«Ρίχνουν» τους τόνους υπουργός και ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τον πυροβολισμό στην Πατησίων

 
patision

Ενημερώθηκε: 06/04/23 - 12:36

Μετά τη χτεσινή αυστηρή ανακοίνωση για το περιστατικό με τον πυροβολισμού αστυνομικού στην Πατησίων, σήμερα από τον υπουργό ΠΡΟΠΟ και πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιούνται ηπιότεροι τόνοι, δίνοντας έμφαση μόνο στο γεγονός ότι το περιπολικό παράκουσε εντολή του «κέντρου». Όσον αφορά τον πυροβολισμό ο υπουργός ουσιαστικά κάλυψε τον αστυνομικό.

Συγκεκριμένα, το πλήρωμα του περιπολικού που ενεπλάκη στο επεισόδιο χθες μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο γιατί δεν υπάκουσε την εντολή να μη πλησιάσουν στην περιοχή όπου ήταν οι αναρχικοί, καθώς υπήρχε σχέδιο του αρχηγείου για παρέμβαση δύο διμοιριών των ΜΑΤ, εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90,1» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι εν λόγω αστυνομικοί δεν ακολούθησαν την εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων. Μετά από ένα 20λεπτο επενέβησαν τα ΜΑΤ και οι αναρχικοί απομακρύνθηκαν από τη Σχολή. Εξήγησε επίσης ότι από τη στιγμή που αστυνομικός ένιωσε ότι απειλείται και πυροβόλησε στον αέρα, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Ο εισαγγελέας, στη συνέχεια άφησε ελεύθερο τον αστυνομικό αφού έδωσε εξηγήσεις. Ο κ. Θεοδωρικάκος αντέκρουσε τα περί φοβικής αστυνομίας και σημείωσε ότι η εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων να μη πλησιάσει κανένα περιπολικό είχε δοθεί γιατί θα ακολουθούσε επιχείρηση των ΜΑΤ, η οποία όμως καθυστέρησε λόγω του ότι και οι τρεις αστυνομικοί δεν υπάκουσαν και γι’ αυτό άλλωστε ακολουθείται πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά το Αρχηγείο εξέδωσε ανακοίνωση σε αυστηρούς τόνους αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».

Σημειωτέον ότι υπήρχαν αντιδράσεις τόσο από συναδέλφους του αστυνομικού και συνδικαλιστές, όσο και από δημοσιογράφους οι οποίοι χαρακτηρίζουν «νόμιμη» και λογική» την αντίδραση του αστυνομικού.

Σήμερα, μέσω διαρροών, η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν ήταν τα πυρά αλλά το γεγονός ότι ο 40χρονος αρχιφύλακας και οι συνάδελφοί του δεν πειθάρχησαν στην εντολή να μην περάσουν από το σημείο περιπολικά, καθώς ο σχεδιασμός της Αστυνομίας ήταν να γίνει παρέμβαση από διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να απομακρυνθούν οι κουκουλοφόροι και να δοθεί ξανά η λεωφόρος στην κυκλοφορία.

«Αυτή ήταν και η επιχείρηση, η οποία διεξήχθη 20 λεπτά αργότερα από το περιστατικό με το περιπολικό» σημειώνουν οι πηγές που κρίνουν ότι ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος γιατί δεν… υπήρξε λόγος κράτησης.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου, κατά τον κανονισμό, σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή τους» για να προσθέσουν ότι, σύμφωνα με κανονισμό, αν ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου απαλλαγεί στην ποινική διαδικασία, τότε… απαλλάσσεται και στην πειθαρχική.

Μιλώντας το πρωί στα κανάλια ο πρόεδρος των αστυνομικών νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, ισχυρίστηκε στο ίδιο πλαίσιο ότι το περιπολικό δεν θα έπρεπε να περάσει μόνο του μπροστά από το σημείο των επεισοδίων.

«Γιατί αν περάσει το περιπολικό θα το κάψουν, θα χτυπήσουν τους αστυνομικούς. Το περιπολικό πέρασε από τον δρόμο που περνά μπροστά από την ΑΣΟΕΕ για ποιο λόγο εξετάζεται, δεν θα έπρεπε να περάσει. Ξεκινάμε από εκεί. Πέρασε, εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους πέρασε. Όταν πέρασε του επιτέθηκαν 35 άτομα» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πάντως για το τι θα έκανε ο ίδιος στη θέση του 40χρονου αστυνομικού, ο Καλλιακμάνης απάντησε το εξής: «Εγώ θα έριχνα στον αέρα, δεν θα πυροβολούσα τα παιδιά, θα πυροβολούσα στον αέρα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ