Τη διερεύνηση διαχρονικών ευθυνών από τη σύστασή του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που κατατέθηκε στη βουλή. «Θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Πρωθυπουργού, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι σε ένα μήνα θα σταλούν οι πρώτες αποφάσεις για επιστροφή χρημάτων. Θα ψηφίσουμε την εξεταστική αν η ΝΔ ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική, δήλωσε στη βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Με τη φράση «ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια ανοιχτή πληγή», ο πρωθυπουργός από το Καρπενήσι δεσμεύτηκε για την επιστροφή των επιδοτήσεων που πληρώθηκαν παράτυπα, χαρακτηρίζοντας προσωπικό στοίχημα την διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Πιστεύω ότι αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, πώς θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες και θα τα πάρουμε τα λεφτά μην έχετε αμφιβολία … Για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι μία ανοιχτή, διαχρονική πληγή, εμείς πρώτοι είπαμε ελάτε να κάνουμε μία εξεταστική να δούμε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι λογικές πόλωσης λογικές εξ ολόθρευσης του αντιπάλου μας να βάλουμε τον αντίπαλο μας φυλακή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Yπενθυμίζοντας τη φράση του Παύλου Μπακογιάννη «μπορούμε να διαφωνούμε γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε», o Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση του πολιτικού σκηνικού στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα, τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους το τελευταίο διάστημα:
«Σε μια Δημοκρατία επιβάλλεται να διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο ως εχθρό που θέλουμε να εξολοθρεύσουμε. Στο σημερινό διεθνές περιβάλλον η χώρα στέκεται ισχυρή, σταθερή και με αυτοπεποίθηση – Αντιμετωπίζουμε αυξημένες προσφυγικές ροές από τη Λιβύη, αντιμετωπίζουμε πολέμους, στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή – Σε ένα περιβάλλον αστάθειας δεν χρειαζόμαστε πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Πρώτοι ζητήσαμε εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όχι μόνο για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά κυρίως για το πώς θα διορθωθούμε, για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι και πώς θα αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς όφελος των πραγματικών αγροτών και των κτηνοτρόφων και όχι των απατεώνων οι οποίοι παρεισέφρησαν σε αυτό το σύστημα.
Αυτό τελικά ενδιαφέρει πρώτα και πάνω απ’ όλα τους πολίτες. Πώς θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες -και θα τα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες, και πώς θα διορθώσουμε το σύστημα των επιδοτήσεων, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε πραγματικά τον πρωτογενή τομέα» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε και ένα ακόμη μήνυμα, στην ομιλία του προς τους πολίτες του Καρπενησίου, σε σχέση και με τις εκλογές του 2027:
«Αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε πριν από δύο χρόνια με μια πολύ συγκεκριμένη και ισχυρή λαϊκή εντολή. Είμαστε στο μέσο της κυβερνητικής μας θητείας. Έχουμε δύο χρόνια ακόμα. Το κυβερνητικό έργο τρέχει με μεγάλη ταχύτητα.
Βλέπετε τα αποτυπώματά του παντού και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, έτσι ώστε να μπορέσουμε το 2027 να σας κοιτάξουμε στα μάτια, τους Έλληνες πολίτες, και να σας πούμε: τα είπαμε και τα κάναμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε το 2023. Δέσμευσή μου ότι κάθε μέρα αγωνίζομαι για να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας, για να βελτιώσουμε την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, για να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, για να καλύψουμε τη μεγάλη απόσταση την οποία, δυστυχώς, χάσαμε και η οποία διευρύνθηκε στα χρόνια της κρίσης».
Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ στη Βουλή για Εξεταστική
Ο Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε στην ολομέλεια την κατάθεση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική με 60 υπογραφές βουλευτών.
Στο επίκεντρο της πρότασης της ΝΔ βρίσκονται μεταξύ άλλων:
-Η πλήρης έρευνα για τα πρόστιμα των 2.7 δισ.
-Οι έλεγχοι των ΑΦΜ
-Η «τεχνική λύση»
Στην αναγκαιότητα σύστασης της Εξεταστικής επιτροπής αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews.
«Η κυβέρνηση αυτή δεν περίμενε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Είναι λάθος αυτή η εντύπωση που δημιούργησε η αντιπολίτευση και προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσους διασταυρωτικούς τους ελέγχους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η διαδικασία για την επιστροφή των χρημάτων μετά και την έρευνα από τη διευθυνση του οργανωμενου εγκλήματος στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινήσει άμεσα.
«Σε πρώτη φάση προφανώς θα υπάρξει ένα δείγμα 1000 – 2.000 ΑΦΜ που είναι τα πιο μεγάλα σε ποσά και μετά θα συνεχίσει η έρευνα, σε ένα μήνα από σήμερα θα αρχίσουν να στέλνονται αποφάσεις», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι αν η ΝΔ στηρίξει την πρόταση τους για προανακριτική, το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του θα πει ναι στην εξεταστική.
«Αν αρχίσουν να κελαηδάνε από τον Δημητριάδη, τη Βλάχου, τον Καραμανλή, τον Αυγενάκη, τον Βορίδη, όχι πρωθυπουργός, ούτε βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι. Εγώ δεσμεύομαι το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει σύσσωμο την εξεταστική για το 1821, αν επιτρέψετε να διερευνηθούν οι ευθύνες Αυγενάκη και Βορίδη», τόνισε από το Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη Βουλή.
«Δεν θα συγκαλύπτουμε τις ευθύνες κανενός. Θα ήταν ανόητο να το κάνουμε. Θα απέβαινε εις βάρος, αν θέλετε και των κομματικών συμφερόντων της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
Για γαλάζια μαφία μιλάει η Κουμουνδούρου και σημειώνει ότι η εξεταστική δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
«Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δήθεν θα πάρει πίσω τα λεφτά από τους κλέφτες, λεφτά που ο ίδιος και οι υπουργοί του μοίρασαν. Οι κλέφτες που επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκης είναι τα γαλάζια παιδιά που πλούτισαν παράνομα από δημόσιο χρήμα που μοίραζε το παρακράτος του. Έχουμε ήδη απαιτήσει την παραίτηση της απονομιμοποιημένη κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Τη δική του πρόταση για την Προανακριτική αναμένεται να καταθέσει το ΚΚΕ.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε, «Το πώς εννοεί η κυβέρνηση τους έντιμους δημόσιους υπαλλήλους το είδαμε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου όσοι έκαναν τίμια τη δουλειά τους είτε κυνηγήθηκαν είτε λοιδορήθηκαν, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στο φως».
«Ο πρωθυπουργός είναι τόσο αγχωμένος και βουτηγμένος στον βούρκο του ΟΠΕΚΕΠΕ που επιζητά συγκάλυψη και ψεύδεται καθημερινά», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Η κυβέρνηση μπορεί να ψάξει και το πως μοίρασε τις πατάτες ο Καποδίστριας. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει το εξής: Η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά την περίοδο 2019 – 2022, τα χρόνια του κυρίου Μητσοτάκη», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τόσο πολύ σας κρατάνε τελικά οι κύριοι Αυγενάκης και Βορίδης;», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή, ο Δημήτρης Νατσιός, Πρόεδρος του κόμματος Νίκη.
Τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, τόνισε «Μια πρόταση σύστασης μόνο εξεταστικής επιτροπής για να μην διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες σας»
Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί εντός και εκτός Βουλής τις επόμενες ημέρες.
Στην ΑΑΔΕ οι αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ – Στη Βουλή η ρύθμιση
Εν τω μεταξύ κατατέθηκε στη βουλή η ρύθμιση που προβλέπει την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.
Η διάταξη ουσιαστικά δίνει όλα τα όπλα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να επιτελέσει δυο έργα ταυτόχρονα.
Το ένα να προωθήσει ταχύτατα τους ελέγχους, να συμβάλει δηλαδή στη διαδικασία εντοπισμού των ανθρώπων οι οποίοι καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε όλο το έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ να περάσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με χρονικό ορόσημο το 2026, δηλαδή η διάθεση των επιδοτήσεων να γίνει πλέον υπό διαφορετικούς όρους από την ΑΑΔΕ.
Με την συγκεκριμένη διάταξη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποκτά πλήρη πρόσβαση στα πάντα, κτίρια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έγγραφα, οποιοδήποτε υλικό υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ποιοι υποχρεούνται να συνεργαστούν;
Όχι μόνο η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι μόνο οι υπάλληλοι του Οργανισμού, αλλά ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες έχουν συνεργαστεί για την επιτέλεση του έργου του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή την διάθεση των επιδοτήσεων.
Μάλιστα, η διάταξη προβλέπει ότι σε περίπτωση που υπάρξουν κωλύματα ή άρνηση συνεργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους, εκτός από τις κυρώσεις που ούτως ή άλλως προβλέπει η νομοθεσία, υπάρχουν και χρηματικά πρόστιμα, τα οποία μάλιστα είναι αρκετά τσουχτερά, καθώς κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες, δεδομένου ότι ολόκληρο το νομοσχέδιο, άρα και η συγκεκριμένη διάταξη, θα ψηφιστεί πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Άρα λοιπόν, αυτή η διαδικασία θα έρθει να επιταχύνει τους ελέγχους που έχουν ήδη ξεκινήσει μετά και την εισαγγελική παραγγελία που είχε δοθεί τις προηγούμενες ημέρες.