Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Τα μέτρα θα ψηφιστούν αλλά δεν θα εφαρμοστούν χωρίς λύση για το χρέος! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Τα μέτρα θα ψηφιστούν αλλά δεν θα εφαρμοστούν χωρίς λύση για το χρέος! (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 26/04/17 - 08:43

"Εξιτήριο" της χώρας από το πρόγραμμα και την επιτροπεία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και εμφανίστηκε βέβαιος για την ολοκλήρωσή της σύντομα.

Όπως τόνισε στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, αυτή η αξιολόγηση είναι η πιο κρίσιμη γιατί αφορά την πορεία του προγράμματος, γιατί διαπραγματευόμαστε μια συνολική συμφωνία. Ως προς το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης είπε ότι είναι ως εξής: Έχουμε ήδη την πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 22 του Μάη και στις 22 Μαΐου, θέλω να πιστεύω, είναι ρεαλιστικός στόχος να έχουμε και τη συνολική συμφωνία που αφορά το χρέος.

Ανέφερε ότι αυτά τα μέτρα, για τα οποία του ασκείται κριτική, είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα. "Προφανώς θα τα ψηφίσουμε για να πάρουμε τη λύση για το χρέος", είπε και επισήμανε πως έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα εφαρμοστούν αν δεν πάρουμε τη λύση για το χρέος. Διευκρίνισε ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα, ισόποσα, 1% αρνητικά και 1% θετικά το 2019 και 1% αρνητικά και 1% θετικά για το 2020, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα ισχύσουν ταυτόχρονα την 1/1/2019 και την 1/1/2020, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε εντός στόχων το '19 και '20, στο 3,5%. "Μια κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; Ή θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;", είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και της συνολικής συμφωνίας, στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος στις αγορές. Ο στόχος, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές, για να έχουμε μια διατηρήσιμη δυνατότητα εξόδου στις αγορές, ώστε αυτό να μας δώσει τη δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος να έχουμε και μια οριστική έξοδο από την επιτροπεία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για την επίτευξη πλεονάσματος 4,2% για το 2016, δηλαδή περισσότερο από τον στόχο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "αν δεν το είχαμε πιάσει αυτό τώρα θα ήμασταν μπαλάκι του πιγκ-πογκ ανάμεσα στον κ. Σόιμπλε και την κ. Λαγκάρντ". Σημείωσε ότι το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβρη, όταν έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση, προέβλεπε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ και πως "αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που έπρεπε να πάρει η οικονομία για να φτάσει τους στόχους του προγράμματος. Χαρακτήρισε υποκριτική την επιπλέον πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλεγε "κλείστε-κλείστε" και πως πέρα από αυτήν και τους ευρωβουλευτές της, δεν υπήρχε κανείς που να μην είχε καταλάβει τι παιχνίδι παίχτηκε. Σχολιάζοντας και χθεσινή δήλωση του Στ. Θεοδωράκη περί των καθυστερήσεων, αντέτεινε ότι "καθυστερήσεις κάνεις όταν θες να κρατήσει το σκορ και να πάρεις την πρόκριση". Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι δεν έκλεινε την αξιολόγηση όταν κάποιοι τον προέτρεπαν να την κλείσει με 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση κατάφερε για πρώτη φορά μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ "Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός".

Σχετικά Θέματα:

Οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο του ΑΝΤ1 για όλα τα “καυτά” θέματα

ΝΔ για την συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στον Ant1: Ζει στον δικό του κόσμο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς

Ο Βαρουφάκης «ξαναχτυπά» από το Εκουαδόρ: Η Ελλάδα θα βυθιστεί πρώτη... (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα χέρια του Υπ. Οικονομικών τα σχέδια συμφωνίας των δανειστών