«Θεωρώ ότι όλοι έχουν συμφέρον να εξαλειφθεί η βία από τα ελληνικά πανεπιστήμια, η επίθεση στην Νομική με το αποτέλεσμα που είχε στον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι μια εικόνα βαρύτατου εγκλήματος. Μια καταδρομική επίθεση», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο Action24.
«Αυτήν τη στιγμή όλοι έχουμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Και η κυβέρνηση και οι πρυτανικές Αρχές. Kαι υπάρχουν πρυτανικές Αρχές που συνεργάζονται και άλλες που κλείνουν τα μάτια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Η πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πέτυχε ως εγχείρημα και εμείς ως κυβέρνηση δεν έχουμε πρόβλημα να αποδεχόμαστε τις αστοχίες μας. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια είναι σημειακά. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι συνολικό. Η βαριά εγκληματικότητα υπάρχει σε ορισμένα μεγάλα πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε κάποια πολυτεχνικά ιδρύματα. Κάποιοι από αυτούς είναι φοιτητές και κάποιοι άλλοι όχι. Και η δράση τους πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κανονική αστυνομία που αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα».
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εκρίθη ότι δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα
Στη συνέχεια, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Άρα, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εκρίθη εκ των υστέρων ότι δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα. Και επειδή δεν είμαστε δογματική προτιμήσαμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας παραδεχόμενοι ότι στην πρώτη τετραετία έπρεπε να γίνει διαφορετικά ο σχεδιασμός αυτός και αξιοποιήθηκαν οι άνθρωποι αυτοί». «Όπως καταλαβαίνετε δεν φοβάται αυτός που βάζει την κανονική Αστυνομία να σπάει καταλήψεις. Κάνουμε το πολύ πιο δύσκολο που χρειάζονται οι πολλοί φοιτητές. Κι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, δεν υπάρχει -για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες- ενεργή κατάληψη», σημείωσε.
Πρωτόκολλα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια και πειθαρχικές ποινές με κλιμάκωση μετά από απόφαση της Δικαιοσύνης
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφής:
«Πρέπει να γίνουν πρωτόκολλα, σχέδια ασφαλείας στα Πανεπιστήμια και μέσα σε αυτά πρέπει να δούμε και τη συμμόρφωση των πανεπιστημίων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και να δούμε τι θα γίνει με τη φύλαξη». «Το πιο σημαντικό για μένα που πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο με ευθύνη όλων μας, και των Πανεπιστημίων και της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών είναι ένα πολύ αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο και στα Πανεπιστήμια. Ένας φοιτητής που συλλαμβάνεται για συμμετοχή σε τέτοιου είδους ενέργειας, θεωρώ ότι εφόσον έχει ενεργό ρόλο σε τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής. Εκτός από τις ποινικές πρέπει να υπάρχουν και πειθαρχικές συνέπειες όπως αντίστοιχα υπάρχουν στο Δημόσιο. Και μιλώ όχι με ενδείξεις, αλλά μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δηλαδή, να διαγράφονται οι φοιτητές που συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες. Με κλιμάκωση στο πλαίσιο. Αυτό στη Νομική είναι δολοφονική επίθεση ακραίας κλιμάκωσης και πρέπει να προβλέπεται η ακραία των ποινών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Ερωτηθείς δε για τους πρυτάνεις που φοβούνται και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν υπάρχει περιθώριο μη εφαρμογής του μέτρου».