Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Εν αναμονή ένδειξη καλής θέλησης η Αθήνα την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις

 
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Εν αναμονή ένδειξη καλής θέλησης η Αθήνα την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις

Ενημερώθηκε: 05/12/19 - 07:45

Μια ώρα και 35 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο τόνισε πως με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

https://t.co/Y2Omqanr7c

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν.

December 4, 2019

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Πρκλήσεις της Τουρκίας την ώρα της συνάντησης

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως χτες η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη, ακριβώς πάνω στη λωρίδα «τεμαχισμού» της ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. Η NAVTEX αφορά αεροναυτικές ασκήσεις για σήμερα, 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι. Η ελληνική πλευρά εξέδωσε αντι-NAVTEX ακυρώνοντας την τουρκική ως παράνομη. Ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε νέα, για το ίδιο σημείο, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η ελληνική.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος έντασης που καλλιεργεί είναι ότι την ώρα που γινόταν η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, η Άγκυρα μεθοδευμένα προχώρησε σε δύο ακόμα κινήσεις όξυνσης του ήδη τεταμένου κλίματος.

Η πρώτη έγινε από τον υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε περιοχές που εναρμονίζονται με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Τουρκία με τη Λιβύη. Δηλαδή περιοχές που μπορεί να βρίσκονται στην Ελληνική ΑΟΖ.

Η δεύτερη έγινε από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ο οποίος είπε ότι «πολύ σύντομα» θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Συντονισμός με Λευκωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο είχε ο Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την Τριμερή στο Βερολίνο, υπήρξε μια ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, στο οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Λευκωσίας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ, Νίκου Χριστοδουλίδη και Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον.