Τσίπρας: Διεκδικούμε καλύτερη λύση για το χρέος που να αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού

 
Τσίπρας: Διεκδικούμε καλύτερη λύση για το χρέος που να αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού

Ενημερώθηκε: 24/05/17 - 19:48

Τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία του υπουργού, Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη γεωστρατηγική θέση της χώρας στην προσέλκυση επενδύσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στο αποτέλεσμα του Eurogroup, σημειώνοντας πως η χώρα διαπραγματεύεται μια καλύτερη λύση από εκείνη που κατέθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και η οποία απερρίφθη. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο προς τις αγορές, δείγμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

«Η χώρα δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό come back»

Για τη λύση που πρότεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με το χρέος, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήταν τόσο αισιόδοξη λύση, καθώς δεν αντιστοιχούσε στις θυσίες του ελληνικού λαού, για αυτό και απερρίφθη, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια καλύτερη λύση για το χρέος.
Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές με το πέρας του 3ου προγράμματος εξασφαλίζοντας σταθερά επιτόκια. «Πιστεύω ότι ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα -με το πέρας του 3ου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- να έχει δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές με σταθερά επιτόκια, είναι κοντά» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αρνηθήκαμε, όχι τόσο αισιόδοξη η λύση του που να αντιστοιχεί και στις θυσίες του ελληνικού λαού- πόσο δε μάλλον με μια ακόμα καλύτερη λύση που παλεύουμε και διαπραγματευόμαστε αυτές τις μέρες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης σημείωσε πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι πλέον υψηλού ρίσκου και τόνισε πως «παρά τις περιπέτειες που πέρασε η χώρα, κρατήθηκε στον πυρήνα της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που δεν έχει ελλείμματα, έχει εξυγιάνει τα οικονομικά της και δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό come back» και πρόσθεσε «μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σχεδιασμός για συνολική ελάφρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου, που εντάσσεται και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας: Το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ», το οποίο θα αφορά το σύνολο των ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων κτιρίων, καθώς επίσης θα αφορά και τον κλάδο των μεταφορών. Η πρώτη του εφαρμογή θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ακόμα, η στήριξη και διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων, που αποτελούν εργαλείο στήριξης για ευπαθείς και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για τους πολίτες που φέτος είδαν αυξημένους λογαριασμούς λόγων κλιμακίων. Όπως είπε, «προωθείται ο σχεδιασμός για συνολική ελάφρυνση των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτός ο χειμώνας ήταν ίσως βαρύτερος από ό,τι οι τελευταίοι χειμώνες, με αποτέλεσμα να έχουμε μια αύξηση γύρω στο 9% στην κατανάλωση ρεύματος. Αυτή η αύξηση όμως, οδήγησε στη μετάβαση των καταναλωτών σε άλλη κλίμακα, που επιβάρυνε τους λογαριασμούς, αναντίστοιχα θα έλεγα.

Έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα και άρα θα προχωρήσουμε άμεσα και σε αναδιάρθρωση των κλιμάκων των τιμολογίων σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε, το επόμενο διάστημα, ουσιαστικά και την επιβάρυνση των καταναλωτών από τη συμμετοχή στις λεγόμενες «ΥΚΩ» (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), δηλαδή τη συμμετοχή των καταναλωτών στο κοινωνικό τιμολόγιο και στο μέρος που πληρώνουν οι καταναλωτές για να στηρίζουμε τις μονάδες μας στα νησιά» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι με τα έργα διασύνδεσης των νησιών και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και να περιοριστούν σημαντικά οι χρεώσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, ο οποίος διαφώνησε με τη συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών για την επιχείρηση, ο πρωθυπουργός είπε:

«Ο καθένας έχει ένα ρόλο και ο ρόλος του ως επικεφαλής της ΔΕΗ είναι να καταθέτει τις δικές του σκέψεις και προτάσεις για θέματα που η ΔΕΗ έχει να διαχειριστεί, αλλά δεν διαπραγματεύεται εκείνος με τους θεσμούς, ούτε παράγει πολιτική. Θα πρότεινα και στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση στο θέμα της διαπραγμάτευσης έχει κάνει το καλύτερο δυνατό» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να αποφύγουμε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, που ξαναήρθε στο τραπέζι από τους δανειστές και τη ΝΔ. Θα έμπαιναν μέσα σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο οι λιγνιτικές μονάδες, αλλά και τα νερά είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Εάν δεν υπήρχε αυτό η ΔΕΗ θα ήταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση» τόνισε ο πρωθυπουργός

Η ενέργεια αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής

«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος, ταυτόχρονα, όμως, και πόλος ειρήνης και σταθερότητας, σε μια περίοδο περιφερειακών αποσταθεροποιήσεων» είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η χώρα μας έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε, που είναι η τοποθεσία μας στο χάρτη, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε μια περιοχή που γύρω-τριγύρω, βεβαίως, είναι εύθραυστη, αλλά εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Και αυτό, νομίζω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα».

Αναφερθείς στα έργα, είπε ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη. Προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας μας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Καθώς και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRUforLNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τον ΤΑP, επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας: στη Θράκη, στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα έργα που συζητούνται σε διπλωματικό επίπεδο και αναμένεται να ξεκινήσουν, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, για τον οποίο πρόσφατα υπεγράφη στο Ισραήλ κοινή συμφωνία και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου προς την Ευρώπη. Επίσης, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο λεγόμενος κάθετος άξονας IGB.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroΑsiaInterconnector, που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, με σκοπό τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ευρώπη μέσω της Κρήτης.
«Στα σημαντικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, στα οποία επίσης θα αναφερθώ και που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, θέλω να αναφέρω και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Αττικής-Κυκλάδων και Κρήτης-Πελοποννήσου, έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξαιρετικής αναπτυξιακής σημασίας, καθώς θα μας δώσουν τη δυνατότητα και να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα, αλλά και να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που είναι το πλεονέκτημα που έχει η χώρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)» είπε ο πρωθυπουργός.

Ενεργοποίηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων

Αύριο υπογράφονται τρία συμβόλαια με εταιρείες, όπως η Total, η Energean, τα ΕΛΠΕ, για την εκμετάλλευση δύο χερσαίων και ενός θαλάσσιου οικοπέδου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. «Προχωρούν διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορά την περιοχή του Ιονίου, είτε όμως και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακές εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότητα, ενεργειακοί κολοσσοί» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένο με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ΕΛΠΕ, μια από τις εταιρείας που υπογράφει αύριο για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και εξήρε τη διοίκηση, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα κέρδη της επιχείρησης. Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αρκετές φορές για την «κόντρα» μεταξύ της διοίκησης των ΕΛΠΕ με την Pan European Oil που κατέχει το 45% των μετοχών και είπε «με εκπλήσσει ότι υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για ένα ιδιώτη. Αυτό που ξέρω είναι ότι τα ΕΛΠΕ έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη, έχει μια διοίκηση που αποδίδει. Αυτό μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει μια ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα, τα οποία έχουν προσφάτως αδειοδοτηθεί και προχωρούν οι επενδύσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ενσωματώνεται το σύστημα netmetering,« διαμορφώνουμε τις συνθήκες, ώστε να μπορούν να παράγουν ενέργεια και πολίτες ή οι νέες «ενεργειακές κοινότητες», που θα δημιουργηθούν και για τις οποίες δημιουργούμε το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, αναφερόμενος στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έχουμε ήδη καλύψει σημαντικό έδαφος για την εκπλήρωση των στόχων του 2020», ενώ το υπουργείο προωθεί νέο νόμο για την ανακύκλωση, που θα αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους δασικούς χάρτες χαρακτηρίζοντας τη σύνταξη, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών ως τη μεγαλύτερη και ίσως την πιο δύσκολη μεταρρύθμιση του τελευταίου διαστήματος.
«Πρόκειται για ένα στοιχειώδες εργαλείο εκσυγχρονισμού, για μια εκκρεμότητα 40 και πλέον χρόνων στην καταγραφή του δασικού κεφαλαίου της πατρίδας μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Προχωράμε και άλλη μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα και που αφορά τη μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 36 συμβάσεις κτηματογράφησης, που αφορούν σε έκταση ανάλογη με το 23,4% της χώρας ή το 24,2% των δικαιωμάτων» είπε ο πρωθυπουργός.
«Με δύο λόγια, το 2020, έχοντας Δασολόγιο, Κτηματολόγιο και χωρικό σχεδιασμό, κωδικοποίηση της νομοθεσίας και απεικόνισή της στο χάρτη, θα μπορεί ο κάθε πολίτης, είτε θέλει να εκμεταλλευθεί μια αγροτική γη, είτε θέλει να χτίσει, είτε θέλει να επενδύσει, ο κάθε πολίτης με έναν πολύ απλό τρόπο, αξιοποιώντας τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και την πρόσβαση στους Χάρτες, να έχει πλήρη εικόνα του τι μπορεί να κάνει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Προχωράμε την απορρύπανση των ρυπασμένων εδαφών και υδροφορέων»

«Θέλω να αναφερθώ ενδεικτικά στην περιοχή του Ασωπού. Μια περιοχή που έχω επισκεφθεί και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, αλλά και παλαιότερα και έχει πληγεί και περιβαλλοντικά, αλλά και παραγωγικά, και είχε αντιμετωπίσει για δεκαετίες μια απίστευτη αδράνεια και αδιαφορία» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι «προχωράμε την απορρύπανση των ρυπασμένων εδαφών και υδροφορέων, και στην περιοχή του Δήμου Τανάγρας, όπου εκπονείται μελέτη έργων ύδρευσης και άρδευσης, με ποιοτικούς και ασφαλείς υδάτινους πόρους. Άμεσα προγραμματίζεται και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στερεών βιομηχανικών και επικινδύνων αποβλήτων».

Σχέδιο «Νέα Αθήνα»

Φιλόδοξο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το σχέδιο αστικών αναπλάσεων, που έχει ως στόχο την αναβάθμιση, αλλά και την παραγωγική στήριξη της πρωτεύουσας της χώρας. «Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή, την κατεδάφιση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και τη μεταφορά του γηπέδου σε χώρο στην ευρύτερη περιοχή, εδώ κοντά μας, όπου δεν θα βρίσκεται στην καρδιά του μητροπολιτικού πάρκου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας το σχέδιο «Νέα Αθήνα»

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πρασίνου στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, από τον Λυκαβηττό έως τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Παράλληλα θα προχωρήσει η ανάπλαση σε Ελαιώνα και Βοτανικό με τη δημιουργία χώρων και εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχεδιασμό που απαιτεί όμως εκτός από πολιτική βούληση που έχουμε, και προσεκτικές κινήσεις και προσεκτικές θεσμικές παρεμβάσεις που θα γίνουν μελετημένα και στοχευμένα» είπε ο πρωθυπουργός με στόχο μέσα στο 18 να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις και οι σχετικοί διαγωνισμοί και μέχρι το 2021 η Αθήνα να έχει αλλάξει όψη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το συγκεκριμένο project θα το παρακολουθεί με ένα ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον «μη ξεχνώντας και την επιστημονική μου ιδιότητα, των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην πολεοδομία, αλλά και τη θητεία μου στο Δήμο της Αθήνας. Αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για τη γειτονιά μου. Τη γειτονιά που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τη Λ. Αλεξάνδρας, γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, την ευρύτερη αυτή περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Θέματα:

«Στροφή» Τσίπρα για το χρέος - «Ισως δεχτούμε την πρόταση Σόιμπλε»