οποίος επικράτησε του συνυποψηφίου του Χρήστου Ροϊλού.

3ο Συνέδριο 

Το 3ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έγινε τον Μαϊο του 1995, στο Λουτράκι, με υποψηφίους τον Πάνο Σιδέρη, τον Χρήστο Ροϊλό και τον Θανάση Καφέζα. Πρόεδρος εξελέγη ο Πάνος Σιδέρης ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 1997 και η Κ.Ε της ΟΝΝΕΔ εξέλεξε πρόεδρο τον Δημήτρη Μαραβέλια, μετέπειτα Δήμαρχο Χαϊδαρίου και υποψήφιο βουλευτή στις πρόσφατες εκλογές στον Δυτικό Τομέα.

4ο Συνέδριο

Το 4ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, τον Ιούνιο του 1998, υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή στο τιμόνι της ΝΔ, ο οποίος άνοιξε με την ομιλία του τις αρχαιρεσίες του Συνεδρίου. Υποψήφιοι ήταν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Ευτύχης Βαρδουλάκης με τον σημερινό βουλευτή Φθιώτιδος Γιάννη Οικονόμου να εκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

5ο Συνέδριο

Το 5ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, τον Μάρτιο του 2001, με υποψήφιο τον Χρήστο Κουρούση που εξελέγη και πρόεδρος με μεγάλη πλειοψηφία (750 ψήφοι επί των 771 ψηφισάντων).

6ο Συνέδριο

Το 6ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα, τον Ιούνιο του 2004, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπου είχε εκλεγεί κυβέρνηση η ΝΔ και πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Στο Συνέδριο αυτό πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εξελέγη ο σημερινός δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

7ο Συνέδριο

Το 7ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2007 και επανεξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο Γιώργος Παπανικολάου. Στο Συνέδριο αυτό αποφασίστηκε η διεύρυνση της Κεντρικής Επιτροπής της νεολαίας από 150 σε 180 μέλη.

8ο Συνέδριο

Το 8ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010 στη Φωκίδα, λίγους μήνες μετά την εκλογή, από τη βάση, του τότε προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά όπου για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και στη νεολαία η εκλογή από τη βάση και επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό της Οργάνωσης, όπως η θέσπιση ορίου στις θητείες του προέδρου. Ο υποψήφιος Ανδρέας Παπαμιμίκος εξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ με τη συμμετοχή 43.000 νεολαίων που μετείχαν στην διαδικασία εκλογής από τη βάση.

9ο Συνέδριο

Το Μαϊο του 2013 και με τη συμμετοχή 29.194 νέων σε όλη τη χώρα εξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο Σάκης Ιωαννίδης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος βουλευτής στο βόρειο Τομέα στις πρόσφατες εκλογές. Ο Σάκης Ιωαννίδης διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπαμιμίκο ο οποίος, στο μεταξύ, είχε εκλεγεί Γραμματέας της Π.Ε της ΝΔ και αμέσως μετά την εκλογή του, τον Ιούνιο του 2013 διοργάνωσε το 9ο Συνέδριο στη Δάφνη Αττικής με ομιλητή τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

10ο συνέδριο

Το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2015, λίγους μήνες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το συνέδριο αυτό δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες του, καθώς στις διαδικασίες για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής υπήρξαν τριβές και εντάσεις. Έτσι, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, διεγράφη από την ΟΝΝΕΔ και καθαιρέθηκε από πρόεδρος ο Βασίλης Γεωργιάδης που είχε εκλεγεί λίγους μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

11ο Συνέδριο Επανίδρυσης

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη διενέργεια Συνεδρίου Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ (στις 23 Οκτωβρίου 2016) καλώντας τους νεολαίους εντός και εκτός Ελλάδος να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Έτσι στο 11ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ συμμετείχαν 32.063 μέλη με το 1/3 από αυτά να είναι νέα μέλη, ενώ το 56% να είναι νεολαίοι κάτω των 23 ετών. Στο Συνέδριο Επανίδρυσης εξελέγησαν 960 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο 11ο Συνέδριο πρόεδρος εξελέγη με ποσοστό 75,84% ο Κώστας Δέρβος ο οποίος ανέλαβε, μετά τις εκλογές του Ιουλίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης) στο υπουργείο Παιδείας.

Πηή: ΑΠΕ / Ευτυχία Αδηλίνη