Τριμερής Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου-Νετανιάχου: Πολλά υποσχόμενο έργο ο αγωγός East Med

 
Τριμερής Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου-Νετανιάχου: Πολλά υποσχόμενο έργο ο αγωγός East Med

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερώθηκε: 15/06/17 - 18:47

«Πολλά υποσχόμενο έργο», που «θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αγωγό East Med, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Κατά τις δηλώσεις των τριών ηγετών μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με την οποία επισφραγίστηκαν πριν από λίγο, στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου, ο κ. Νετανιάχου είπε πως «έγιναν προκαταρκτικές μελέτες, που μοιάζει να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πολλά υποσχόμενο το έργο αυτό».

«Είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαιτέρως», σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως «επίσης ενδιαφέρουσα όμως και με πολύ περισσότερες δυνατότητες, είναι η ενέργεια του νου, ο πραγματικός πλούτος σήμερα δημιουργείται από προϊόντα του ανθρώπινου νου».

Για αυτό άλλωστε, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στις ανταλλαγές Ελλήνων, Κυπρίων και Ισραηλινών φοιτητών, προκειμένου να προαχθεί η κουλτούρα της καινοτομίας, που -σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου- αλλάζει ήδη και θα αλλάξει το μέλλον των τριών χωρών. «Μου έκανε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση η αφοσίωση της Ελλάδας και της Κύπρου σε αυτή την κατεύθυνση, στο Ισραήλ θεωρείται δεδομένη. Η συνεργασία μας απορρέει εκ φύσεως και προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας», υπογράμμισε ο κ. Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε «συμβολική πόλη» σε σχέση με την εβραϊκή κοινότητά της. «Στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πόλη όπου είχαμε την εβραϊκή κοινότητα για 2.000 χρόνια. Ήταν εδώ ένα χωνευτήρι της εβραϊκής, της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας», τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις που υπερασπίζονται τις δικές μας αξίες, τις αξίες των ίσων δικαιωμάτων και των διαφορετικών σημείων, τα οποία μας ενώνουν. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι μαζί σ' αυτή την οπτική. Έχουμε ένα κοινό έδαφος που συνενώνται διαφορετικές κουλτούρες. Το παρελθόν έχει την παρουσία του εδώ περισσότερο από ποτέ. Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη για πολλές οικογένειες από το παρελθόν κι ένας εκ των υπουργών μας, που βρίσκεται εδώ σήμερα, προέρχεται από μία οικογένεια που ζούσε κάποτε εδώ. Ξέρουμε την τραγωδία, ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Εμείς κοιτάμε το παρελθόν σε σχέση με το παρόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι που πάντα με συνέπαιρνε».

Όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε να έχει επαφές με την Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωσε ο κ. Νετανιάχου, «πάντα εγώ σκεφτόμουν ότι είχαμε ένα παρελθόν λαμπρό, μεγάλο, αλλά δεν είχαμε κάποια σχέση στο παρόν. Είχαμε κάποια σχέση, βέβαια, αλλά δεν ήταν στο επίπεδο που επιθυμούσαμε διότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έπρεπε να αναπτύξουν τις δικές τους σχέσεις. Είμαστε τρεις δημοκρατίες, πραγματικά δημοκρατικά καθεστώτα και κοιτάζουμε το παρόν, κοιτάζουμε τι συμβαίνει στη δική μας περιφέρεια αλλά και αλλού. Αυτό δεν είναι ένα τόσο σύνηθες αγαθό, δηλαδή η δημοκρατία».

Ο κ. Νετανιάχου τόνισε, τέλος, πως το γεγονός ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι τρεις δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να αποτελέσει κοινό τόπο για τις τρεις χώρες και να τις φέρει μαζί. «Είναι τόσο φυσικό και τόσο προφανές γιατί έχουμε τόσες πολιτιστικές ομοιότητες, τόσες ομοιότητες σε επίπεδο αξιών και το γεγονός ότι είμαστε δημοκρατικά καθεστώτα αποτελεί τον πιο προφανή παράγοντα συνεργασίας», κατέληξε.

Αναστασιάδης: Επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά

«Επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά» για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της 3ης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μέσα «σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών» πραγματοποιείται η τρίτη τριμερής, σε συνέχεια των συναντήσεων σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ και ευχαρίστησε τον «αγαπητό φίλο και πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα» για την εξαίρετη φιλοξενία και την εξαίρετη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη.

«Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε τυχαία», είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν η πόλη «έφερε τον τίτλο της μητέρας του Ισραήλ», αναδεικνύοντας «εξαίρετες προσωπικότητες, ραβίνους, αλλά και ακαδημαϊκούς», και προσέθεσε:

«Ευρισκόμενοι εδώ, δεν μπορούμε να μην αποδώσουμε φόρο τιμής στους πέραν των πενήντα χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που υπήρξαν αθώα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, του Άουσβιτς-Μπιρκενάου».

Επισήμανε δε ότι είναι «υποχρέωση μας» να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοια γεγονότα στην ανθρωπότητα και χαιρέτισε για την απόφαση να ανεγερθεί ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε, συμβάλει ακριβώς σε αυτό το στόχο.

«Ακριβώς αυτό είναι και το βασικό μήνυμα, αν θέλετε, της τριμερούς συνεργασίας μας. Η κοινή μας ιστορία και ο πολιτισμός, οι κοινές μας αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, ιδιαίτερα μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού των δράσεων μας» είπε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε:

«Η υιοθέτηση της διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια των διακηρύξεων της Λευκωσίας και των Ιεροσολύμων, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς το όραμά μας για τη διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης, συνεργειών».

Σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ρευστότητας και αβεβαιότητας και προκλήσεων, όπως τα «πρωτοφανή μεταναστευτικά ρεύματα» και οι επιπτώσεις τους «σε αριθμό χωρών, προεξάρχουσας της Ελλάδος», πρέπει να αντιμετωπιστούν «μόνο με πολύπλευρη δράση» και με μια οργανωμένη στρατηγική στη βάση της «αμοιβαιότητας» και της «αλληλεγγύης» και στην αντιμετώπιση πρωτίστως των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη συνάντηση, γύρω από την ενέργεια, τους σχεδιασμούς για τον αγωγό αερίου, που όπως είπε «υποστηρίζει και η ΕΕ έμπρακτα», την ηλεκτρική καλωδιακή διασύνδεση των τριών χωρών, συνέργειες στην καινοτομία, την έρευνα, την υγεία, θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, καθώς επίσης και σε θέματα διασποράς, τονίζοντας ότι τον Δεκέμβριο 2017 προβλέπεται και σχετική συνάντηση και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ώστε να προωθηθούν κοινές επιδιώξεις των τριών χωρών.

Τόνισε, επίσης, ότι οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωσαν «ότι θα παραμείνουν σταθερά δεσμευμένοι για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων του Ισραήλ με την ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ή και σε τομές που υφίστανται διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, με έναν εποικοδομητικό και ρεαλιστικό τρόπο».

«Έχουμε επαναλάβει τις θέσεις αρχής, όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής και έχουμε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη συνάντηση του με τον το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στις 4 Ιουνίου και προσέθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη από πλευράς της Ελλάδας, όσο και του Ισραήλ στη διαδικασία, προκειμένου να εξευρεθεί επιτέλους το συντομότερο δυνατόν μια λύση, που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης, να μπορούν να συνδημιουργούν, αλλά και με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό, βιώσιμο, σταθερό στη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα θα σέβεται να ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις βασικές αρχές της ΕΕ, αφού θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ».

Εξέφρασε, επίσης, την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται «αόκνως, όπως έπραξα μέχρι σήμερα, και από την άλλη πλευρά εξαρτάται πλέον αν και κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος που θα μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα, της επανένωσης της πατρίδας μου, την επανένωση της πατρίδας όλων των Κυπρίων, της απαλλαγής από την κατοχή και της προοπτικής για ένα ασφαλές μέλλον».

«Είναι πεποίθηση μας ότι, με την εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλουμε, οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και ευελπιστούμε να καλωσορίσουμε κι άλλα κράτη, γιατί η συνεργασία μας δεν αποκλείει κανέναν αρκεί να σέβεται τις αρχές που εμείς σεβόμαστε» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Φίλε Μπέντζαμιν, φίλε Αλέξη, σας διαβεβαιώνω για ακόμη μια φορά για τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει αποτελεσματικά τα κοινά μας συμφέροντα και τις αξίες», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Κύπρου και επισήμανε ότι αναμένει να υποδεχθεί τους δύο ηγέτες στην επόμενη συνάντηση στην Κύπρο, με την προσδοκία περαιτέρω βημάτων «μέσα από την πρόοδο και τη συνεργασία».

Τσίπρας: Συζητήσαμε και για τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

«Καλωσορίζω θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, για την 3η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των χωρών μας.

Πρόκειται για ένα σχήμα στρατηγικής συνεργασίας, που ξεκίνησε στη Λευκωσία και συνεχίστηκε στην Ιερουσαλήμ, ολοκληρώνοντας σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, έναν πρώτο κύκλο συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Βεβαίως, δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη για να διοργανώσουμε την Τριμερή αυτή Σύνοδο στην Ελλάδα. Διότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη ιστορική, εξωστρεφής και δυναμική, μία πόλη όπου συμβίωναν για αιώνες διαφορετικές κοινότητες, όπως η ισραηλιτική, αφήνοντας βαθιά τα ιστορικά τους χνάρια. Τιμούμε και θυμόμαστε τα μέλη της κοινότητας αυτής, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Λίγο νωρίτερα, συμμετείχαμε στα αποκαλυπτήρια πλακέτας, που θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενός μουσείου που θα διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη αυτών των ανθρώπων.

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μονάχα παρελθόν. Είναι μία πόλη σύγχρονη, ένας κόμβος εμπορικός, μεταφορών, τουρισμού και ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της οποίας ο διεθνής ρόλος αναδεικνύεται και σήμερα, αλλά ακόμη περισσότερο προσδοκούμε ότι θα αναδειχθεί την επόμενη περίοδο.

Μια περίοδο κρίσιμη, κατά την οποία η Ελλάδα, η χώρα μου, εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μια κρίση που για εφτά χρόνια μας ταλαιπώρησε όλους. Και βεβαίως εξέρχεται και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή Τριμερής Σύνοδος, αλλά και οι διμερείς επί μέρους συνομιλίες μας, επικεντρώθηκαν στην οικονομία, και ειδικότερα στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Τομείς στους οποίους οι λαοί μας διαπρέπουν σε όλον τον κόσμο.

Τομείς ιδιαίτερα κρίσιμους και για την Ελλάδα, στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το υψηλής εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες, με ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, μεταφορά τεχνογνωσίας, ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών δικτύων και παροχή στήριξης σε νέους επιχειρηματίες και σε start up επιχειρήσεις.

Και βεβαίως, συζητήσαμε για να εντάξουμε στην τριμερή μας συνεργασία ένα νέο στοιχείο, αυτό της συνεργασίας στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.

Επίσης, να πω ότι η διασπορά ήταν ένα στοιχείο που προστέθηκε στην κοινή μας ατζέντα και συμπληρώνει, νομίζω, τα υπόλοιπα, καθώς οι χώρες μας διαθέτουν μια εξαιρετικά δυναμική ομογενειακή παρουσία, πολύ πέρα από τα σύνορά μας.

Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία, που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, θα πρέπει να επεκταθεί στον συντονισμό με τρίτες χώρες, σε επίπεδο συλλόγων και φορέων της ομογένειας, καθώς και στην προώθηση κοινών προγραμμάτων στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού, της έρευνας και τεχνολογίας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα μας ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της στρατηγικής μας συνεργασίας, που είναι

η ενεργειακή μας συνεργασία, η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Και αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας σε αυτόν τον τομέα, δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης των τριών χωρών.

Άλλωστε, η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και στο Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική σε αυτήν τη συνεργασία. Όχι μόνο για τις τρεις χώρες μας, αλλά -θα έλεγα- για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στρατηγική την ευρωπαϊκή στον χώρο της ενέργειας, για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να επιταχύνουμε τις κοινές ενέργειές μας, σε σχέση με τη συμφωνία μας για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, ενός έργου που θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, του αγωγού EastMed. Του αγωγού που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, συζητήσαμε για την ανάπτυξη ηλεκτρικού καλωδίου, αλλά και οπτικής ίνας, στο πλαίσιο ενός επίσης μεγαλόπνοου έργου, που ξεκινάμε το επόμενο διάστημα, το λεγόμενο Euro-Asia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες μας και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι τα δύο αυτά έργα δίνουν μια άλλη δυναμική στην ευρύτερη περιοχή.

Και φυσικά συζητήσαμε και για τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μιας εξαιρετικά πολύ σημαντικής προοπτικής, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει και πολύ ήλιο, αλλά και ενέργεια αιολική.

Συζητήσαμε, επίσης, για το περιβάλλον, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση των υδάτων.

Συζητήσαμε για τη συνεργασία μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την πολιτική προστασία.

Και βεβαίως από το τραπέζι μας δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για το Συριακό και φυσικά για το Κυπριακό –πώς θα μπορούσε να λείψει.

Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη. Και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη στη Γενεύη μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αναφερθήκαμε και στο Παλαιστινιακό. Από πλευράς μας, τονίσαμε την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κρατών με αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια.

Υπογραμμίσαμε, από την πλευρά μας, το δικαίωμα του Ισραηλινού λαού- όπως και όλων των λαών της περιοχής- να ζει με ασφάλεια.

Όπως πάντα, με τον Μπέντζαμιν μιλάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια, όχι μόνο για όσα συμφωνούμε, αλλά και για όσα διαφωνούμε.

Όπως για την εντεινόμενη πολιτική οικοδόμησης εποικισμών. Όμως, θεωρούμε ότι η δυνατότητά μας να μιλάμε ανοιχτά και να καταθέτουμε τις διαφωνίες είναι εποικοδομητική. Καθώς και η αποφασιστικότητά μας σε αυτά που συμφωνούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να προχωράμε μπροστά.

Στο πλαίσιο αυτό -και κλείνω- συζητήσαμε και για τη συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και για την προώθηση των ευρω-ισραηλινών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση.

Θα ήθελα, λοιπόν, για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για τη συνεργασία μας. Μια συνεργασία που είναι στρατηγική και συμβάλλει, πιστεύω, στη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη της περιοχής μας. Και πιστεύω ότι βοηθά, ταυτόχρονα, και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και την αξιοποίηση, ταυτόχρονα, των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών.

Τα επόμενα βήματα, νομίζω, μετά από αυτή την πολύ ουσιαστική τριμερή συνάντηση σήμερα, είναι φιλόδοξα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί μας, που παρακάθισαν σε αυτή τη συνάντηση, θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, νομίζω στην Κύπρο.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά».

Σχετικά Θέματα:

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ