Σήμερα οι κοινές δηλώσεις Μακρόν – Μητσοτάκη για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία - Τι περιλαμβάνει

 
Σήμερα οι κοινές δηλώσεις Μακρόν – Μητσοτάκη για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία - Τι περιλαμβάνει

Ενημερώθηκε: 28/09/21 - 07:54

Σήμερα, στις 10 το πρωί, θα γίνουν οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που συζητήθηκε χθες στο δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον κ. Μητσοτάκη, με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι – Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τα μαχητικά Rafale η Αθήνα επιλέγει και πάλι Ευρώπη, κάνοντας μια νέα συμφωνία με τη Γαλλία, αυτή τη φορά για φρεγάτες και κορβέτες για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για σαφή στρατηγική επιλογή που κοιτά πολύ πιο μακροπρόθεσμα από την ίδια τη συμφωνία και μπορεί να συνδεθεί με μια ευρύτερη συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη στην Ευρώπη και φτάνει έως και τη δημιουργία δικής της στρατιωτικής δύναμης.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας συζητήθηκαν στο χθεσινό δείπνο του Γάλλου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού, ενώ στο Παρίσι μετέβησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι είχαν συζητήσεις και συναντήσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα πρόκειται για μια συμφωνία που θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra και ακόμη τριών κορβετών Gowind.

Καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας έπαιξε το γεγονός ότι οι Γάλλοι κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τους χρόνους παράδοσης. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι εάν οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η πλέον βασική πτυχή της συμφωνίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί η προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις, αεροπλάνα, πλοία, στρατό ξηράς για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής έχει πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις και στήνει ένα τείχος αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.