«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πυρ ομαδόν» κατά Κασσελάκη — Σενάρια για πρόταση μομφής — Νέα ΠΓ την Τρίτη και ανακοίνωση με αιχμές

 
kasselakis

Ενημερώθηκε: 19/02/24 - 22:39


Έντονη δυσαρέσκεια και σενάρια ακόμη και για πρόταση μομφής επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο και να δείχνει ότι χάνει και τους τελευταίους του συμμάχους μέσα στο κόμμα.

Το επίμαχο ερωτηματολόγιο για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Συνέδριο, προκάλεσε έντονες και ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά από έξι ώρες ολοκληρώθηκε η φορτισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος χωρίς να ληφθεί απόφαση. «Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών» διαμηνύουν τα μέλη του Οργάνου, που αποφάσισαν να επαναλάβουν την Τρίτη (20/2) τη συνεδρίαση προκειμένου να παραστεί και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Είχε προηγηθεί επίθεση του Γιάννη Ραγκούση στον Στ. Κασσελάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η πρωτοβουλία του ακύρωσε το συνέδριο των μελών και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας»

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ «σήλωσε το γάντι» που πέταξε ο πρόεδρος του κόμματος και με ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα, οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν αφορούν κανέναν».

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως απάντηση στην επιστολή που έστειλε νωρίτερα από το Λονδίνο ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κοινωνία βγαίνει ξανά στο προσκήνιο.

Η περίοδος ακινησίας που ξεκίνησε με τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω πανδημίας και κράτησε μέχρι και πριν λίγο καιρό λαμβάνει τέλος.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το κίνημα των αγροτών.

Το μεγαλειώδες φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα διαμορφώνει πολιτικές εξελίξεις και υπερασπίζεται αξίες. Υπερασπίζεται την αλληλεγγύη, την ίδια την αξία της γνώσης, τις ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε πρόσβαση σε αυτή ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα. Υπερασπίζεται το κόπο των φοιτητών και των οικογενειών τους απέναντι στην αγοραία και χυδαία αντίληψη ότι όλα αγοράζονται και πουλιούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις των αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για δημόσια παιδεία και τήρηση του συντάγματος.

Το κίνημα των αγροτών δίνει μια μάχη όχι μόνο για τα δικά του συμφέροντα, όχι μόνο για την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά για να υπερασπιστεί το σύνολο της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, στην εγκατάλειψη μεγάλων κομματιών της υπαίθρου, στην προοπτική να απαξιωθεί μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του αγροτικού κινήματος με τα στελέχη του και με τεκμηριωμένες θέσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου και καυτού προβλήματος που βιώνουν.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη κινητοποιήσεων, αποδεικνύεται ότι η απόπειρα συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει χέρι χέρι με την παραβίαση βασικών κανόνων το κράτους δικαίου. Το συντριπτικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι απλά μια διεθνής δημοκρατική απόδειξη και ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι και η συνθήκη που φέρνει τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις μπροστά στην τεράστια ευθύνη να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να πορευτούν με κοινό βηματισμό στο δρόμο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον βαδίζουμε προς το έκτακτο συνέδριό μας, και τις ευρωεκλογές.

Στην πορεία αυτή πορευόμαστε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μελών και των στελεχών μας, στις ψηφισμένες θέσεις μας, στη συλλογικότητα και στο καταστατικό μας. Αυτό αφορά όλους και όλες μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Δίνουμε το λόγο στα μέλη με τρόπο οργανωμένο.

Για να αξιολογηθεί η δουλειά όλων μας.

Για να επιβεβαιώσουμε την ευρεία φυσιογνωμία και ταυτότητα μας.

Συσπειρώνουμε πολίτες από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Δεν διχάζουμε αριστερούς, κεντροαριστερούς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, ριζοσπάστες και προοδευτικούς πολίτες του κέντρου. Ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε τις καλύτερες παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος.

Θα αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων να περιορίσουν τη φυσιογνωμία και την ευρύτητα μας, όπως αυτή περιγράφεται στη διακήρυξη και τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις μας προς το συνέδριο.

Αγωνιστήκαμε ασταμάτητα για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ζήσαμε την ανταπόκριση του προοδευτικού κόσμου στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και στην εκλογή Προέδρου, τόσο το Μάιο του 2022 όσο και το Σεπτέμβρη του 2023. Εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του κόμματος.

Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα.

Είναι λοιπόν η ώρα των μελών τα οποία και έχουν το λόγο.

Ως κόμμα των μελών, οργανώνουμε το διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια. Από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές.

Καλούμε τα μέλη να επιβεβαιώσουν το θεμέλιο της φυσιογνωμίας μας με την καθολική τους συμμετοχή.

Αναβαθμίζουμε την πολιτική μας λειτουργεία με τακτικές συνεδριάσεις, πολιτικό σχεδιασμό και οργανωμένη εξωστρέφεια.

Αξιοποιούμε όλα μας τα στελέχη.

Προστατεύουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες από δημόσιες τοποθετήσεις που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα.

Ξεδιπλώνουμε τις πρωτοβουλίες μας εκεί που η κοινωνία δοκιμάζεται. Τα πετυχημένα περιφερειακά μας συνέδρια είναι αποτύπωση αυτής ακριβώς της επιλογής.

Ξεκινάμε τις καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγη αναδεικνύοντας προοδευτικές και τεκμηριωμένες λύσεις.

Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική πολιτική λύσης.

Διότι αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι χωρίς μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες του αγωνιζόμενου φοιτητικού και αγροτικού κόσμου, της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

Χωρίς πολιτική αλλαγή δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες της κοινωνίας.

Ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος. Αφορά τις οργανωμένες και συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις. Όχι τις διασπάσεις τους και βεβαίως όχι προτεραιότητες εξωπολιτικών κέντρων που φαντάζονται εξελίξεις ερήμην ή ακόμα και ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντάμε με τις πρωτοβουλίες μας σε όσους πιστεύουν το αντίθετο.

Η ΠΓ καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται.

Στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή».

Κασσελάκης: Συμφωνώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα

Ομιλία σε εκδήλωση στο Λονδίνο πραγματοποίησε τη Δευτέρα το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης, στη σκιά των «σεισμικών δονήσεων» που προκάλεσε το ερωτηματολόγιο στο isyriza.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον εαυτό του «νέο σοσιαλιστή που καταλαβαίνει τη σύγχρονη πραγματικότητα» και ανέφερε ως «υπόδειγμα πολιτικού στην Ελλάδα», τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αναφερόμενος στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν είχα πρόθεση να συμμετάσχω σε εσωτερικές εκλογές στον Σύριζα. Ήμουν στο επικράτειας σε μη εκλόγιμη θέση κατόπιν πρόσκλησης του προκατόχου μου. Δεν με ενθάρρυνε αυτός να διεκδικήσω ηγεσία ούτε με αποθάρρυνε, ήταν πολύ ουδέτερος. Ήθελα μόνος μου, ήταν δική μου μάχη».

Όσον αφορά στο ερωτηματολόγιο του isyriza και τον θόρυβο που προκάλεσε, είπε: «Να θυμίσω ότι είμαι ο αρχηγός του κόμματος. Εξελέγην λέγοντας ότι θα δώσω φωνή στη βάση. Δεν αφορά αν εγώ και τα όργανα είμαστε ευθυγραμμισμενοι, αλλά αν αυτό που πρεσβεύουν τα όργανα είναι αυτό που θέλουν τα μέλη. Δεν έχω πρόθεση να δημοσιοποιήσω τα αποτελέσματα. Οι προτάσεις μου θα βασιστούν στα όσα θα πούμε στο συνέδριο, στο ερωτηματολόγιο, σε κατά πρόσωπο συζητήσεις με τα μέλη. Δεν αναιρεί το ένα το αλλο. Προτίθεμαι να μοιραστώ τα αποτελέσματα με την πολιτική γραμματεία». 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Συμφωνώ πλήρως με ΠΓ ότι δεν είναι αρχηγικο κόμμα, είναι κόμμα της βάσης και αυτό κάνω».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ