Στην Αθήνα ο Ερντογάν - Συνεχής Ενημέρωση

 
diloseis-mitsotaki-erdogan

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΡΤ

Ενημερώθηκε: 07/12/23 - 14:44

Νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό έφτασε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τις επαφές που θα έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχικός προγραμματισμός για την αφιξή του ήταν για τις 11.00. Το αεροπλάνο του όμως προσγειώθηκε στις 10.25 περίπου. Τον Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει συνάντηση στις 11.30 με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και στη συνέχεια, στις 12:15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

ΣτΙς 13:00, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ.Ερντογάν πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 • 14:10

  Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Ερντογάν

  -- Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη θετική ώθηση που υπάρχε

  -- Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα να συναντιόμαστε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες

  -- Στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε όσα μπορούν να γίνουν gια την ανάπτυξη της συνεργασίας μας

  -- Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας

  -- Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισα πως πρέπει να υπάρχει προσοχή για να μην υπάρχουν καταυλισμοί που δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες

  -- Μίλησε για μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

  -- Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι

  -- Ανακοινώσαμε ότι ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον προς την εφαρμογή μιας λύσης

  -- Eίμαστε δύο χώρες που μοiραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας

  -- Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης

 • 14:09

  Ερντογάν: Συμφωνήσαμε να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικινωνίας

 • 13:57

  Μητσοτάκης: Διαπιστώσαμε σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα

  «Στο μεταναστευτικό, διαπιστώσαμε σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα λόγω της πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών»

 • 13:56

  Μητσοτάκης :Για το Κυπριακό δεν υπάρχει άλλη λύση από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών

  Επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, από εκεί που είχαν σταματήσει ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για το Κυπριακό δεν υπάρχει άλλη λύση από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» είπε, επαναλαμβάνοντας εκ νέου την κοινή θέση.

 • 13:49

  Σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν

  Κοινές δηλώσεις παραχωρούν μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

  Περιγράφοντας το πλαίσιο των προκλήσεων στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι δύο χώρες οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να συζητούν με ειλικρίνεια τις διαφορές τους και να βρίσκουν λύσεις». 

  Υπενθυμίζοντας τα βήματα που έγιναν από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παραγωγικό κλίμα. «Βρισκόμαστε για τρίτη φορά στους τελευταίους έξι μήνες», υπενθυμίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο εμπορίου, εκπαίδευσης, οικονομικών σχέσεων. 

 • 13:46

  Ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν

  Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασετον προγραμματισμένο χρόνο. 

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό στις συναντήσεις των υπουργών. 

 • 13:44

  Το δικό του ενδιαφέρον έχει το μενού του γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς περιλαμβάνει πιάτα αγαπητά και στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των εδεσμάτων θα είναι: Ντολμαδάκια, Ταραμοσαλάτα, Ψάρι, Καλαμαράκια, Χαλβάς, Φρούτα. Κρασί δεν θα υπάρχει παρά μόνο νερό.

 • 13:16

  Βιβλίο με την ιστορία της Λωρίδας της Γάζας δώρισε ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη

 • 13:02

  Σε λίγα λεπτά αναμένονται οι δηλώσεις των δύο ηγετών
   

 • 12:42
 • 12:40

  Συνολικά συμμετάσχουν 12 Έλληνες υπουργοί και υφυπουργοί και 9 Τούρκοι ομόλογοί τους. Οι συνομιλίες που έχουν είναι σε ξεχωριστά τραπέζια

  Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας

 • 12:05

  Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποία στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.
   

  Η συνάντηση με την Πτδ ήταν συντομότερη κατά ένα τέταρτο οπότε ξεκινά νωρίτερα η συνάντηση στο Μαξίμου

 • 11:39

  Υποδοχή του Τ. Ερντογάν από την Κ. Σακελλαροπούλου

  Κοινό χαρακτηριστικό των λαών μας η ανθρωπιά, όπως φάνηκε στις πρόσφατες καταστροφές και η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την εδραίωση ενός κλίματος για την αποφυγή εντάσεων στις μεταξύ μας σχέσεις. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και την ασφάλεια.

 • 11:33

  Έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο ο Τούρκος Πρόεδρος

  προεδρικο

 • 11:28

  Όλα έτοιμα για τη συνάντηση Σακελλαροπούλου - Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

  prodriko

 • 11:20

  Απομακρύνθηκε πριν από λίγο έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, πολίτης που σήκωσε την κυπριακή σημαία. 

  kypros-simaia

 • 11:15

  Η ανάρτηση της Τουρκικής Προεδρίας για την άφιξη Ερντογάν

  Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στην Αθήνα:

 • 11:07

  Προσήχθησαν δέκα Κύπριοι φοιτητές που πήγαν στην Λέσχη Αξιωματικών με πανό. Επίσης, απομακρύνθηκε άνδρας που πλησίασε στο υπουργείο Εξωτερικών κρατώντας σημαία της Κύπρου.

 • 11:04

  Αττική Οδός

  Διακοπή κυκλοφορίας από Αεροδρόμιο έως Λ. Κατεχάκη λόγω διέλευσης επισήμου.

 • 11:02

  μόλις αναχώρησε από το αεροδρόμιο ο Ταγίπ Ερντογάν με προορισμό το προεδρικό Μέγαρο

 • 10:57

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν θα μεταβεί και στην παρακείμενη τουρκική πρεσβεία όπου θα συναντηθεί με μέλη της λεγόμενης "Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης" και μετά με τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαϊδη.

 • 10:53

  Τα τρία συνολικά αεροπλάνα, εκτός από τον κ. Ερντογάν, τα μέλη της κυβέρνησής του και τους συνεργάτες του, μετέφεραν και τρία αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί κατά την πεντάωρη παραμονή του στην Ελλάδα.

   

 • 10:52

  3.000 αστυνομικοί και ελεύθεροι σκοπευτές στο κέντρο της Αθήνας

  Kαθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, το κέντρο της πρωτεύουσας θα φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, drones, ελικόπτερα και ελεύθερους σκοπευτές

 • 10:51

  Επειδή δεν είναι επίσημη επίσκεψη, δεν θα υπάρχει στρατιωτικό άγημα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα μεταβεί ο Τούρκος πρόεδρος για να συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

  Η συνάντηση τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί όχι στο γραφείο της, αλλά στη μεγάλη αίθουσα, τη λεγόμενη Αίθουσα Διαπιστευτηρίων

 • 10:47

  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

  Ρυθμίσεις και οι διακοπές της κυκλοφορίας θα πραγματοποιούνται ανάλογα με την κίνηση της αυτοκινητοπομπής του Τούρκου προέδρου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως ανακοινώθηκε από την Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

  Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των οδικών αξόνων:

  Λ. Κατεχάκη,
  Λ. Μεσογείων,
  Λ. Βασ. Σοφίας,
  Λ. Κηφισίας,
  Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,
  Λ. Βασ. Αμαλίας,
  Λ. Αλεξάνδρας,
  Μιχαλακοπούλου,
  Σταδίου,
  Πανεπιστημίου και
  Ακαδημίας
  .

 • 10:40

  Με την άφιξή του ο Τούρκος πρόεδρος κατευθύνθηκε σε χώρους του αεροδρομίου (στην αίθουσα VIP) μέχρι να ξεκινήσει για το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 11.30.

  Η συνάντηση τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί όχι στο γραφείο της, αλλά στη μεγάλη αίθουσα, τη λεγόμενη Αίθουσα Διαπιστευτηρίων