Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την απρέπεια του Σούνακ και το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα

 
glypta-parthenona

Ενημερώθηκε: 28/11/23 - 17:48

Αντιδράσεις στα κόμματα της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, εξαιτίας της ελληνοβρετανικής διαμάχης για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στ. Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση του Ρίσι Σούνακ

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε μάλιστα πως «η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι εθνική υπόθεση».

Ν. Ανδρουλάκης: Απρεπής η στάση του Σούνακ

Απρεπή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, την κίνηση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια.

«Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από την απρεπή στάση του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό και την ακύρωση της συνάντησής τους, λόγω της τοποθέτησης της χώρας μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι που η παράταξή μας διεκδίκησε τη δεκαετία του ′80 με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικό, που υπερβαίνει κόμματα, πρόσωπα και κυβερνήσεις. «Για εμάς είναι προτεραιότητα αυτός ο αγώνας, διότι θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και αφορά τον παγκόσμιο πολιτισμό, τα Γλυπτά αυτά να επανενωθούν και να έρθουν στην κοίτη της δημοκρατίας, την πατρίδα της δημοκρατίας, στην Αθήνα», υπογράμμισε.

ΚΚΕ: Η μόνιμη επιστροφή, μοναδική επίλυση στο διαχρονικό ζήτημα

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως μοναδική λύση στο ζήτημα είναι η μόνιμη επιστροφή των Γλύπτών στην Αθήνα.

Αναλυτικά το σχόλιο του ΚΚΕ:

«Η απαράδεκτη ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ, με ευθύνη του Βρετανού πρωθυπουργού, κάθε άλλο παρά δικαιώνει την -εδώ και καιρό- τακτική της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, που αντί να θέσουν ευθέως το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανική κυβέρνηση, συνέχιζαν να παζαρεύουν τη δήθεν επιστροφή τους με τη Διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου και μάλιστα με τη μορφή του δανεισμού, η οποία νομιμοποιεί την κλοπή τους.

Η μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ως αναφαίρετο μέρος του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης, καθώς και όλων των άλλων θησαυρών της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτέλεσαν κατά καιρούς αντικείμενα αρπαγής ή αρχαιοκαπηλίας, αποτελεί τη μοναδική επίλυση σ’ αυτό το διαχρονικό ζήτημα».

Ελληνική Λύση: Ασύλληπτη και πρωτοφανής πρόκληση η άρνηση του Ρ. Σούνακ να δεχθεί τον Κ. Μητσοτάκη

Η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να δεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος βρισκόταν ήδη στην χώρα, συνιστά μία ασύλληπτη και πρωτοφανή πρόκληση, η οποία παραπέμπει σε μπανανίες και όχι σε κυρίαρχα κράτη, επισημαίνει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της.

Όπως επισημαίνει, η Βρετανία την ίδια στιγμή, «υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την βάρβαρη Τουρκία, την οποία μάλιστα ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός άμυνας της χώρας, με διθυραμβικά σχόλια». Και προσθέτει πως είχε «προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η πολιτική του «δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου», είναι καταστροφική για τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε».

Και καταλήγει: «Απαιτούμε λεπτομερείς εξηγήσεις για την ύψιστη αυτή προσβολή, που δείχνει φυσικά ότι η ΝΔ είναι πολύ «μικρή» για να εκπροσωπεί την πατρίδα μας».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Στηρίζει τις «σοβαρές διπλωματικές ενέργειες» για την επιστροφή των Γλυπτών

Τη στήριξή της σε «σοβαρές διπλωματικές ενέργειες» προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκφράζει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως το διπλωματικό ζήτημα που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι θετικό».

«O Πρωθυπουργός –ηθελημένα ή άθελά του– δημιούργησε διπλωματικό ζήτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα απέναντι σε έναν "άτσαλο" Βρετανό Πρωθυπουργό κι αυτό είναι θετικό» αναφέρει σχετικά σε δήλωσή της η κ. Κωνσταντοπούλου και προσθέτει:

«Στηρίζουμε, θα στηρίξουμε και θα προτείνουμε τις σοβαρές διπλωματικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, ώστε να επιστρέψουν τα Γλυπτά στο σπίτι τους».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ