ΣΥΡΙΖΑ - «6+6»: Αναζητείται οδικός χάρτης εξόδου - Ε. Αχτσιόγλου: Υπάρχει «δομικό χάσμα ύφους, ήθους και πολιτικών επιλογών»

 
axtsioglou xaritsis

Ενημερώθηκε: 19/11/23 - 20:35

Τον «οδικό χάρτη» της εξόδου συζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη της ομάδας των «6+6» στην οποία συμμετείχαν και πρόσωπα εκτός ομάδας όπως ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Συζήτηση σε κλίμα βαρύ εν μέσω της αντίληψης ότι είναι δύσκολη η συνύπαρξη, για μια κατάσταση η οποία δείχνει να μην βελτιώνεται αλλά να γίνεται ολοένα χειρότερη εντός ΣΥΡΙΖΑ

Τελικές αποφάσεις και πολύ περισσότερο επίσημες ανακοινώσεις δεν αναμένεται να υπάρξουν σήμερα. Για την επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης αναζητείται το κατάλληλο momentum.

Τη διαπίστωση-μήνυμα ότι η συμβίωση δεν είναι δυνατή έστειλε η Εφη Αχτσιόγλου με την ομιλία της κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης των «6+6», χωρίς, παρ’ όλα αυτά, να προαναγγέλλει κάποια άμεση κίνηση εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», η πρώην υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «δομικό χάσμα ύφους, ήθους και πολιτικών επιλογών» με τη νέα ηγεσία, για την οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είχε κινηθεί διαφορετικά μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι δόθηκε χρόνος μετά την εκλογή Κασσελάκη, αλλά ότι οι επιλογές που ακολουθήθηκαν από τη νέα ηγετική ομάδα ήταν διχαστικές.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Νάσο Ηλιόπουλο κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τόνισε ότι το βήμα προς τον ενδεχόμενο σχηματισμό κάποιου νέου φορέα πρέπει να είναι στέρεο και να έχει στραμμένο το βλέμμα στην προοπτική η Αριστερά να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια προσωπική βεντέτα με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά ότι το ζήτημα είναι πολιτικό.

Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα, κατά την εισήγησή του, ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προς τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, και υπερασπίστηκε την προοπτική αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ χειροτερεύει και έχει αποκτήσει ανοικτά στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πολιτική και η νέα ηγεσία αρνείται να το παραδεχτεί και κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς και φτιάχνει θεωρίες συνομωσίας. Προφανώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και επιθέσεις που φτιάχνουν δυστυχώς σιγά σιγά μια εικόνα βούρκου οι προσπάθειες συνεννόησης γίνονται ακόμη πιο δύσκολες» φέρεται να είπε κατά την εισήγηση του ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενδεικτική για το κλίμα στο οποίο συνεδριάζει η ομάδα Αχτσιόγλου. Η τελευταία αιχμή, περί βούρκου, εκτιμάται, κατά πληροφορίες, πως έχει να κάνει με το διαδίκτυο και με την τελευταία ανάρτηση του Παύλου Πολάκη εναντίον της Σίας Αναγνωστοπούλου.

Τέλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το ερώτημα αν η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της ρήξης κάνει καλό ή κακό, με τον ίδιο να απαντά ότι «κάνει κακό».

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης των «6+6» φαίνεται πως η πλειοψηφία της βάσης τάσσεται υπέρ της άμεσης εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ορισμένα μέλη έχουν ήδη υπογράψει κείμενα αποχώρησης και αναμένουν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων όπου ανήκουν ώστε να φύγουν και τυπικά από το κόμμα.

Λίγο νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε με κείμενο η αποχώρηση μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ενώ αναμένονται νέο «κύμα εξόδου» οργανώσεων της Νεολαίας τις επόμενες ημέρες. Το Σάββατο προηγήθηκε η φυγή 26 μελών της Οργάνωσης ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ