Στη Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη: Η διαδικασία και οι όροι

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 30/04/25 - 13:07

Οι βουλευτές έχουν πλέον πρόσβαση στη δικογραφία για τα Τέμπη αναφορικά με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Πρόκειται για μία δικογραφία δεκάδων χιλιάδων σελίδων, η οποία θα πρέπει να διαβαστεί και να αξιολογηθεί από τους βουλευτές.

Επτά ημέρες την εβδομάδα, για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, θα μπορούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να λάβουν γνώση της δικογραφίας. Πρόκειται για ένα ογκωδέστατο κείμενο το οποίο είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι έχει διαμορφωθεί μία αίθουσα στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής. Πρόκειται για την αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης στον αριθμό 168, όπου ήδη ο πρώτος βουλευτής που βρίσκεται εκεί και μελετά την δικογραφία είναι από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Θάνος Πλεύρης.

Από τις επόμενες ώρες και για πολλές ακόμα ημέρες οι βουλευτές θα χρησιμοποιούν την αίθουσα με τους δέκα υπολογιστές, ένας για κάθε κοινοβουλευτική ομάδα και ένας υπολογιστής για τους 22 ανεξάρτητους βουλευτές που το επιθυμούν να μελετήσουν την δικογραφία.

Δεν μπορούν οι βουλευτές οι οποίοι θα ενημερώνονται να φωτογραφίζουν το υλικό αυτό, γιατί πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί το απόρρητο της διαδικασίας, μπορούν όμως να κρατούν σημειώσεις.

Βάζει στο κάδρο της έρευνας και διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών τους διατελέσαντες Υπουργούς Μεταφορών από το 2016 έως την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, κ.κ. Καραμανλή και Σπίρτζη. Από εκεί και πέρα, εφόσον λάβουν γνώση οι βουλευτές, εξεταστεί το υλικό και αξιολογηθεί, θα προχωρήσουν τα κόμματα στην κατάθεση αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής για να διερευνήσει ακριβώς αυτές τις ευθύνες.

Απαιτούνται 30 υπογραφές και αυτό πλέον που θα έχει ενδιαφέρον είναι ποιος θα είναι ο χαρακτηρισμός του αδικήματος ή των αδικημάτων, αν δηλαδή θα πρόκειται για πλημμελήματα ή για κακούργημα και ποιος θα καταθέσει την πρόταση. Αν δηλαδή πρόκειται να δούμε μια πρόταση να την καταθέτει το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει 33 βουλευτές ως αξιωματική αντιπολίτευση ή αν θα δούμε μια σύμπραξη κομμάτων.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου λαμβάνοντας το λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, στην ουσία ζήτησε να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα κόμματα για την υποβολή κοινού αιτήματος. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι στιγμή κομματικών υπολογισμών, αλλά πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Μια κοινή πρόταση που θα περιλαμβάνει και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως ποινικά υπόλογο.

Ο πρόεδρος της Βουλής από νωρίς το πρωί βρισκόταν στο Μέγαρο. Επέβλεπε τις εργασίες, καθώς χρειάστηκαν πάρα πολλές ώρες τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να μπορέσουν να είναι όλα έτοιμα ώστε με την ανακοίνωση της δικογραφίας από την Ολομέλεια να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση και οι βουλευτές σε αυτό το πολύτιμο υλικό.

«Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην Δικαιοσύνη», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη. “Ας περιμένουμε να δούμε τι λέει αυτή η δικογραφία και να το εξετάσουμε με ψύχραιμο τρόπο” τόνισε.

«Νομίζω το πλαίσιο το έχει δώσει ο πρωθυπουργός, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει κανένα εμπόδιο στη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης όλων των ζητημάτων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στον Σκάι.

«Εμείς επί της αρχής θέλουμε να ακολουθούμε το μοντέλο που ακολουθήθηκε και στην υπόθεση του κ. Τριαντόπουλου», είπε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6. «Επειδή πιστεύουμε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή θα πρέπει βέβαια να κάνει τη δουλειά της, αλλά αυτή να είναι όσο το δυνατόν η απολύτως απαραίτητη για να φτάνουν σύντομα οι υποθέσεις στο δικαστικό συμβούλιο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Στο ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι να πάρουν κάθε πρωτοβουλία για προανακριτική. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς ερωτηθείς στο Πρώτο Πρόγραμμα, ποιες θα είναι οι ενέργειες του κόμματος, επισήμανε ότι από θέση αρχής έχει καταστεί σαφές πως όπου προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για ενδεχόμενη τέλεση αδικήματος το ΠΑΣΟΚ θα ζητά να γίνει Προανακριτική Επιτροπή «ακριβώς για να καταλήξει η υπόθεση μέσα από την διαδικασία της Προανακριτικής με λειτουργία της, με συλλογή στοιχείων, με εξέταση μαρτύρων να καταλήγει στη Δικαιοσύνη για να πέφτει άπλετο φως στην υπόθεση».

«Αν επιχειρήσουν να χειριστούν την περίπτωση Καραμανλή, όπως του Τριαντόπουλου, θα πρόκειται για μια ακόμα ομολογία ενοχής» ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά.

«Δικογραφία φαστ τράκ όπως με τον Τριάντοπουλο δεν πρέπει να επαναληφθεί και μάλιστα με πλημμεληματικού χαράκτηρα αδικήματα» τόνισε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ