Τουρκία για θαλάσσια πάρκα: «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα» — Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

 
greece turkey flags mfa

Ενημερώθηκε: 10/04/24 - 10:01

Απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, δίνει η Αθήνα καλώντας την Άγκυρα να μην πολιτικοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνει, «η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Νωρίτερα μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο θέμα επεσήμανε ότι η Τουρκία με την ανακοίνωσή της πολιτικοποιεί ένα περιβαλλοντικό δίκαιο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ενέργειες σχεδιάζονται με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στον διάλογο, προσθέτοντας ότι προχωρά ο σχεδιασμός για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Αμφισβητεί ξανά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο το τουρκικό ΥΠΕΞ

Για ακόμη μια φορά, με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Άγκυρα θέτει ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης σε  ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι«στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα».

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το μεγάλο σεισμό στην Τουρκία που το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση και αμφισβητεί νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας, σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ απευθύνει προειδοποιήσεις και προς την Ε.Ε. να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ