Προανακριτική: Υπό εξέταση η άρση προστασίας για «Σαράφη» και «Κελέση»

 
Προανακριτική: Υπό εξέταση η άρση προστασίας για «Σαράφη» και «Κελέση»

Ενημερώθηκε: 18/02/20 - 23:46

Τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» σε περίπτωση που η προγραμματισμένη για την Τετάρτη κατάθεση της δεύτερης μάρτυρος έχει την ίδια κατάληξη με τη σημερινή.

Πηγές της ειδικής επιτροπής ανέφεραν ότι αν ούτε αύριο καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 10:00 το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Μέλη της, ωστόσο, ανέφεραν ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.

Εξαφανισμένος ο «Μάξιμος Σαράφης»

Άφαντος παραμένει ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος δεν μετέβη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου ήταν προγραμματισμένη η κατάθεσή του στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής.

Περισσότερες από τρεις ώρες, η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε στη ΓΑΔΑ τον προστατευόμενο μάρτυρα, οποίος, όμως, δεν προσήλθε. Έτσι διατάχθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, που δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.

Αστυνομικοί έψαξαν στο σπίτι του προστατευμένου μάρτυρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η Επιτροπή «διέκοψε για άλλη μέρα, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα. Η επιτροπή λειτούργησε όπως ορίζει ο κώδικας ποινικής δικονομίας».

Ολοκληρώνοντας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι τα μέλη της Επιτροπής περίμεναν τον προστατευόμενο μάρτυρα, οποίος όμως, «αρνήθηκε επιμένοντας να εξεταστεί μόνο με τεχνικά μέσα».

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε: «Σήμερα αποκαλύφθηκε ποιοι είναι οι προστάτες των προστατευόμενων μαρτύρων, αυτοί που θέλουν να ελέγχουν τους αρμούς της εξουσίας».

«Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μία Κοινοβουλευτική Επιτροπή που ερευνά την αλήθεια με εντολή της Βουλής, αλλά από εκείνους που θέλουν να ελέγξουν τους θεσμούς και τους αρμούς της εξουσίας όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά δηλώνουν. Αυτό τελικά αποδεικνύεται ότι επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την ερευνώμενη υπόθεση».

Τα μέλη της Προανακριτικής αποχώρησαν από τη ΓΑΔΑ και αναμένεται να επιστρέψουν την Τετάρτη για την κατάθεση της δεύτερης μάρτυρος, «Αικατερίνης Κελέση».

Αντιδράσεις των μελών Προανακριτικής

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την οργή μελών της Προανακριτικής, με τον κ. Θάνο Πλεύρη, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας να δηλώνει έξω από τη ΓΑΔΑ:

«Σήμερα είχε οριστεί εξέταση με το ίδιο καθεστώς από τις εισαγγελικές Αρχές. Άρα ο τρόπος, όπως ορίζεται από τη διάταξη προστασίας. Δεν προσήλθε (σ.σ. ο «Σαράφης»), μας ενημέρωσε ότι θα εξεταστεί μόνο όπως θέλει. Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή του, δεν κατέστη δυνατή».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε: «Η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα. Γι΄ αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης».

Ο εισηγητής της Ελληνική Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος είπε: «Εμείς είμαστε εναντίον αυτής της διαδικασίας. Συμμετέχουμε ως παρατηρητές. Η κατάσταση εξελίσσεται σε παρωδία».

Επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τα όσα λαμβάνουν χώρα.

«Όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Αλλά το πιο σημαντικό: Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία», συμπληρώνει.

Παράλληλα, διαπιστώνει πως «στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον «απόλυτο υπεύθυνο για την αυτή την εκτροπή», αναφέροντας πως «συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη».

«Ευθύνες τεράστιες όμως έχει και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή», προσθέτει στην ίδια ανάρτηση και καταλήγει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω απ' όλα στον ελληνικό λαό.

Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμάρα, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν.

Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης».