Στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική

 
Στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική

Ενημερώθηκε: 08/10/19 - 08:57

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σήμερα να αποφασίσει επί της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι αν υπήρξε σκευωρία από την προηγούμενη κυβέρνηση σε βάρος πρώην πρωθυπουργών και κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ.

Η προανακριτική θα ασχοληθεί με τη διερεύνηση 4 αδικημάτων όσον αφορά τον Δ. Παπαγγελόπουλο και συγκεκριμένα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Ιωάννη Αγγελή

Γιάννη Στουρνάρα

Η πρόταση βασίζεται στις καταθέσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου , του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργού Οικονομικών της ΝΔ, , και της αντεισαγγελέα Εφετών και πρώην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Για την πρόταση της ΝΔ απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτών και αναμένεται να ψηφιστεί σε μυστική ψηφοφορία μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα.

στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει παρέμβαση και από τον κ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος θα επιχειρήσει να αντικρούσει τα στοιχεία και τις καταγγελίες.

Αναφορικά με την κρίσιμη ψηφοφορία από τις έως τώρα τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς θα στηριχθεί και από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία ενώ προς το «παρών» προσανατολίζεται το ΜεΡΑ25 επισημαίνοντας ότι η Βουλή πρέπει να είναι νομοθετικό και όχι δικαστικό όργανο. Θα καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.