Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για τον κορονοϊό- Χαρ. Γώγος: Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας

 
Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για τον κορονοϊό- Χαρ. Γώγος: Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας

Ενημερώθηκε: 03/08/20 - 08:26

Μπορεί τα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο να μειώθηκαν από τα 110 του Σαββάτου σε 75, ωστόσο πιο κοντά σε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα του κορωνοϊού βρίσκει ο Αύγουστος τη χώρα μας, που τις τελευταίες ημέρες καταγράφει όλο και περισσότερα κρούσματα SARS-CoV-2 εντός των συνόρων της. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι εστίες μόλυνσης,

Προβληματίζει έντονα τους επιδημιολόγους το γεγονός ότι τα «μέτωπα» αυξάνονται συνεχώς, με μικρές εστίες να προκαλούν και περισσότερους ελέγχους και ιχνηλατήσεις, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτές του γάμου της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν μεν άλλα τέσσερα κρούσματα, ωστόσο οι καλεσμένοι δεν ήταν μόνο από την περιοχή, αλλά και από άλλους νομούς.

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε "κόκκινο συναγερμό". Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε», ξεκαθάρισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής Χαρ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου, αλλά τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις “κόκκινες” γραμμές.»

Όπως, μάλιστα, εξήγησε, αν συνεχίσουμε έτσι ο δείκτης R θα φτάσει το 1.

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις.», επεσήμανε.

Στη συνέχεια ο κ. Γώγος είπε πως δεν φτάνει μόνο το μέτρο της μάσκας. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σα να κλεινόμαστε σπίτια μας.», είπε ο καθηγητής.

Οι ειδικοί έχουν ανησυχήσει, επίσης, με τα κρούσματα σε στρατό και αστυνομία, επεσήμανε ο κ. Γώγος, ενώ προσέθεσε πως αυτό που τον προβληματίζει είναι η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό. «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Ο,τιδήποτε συμβεί αυτή τη στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας.»

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Κικίλια-Χαρδαλιά στη «σκιά» της αύξησης των κρουσμάτων

Αξιολόγηση των δεδομένων μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα γίνει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 τη Δευτέρα.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, για όλο τον Αύγουστο, κατά πληροφορίες.

Στόχος της κυβέρνησης, μετά την έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες είναι να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, οι οποίοι θεωρούνται ο βασικός παράγοντας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Για το λόγο αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και στους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων, προκειμένου να αποτραπεί η χαλάρωση των πολιτών.

Ταυτόχρονα, τα δεδομένα της πορείας του κορωνοϊού θα αξιολογούνται συνεχώς ώστε να λαμβάνονται αναλόγως και αποφάσεις για τη λήψη μέτρων.