ΣΥΡΙΖΑ: Καλά κρατεί η εσωκομματική μάχη με τους προεδρικούς πλέον να δείχνουν την πόρτα ξόδου στους διαφωνούντες

 
kasselakis

Ενημερώθηκε: 28/09/23 - 08:39

Καλά κρατεί εντός ΣΥΡΙΖΑ η μάχη με τα στελέχη που πρόσκεινται στον Στ. Κασσελάκη να υιοθετούν μια πιο επιθετική στάση και να δείχνουν την πόρτα εξόδου στους διαφωνούντες. Είναι χαρακτηριστική η φράση προεδρικών στελεχών «όποιος διαφωνεί και δεν αποδέχεται τον πρόεδρο μπορεί να πάει στο σπίτι του».

Ηδη έχουν υπάρξει οι πρώτες αποχωρήσεις στελεχών, άλλες θεωρούνται βέβαιες στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα με τις αμφισβητούμενες επικοινωνιακές εμφανίσεις του (πχ. παρκουρ για να μπει σε αίθουσα ειδικού σχολείου) σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια εσωκομματικού ανασχηματισμού. Ο Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε, και χθες, με αμείωτο ρυθμό, εντός του Κοινοβουλίου τις συναντήσεις και τις επαφές με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από την διαρκή συνεργασία με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε χθες με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Ένα από τα σενάρια των ημερών που μένει να επιβεβαιωθεί είναι αν τελικά ο Παύλος Πολάκης αναλάβει τον κρίσιμο και κομβικό ρόλο του συντονιστή των κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Νίκο Παππά, τον Πέτρο Παππά, την Ρένα Δούρου, την Θεοδώρα Τζάκρη, τον Μίλτο Χατζηγιαννάκη.

Συνάντηση είχε και με τον Γ. Ιωακειμίδη, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, εντείνεται ώρα με την ώρα η φημολογία ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Κοτζιάς.

Στο μεταξύ, την εμφάνισή του έκανε και ο Π. Καμμένος, αναρτώντας στο διαδίκτυο φωτογραφία του με τον Ευ. Αποστολάκη και κάνοντας λόγο για «εξολόθρευση τρωκτικών» που «εφαρμόζεται ενίοτε, πλέον των πλοίων, σε πολιτικούς σχηματισμούς από έμπειρους ναυτικούς».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκληρές δηλώσεις κατά Κασελάκη: «Βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών, ακόμη και ακροδεξιών, όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού».

Σκληρή ήταν η απάντηση του Παύλου Πολάκη: «Μόνο στην επιτροπή τεχνοκρατών ήρθες, όχι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μπλα μπλα. η δήλωση αποχώρησής σου από εκεί που δεν έγινες μέλος ποτέ, αλλά από ουσία μηδέν. Πρόσεξε μην πάρεις τα βουνά».

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ο Π. Λάμπρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας το «ξεσκόνισμα» όπως χαρακτήρισε τις απομακρύνσεις στελεχών από θέσεις ευθύνης. «Ο νέος πρόεδρος αποφάσισε, κάτι σαν αφεντικό σε μια ανώνυμη εταιρεία, να ξηλώσει τους δύο της διεύρυνσης (όχι του παλιού και τρισκατάρατου ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς μάλιστα να τους πάρει έστω και ένα τηλέφωνο για να τους ενημερώσει. Αφεντικό είναι, ό,τι θέλει κάνει. Καλά, για συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας…», ανέφερε ο Π. Λάμπρου, για να καταλήξει: «Να πω κι εγώ αυτό που τώρα τελευταία ακούγεται συχνά. Οχι στο όνομά μου…».

Ο Π. Σκουρλέτης επανήλθε και σε συνέντευξή του στον «Real FM» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Πολάκης πόσο φρέσκο πρόσωπο είναι; Και στον λόγο του και στον τρόπο που πολιτεύεται; Ο κ. Αποστολάκης; Ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς; Τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν, καμιά φορά. Ας κοιτάξουμε το περιεχόμενο (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη κρίση - υπαρξιακή κρίση - από τη σύστασή του». Κατηγόρησε δε τον νέο πρόεδρο ότι λειτούργησε «αντικαταστατικά» όσον αφορά τις αλλαγές σε καίριες θέσεις του κόμματος, όπως η εκπρόσωπος Τύπου και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζει πολλά, μπορεί να έχει μια αντίληψη διαχείρισης του κόμματος όπως ο CEO μιας ανώνυμης εταιρείας», σχολίασε.

Και η Σία Αναγνωστοπούλου παρατήρησε για τον κ. Κασσελάκη πως «όλο το team που τον πλαισιώνει, είναι όλα παλιά στελέχη. Είναι άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι έχουν μια μεγάλη διαδρομή σε αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση της πρώην βουλευτή Φωτεινής Βάκη: «Δεν τέλειωσε ούτε με κρότο, μα ούτε με λυγμό (…) Με μια επιθετική εξαγορά μιας ήδη πτωχευμένης σε πολιτική, ιδέες και οράματα "επιχείρησης", ενός κόμματος - σούπερ μάρκετ και με τον δρόμο ήδη στρωμένο από τον αρχηγισμό που τρέφεται από τον χειροκροτητή, ο οποίος αναθέτει λόγο, κρίση και βούληση στον μεγάλο "Ηγέτη". Η φύση και η πολιτική, ωστόσο, απεχθάνονται τα κενά και η Αριστερά θα βρίσκει σε κάθε εποχή τους πολιτικούς της εκφραστές. Οψόμεθα».

Σε απάντηση στους επικριτές του Στ. Κασσελάκη, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη επανέλαβε ότι «δεν είναι καλή υπηρεσία να κάνεις αντιπολίτευση στο κόμμα σου και όχι στην κυβέρνηση», επιστρατεύοντας το γνωστό «επιχείρημα» που κατά κόρον έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτά που ασκούν τώρα κριτική για τους δικούς τους λόγους στη νέα ηγεσία, ότι δηλαδή η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει πλάτες στη ΝΔ…

Πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι το συνέδριο όποτε αυτό διεξαχθεί. Ο Διονύσης Τεμπονέρας μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε πως: «Δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο, γι αυτό λέω γρήγορα και όχι βιαστικά εσωτερικών διευθετήσεων».

«Να γίνει χωρίς αναβολές στο συντομότερο δυνατό χρόνο και να προετοιμαστεί σωστά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Παράλληλα, σχεδόν εμπεδωμένη, ωστόσο, εμφανίζεται στην κοινή γνώμη μια πιθανή διάσπαση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς σε δημοσκόπηση της Opinion Poll 7 στους 10 ερωτηθέντες τη θεωρούν πιθανή, μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν «μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να εκδηλωθούν διασπαστικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ», το συντριπτικό ποσοστό του 68,5 πιστεύει πως θα υπάρξουν διασπαστικές τάσεις στο κόμμα όταν μόλις το 27,4% διαφωνεί. Ακόμη, στην ίδια δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 39,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,3%, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κινείται μετά την εκλογή Κασσελάκη κάτω από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όταν είθισται η αλλαγή ηγεσίας να δίνει δημοσκοπική ώθηση στα περισσότερα κόμματα, όπως συνέβη για παράδειγμα κατά την εκλογή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ