«Στροφή» Τσίπρα για το χρέος - «Ισως δεχτούμε την πρόταση Σόιμπλε»

 
«Στροφή» Τσίπρα για το χρέος - «Ισως δεχτούμε την πρόταση Σόιμπλε»

Ενημερώθηκε: 24/05/17 - 15:53

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ήλθε στον απόηχο πληροφοριών που θέλουν τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να έχει προτείνει στο Eurogroup τη μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος για μετά το πέρας του Μνημονίου.

Ανακρούει πρύμνα η κυβέρνηση στο θέμα του χρέους, αφού η κυβέρνηση , ίσως δεχθεί – όπως είπε ο πρωθυπουργός - την πρόταση του Γερμανού που απέρριψε στο Eurogroup της Δευτέρας!!!

Στρατηγικός στόχος «ο δανεισμός με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές» είπε ο πρωθυπουργός σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποφεύγοντας να πει έστω και το παραμικρό σε σχέση με πρόσφατες προειδοποιήσεις του προς τους δανειστές ότι αν δεν δεσμευτούν σε συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που νομοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή και προβλέπουν περαιτέρω «κούρεμα» συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου.


Η στροφή Τσίπρα για το χρέος

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως στρατηγικό στόχο της Ελλάδας την έξοδο στις αγορές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου νωρίτερα παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

«Ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά».

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Η συμφωνία που έχει προτείνει ο Σόιμπλε

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοσή της, με τίτλο «Πηγές: Σόιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα», εξηγεί τι είδους συμφωνία πρότεινε ο Σόιμπλε: Να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρήματα, και το θέμα του χρέους να μεταφερθεί για αργότερα, για μετά το πέρας του Μνημονίου.

Με βάση αυτή τη συμφωνία το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.

Ακόμη, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η κίνηση αυτή, να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα είναι μία νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά- σημειώνει η εφημερίδα- οι επικριτές κάνουν λόγο για συμφωνία «βιτρίνα». Οι χώρες της ευρωζώνης «βλέπουν» ελάφρυνση χρέους στα τέλη του προγράμματος το 2018, αλλά το ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι δεν του παρείχαν επαρκείς λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια, προκειμένου να παρέχει νέα δάνεια στην Ελλάδα, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

«Η γενικότερη προθυμία του Ταμείου να μετάσχει στο πρόγραμμα θα επιτρέψει στον Σόιμπλε να ηρεμήσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές, λέγοντάς τους ότι το ΔΝΤ μπαίνει στο πρόγραμμα», αναφέρει ακόμη η Handelsblatt, που σημειώνει ακόμη ότι ο τελευταίος αυτός συμβιβασμός θα δώσει στην Ελλάδα το περιθώριο να «αναπνεύσει» ενόψει του Ιουλίου, όταν θα πρέπει η χώρα μας να καταβάλει 7,3 δισ. ευρώ.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τσακαλώτο

Μία ακόμη αποκάλυψη για το παρασκήνιο στο Eurogroup έκανε η Handelsblatt. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μη δεχθεί τη συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μάζεψε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και έληξε τη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει απόφαση για το ζήτημα του χρέους.