Συνέντευξη Μεϊμαράκη: Διαβάστε πού διαφοροποιήθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη

 
Συνέντευξη Μεϊμαράκη: Διαβάστε πού διαφοροποιήθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ενημερώθηκε: 07/07/16 - 14:22

Συνέντευξη – παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη, διακριτικής αποστασιοποίησης από τον εκφερόμενο λόγο στελεχών της ΝΔ (το ζήτούμενο σήμερα όπως είπε, δεν είναι οι κραυγές αλλά η εθνική συνεννόηση) και περιγραφής των δικών του «κατασταλαγμένων απόψεων» - όπως τις χαρακτήρισε - αποτέλεσμα και της εμπειρίας του από τη συμμετοχή του στο δημόσιο βίο και τις οποίες όπως είπε θα συνεχίσει να τις λέει.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή που έδωσε, σήμερα στον Real fm, μίλησε για όλους και για όλα.

Σχολιάζοντας το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές, επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η εθνική συννενόηση για να βγούμε από την κρίση. Όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μπροστά της πάνω από 3 χρόνια, παρότι πήρε τα χειρότερα μέτρα των τελευταίων έξι χρόνων δεν άνοιξε μύτη και δε φαίνεται να χάνει την κυβερνητική πλειοψηφία και οι εταίροι τον εμπιστεύονται. Ο,τι ήθελαν τους το έδωσε. Ετσι, εφόσον η κυβέρνηση έχει 3 χρόνια μπροστά της και έχουμε μία κρίση, πρέπει να συναίνεσουμε να φύγουμε από την κρίση γρήγορα. Αλλιώς η χώρα θα σέρνεται και ο Τσίπρας θα μένει.

Για την απλή αναλογική είπε χαρακτηριστικά ότι είναι αντιφατικά τα μηνύματα της αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να απαντάμε με κραυγές. Πολιτική πρέπει να είναι η απάντηση και με επιχειρήματα. Η χώρα δεν είναι σωματείο, πρέπει να κυβερνηθεί. Η σταθερότητα φέρνει επενδύσεις. Οπως είπε, ο ίδιος συνειδητά είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, μιας και εξασφαλίζει αντιπροσωπευτικότητα και κυβερνησιμότητα. Επαίνεσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που μετά από την περιπέτεια του 1989 έφερε ένα νόμο για πολιτική σταθερότητα και αυτός συνεχίζει με μόνη προσθήκη μεταγενέστερη το μπόνους.

Σχετικά με το μπόνους είπε ότι αυτό είναι σεβασμός στην πλειοψηφία που δίνει τη δυνατότητα σε ένα κόμμα να φτιάξει κυβέρνηση. Και μην ξεχνάμε ότι η όποια κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η απλή αναλογική είναι μια λύση για το πώς να μην κυβερνηθεί η χώρα.

Η κυβέρνηση έφερε τον εκλογικό νόμο για να αλλάξει την ατζέντα, αλλά σε μια στιγμή που αναζητείς επενδύσεις και περνάμε όσα περνάμε, δε φέρνεις ούτε εκλογικό νόμο ούτε συνταγματική αναθεώρηση. Αναζητάς συνεννόηση και όχι ρήξεις όπως προανήγγειλε ο κ. Κατρούγκαλος. Γιατί ρήξεις; Δεν μπορούμε να συννενοηθούμε σε κάποια πράγματα;

Απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς στα περί δημοσκοπικού προβαδίσματος της ΝΔ τώρα με την νέα ηγεσία ενώ έχασε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με 7 μονάδες είπε καταρχήν ότι από τις αρχές Ιανουαρίου και πάντως πριν την αλλαγή αρχηγού η ΝΔ δημοσκοπικά ήταν ήδη 1-2% επάνω. Ναι μεν η ψαλίδα μεγαλώνει γιατί «πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ», η ΝΔ δεν ενισχύεται. Σχολίασε καυστικά ότι εάν η εκλογές δεν γίνονταν με λίστα και αν όλοι από την ΝΔ βοηθούσαν το αποτέλεσμα θα ήταν αλλιώς για τη ΝΔ και για τη χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η φωτογραφία του αφαιρέθηκε από την αίθουσα όπου βρίσκονται οι φωτογραφίες όλων των πρώην προέδρων της ΝΔ, είπε πως ο ίδιος δεν το ξέρει, αλλά έτσι λέγεται και πιθανά να είναι έτσι. Αν όμως είναι έτσι, είναι ένα μήνυμα όχι θετικό. Και συμπλήρωσε ότι «αν έχει γίνει και το μάθει το επιτελείο του προέδρου θα το διορθώσει».

Για το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής είπε πως είναι χρήσιμο γιατί έτσι θα ενημερωθούν και οι πολίτες για το τι έγινε πέρσι. Ομως, σήμερα ο δημόσιος διάλογος απευθύνται σε περιρισμένο κοινό εξαιτίας του τρόπου που διεξάγεται.
Στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι Plan Β' είχε και η κυβέρνηση Παπαδήμου (όταν ο Σόιμπλε μιλούσε για Grexit), ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι οι κρατικές αρχές πρέπει να έχουν εναλλακτικά σχέδια, όχι όμως ο καθένας. Δεν μπορεί να ξέρει ο καθένας τι σχεδιάζει η χώρα. Προληπτικά σχέδια επεξεργάζονται οι κρατικοί λειτουργοί και μόνο αυτοί.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης δήλωσε καταρχήν, κάνοντας μία αναδρομή, 12 μήνες πίσω ότι ήταν υπέρ της αποχής από το Δημοψήφισμα καθώς το ερώτημα ήταν πλαστό και όλο το δημοψήφισμα παρωδία. Αν υπήρχε (που θα υπήρχε υψηλό ποσοστό αποχής το δημοψήφισμα πρακτικά δε θα είχε κανένα αντίκρισμα). Όμως τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και Αλ. Τσίπρας παρασύρθηκαν από τους δημοσκόπους που θεωρούσαν βέβαιη την επικράτηση του ΝΑΙ. Ο κ. Τσίπρας πίστευε ότι θα πλειοψηφούσε το ΝΑΙ και θα του έλυνε τα χέρια.

Αναφορόμενος στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ μετά το δημοψήφισμα υπογράμμισε ότι ουδείς εκείνη την περίοδο ήθελε να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ η οποία την εποχή του δημοψηφίσματος κινείτο δημοσκοπικά στο 14-15% και το ΣΥΡΙΖΑ άνω του 40%. Όπως είπε, ανελαβα κάτω από δύσκολες συνθήκες, επετέλεσα το θεσμικό μου ρόλο, η χώρα έμεινε στην Ευρώπη και συνέβαλα σε αυτό (Ο ΣΥΡΙΖΑ διχασμένος, τα υπόλοιπα κόμματα περίμεναν να δουν τι θα κάνει η ΝΔ). Και τη Νέα Δημοκρατία κράτησα όρθια στις εκλογές του Σεπτέμβρη, οι οποίες έγιναν πριν η κυβέρνηση πάρει το οποιοδήποτε μέτρο. Οι πολίτες δεν ήξεραν τη συμφωνία. Μετά τα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε δημοσκοπικά. Πριν τα μέσα Γενάρη που έγινε η αλλαγή ηγεσίας η Νέα Δημοκρατία ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν ήταν μεταβατικός πρόεδρος καθώς είχε ψηφιστεί και από την Κοινοβουλευτκή Ομάδα και από την Πολιτική Επιτροπή, άρα, είχε όπως είπε την πλήρη μονιμοποίηση όπως ορίζει το καταστατικό της ΝΔ.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του παρουσία στο μέλλον και αν εποανέλεθει στην ηγεσία της ΝΔ, είπε πως αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. Θα βοηθήσει όσο μπορεί τη Νέα Δημοκρατία να γίνει πλειοψηφία και να υλοποιήσει το πρόγραμά της. Παρότι έχει ενστάσεις με αρκετά πρόισωπα, πιστεύει ότι η διοίκηση του κόμματος και η νομή αφορύν τον πρόεδρο. Ο ίδιος παρά τις ενστάσεις του πειθαρχεί σε αυτά. Θέλει να έχει επαφή με τον Κυρ. Μητσοτάκη αλλά δεν εξαρτάται από αυτόν. Διευκρίνισε ότι θα είναι παρών σε όλα τα μεγάλα ζητήτματα που αφορούν τη χώρα.