Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

 
Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/08/22 - 09:57

Με στόχο τη συνέχιση της στήριξης των πολιτών από τις αρνητικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που επήλθαν ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση θέτει επί τάπητος όλα τα εναλλακτικά σενάρια που θα ελαφρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που αναμένει η ίδια και όλη η Ευρώπη, δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνει ο ενεργειακός εκβιασμός της Μόσχας, είναι η ενεργειακή θωράκιση της χώρας αλλά και η εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων, χωρίς να διακυβεύεται η οικονομική σταθερότητα της χώρας, προκειμένου να ανασχεθούν, όσο το δυνατόν, οι επιπτώσεις της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

«Το κομμάτι που παζλ» που θα οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα στήριξης είναι η πορεία των εσόδων, με κυριότερα αυτά που θα προέλθουν από τη θετική πορεία του τουρισμού στη χώρα. Ωστόσο παρότι τα σημάδια της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι αντέχει ακόμα, κανεις δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις αναταράξεις που θα προκύψουν από τη διεθνή αστάθεια.  Στο πλαίσιο αυτό  οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αναμένεται να είναι μετρημένες και στοχευμένες, με κυβερνητικές πηγές να μην αποκλείουν τη συνέχιση των βασικών μέτρων στήριξης προς τους πολίτες που ισχύουν εδώ και μήνες και αφορούν τόσο στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, όσο το ενδεχόμενο ενός νέου fuel pass, ενώ υπό «εξέταση» είναι και η πιθανή επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ή ακόμα και το ενδεχόμενο μιας νέας «επιταγής ακρίβειας». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε πολλές φορές έχει ξεκαθαρίσει ότι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Εξάλλου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάται πως έστω και αργά, η ΕΕ θα κατανοήσει το μέγεθος και την ανάγκη μιας συνολικής παρέμβασης στο ενεργειακό προς όφελος των χωρών της αλλά και των πολιτών τους και όπως αναμένουν θα δοθεί αργά ή γρήγορα ευρωπαϊκή απάντηση. Σε αυτό εκτιμάται πως θα συμβάλει και το γεγονός ότι σε αυτή την κρίση οι βόρειες χώρες επιβαρύνονται περισσότερο από τις νότιες και κατά συνέπεια θα λείψουν τα εμπόδια που θέτουν συνήθως κατά την αναζήτηση κοινών λύσεων επωφελών για όλους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ