Τσίπρας: "Στρατηγική επιλογή, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας"

 
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 01/07/16 - 22:53

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Νέα Κίνα, με αφορμή την επίσκεψη του στο Πεκίνο και τη Σανγκάη.

"Η επίσκεψή μας στο Πεκίνο και τη Σαγκάη έρχεται σε μία κομβική στιγμή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε μία δύσκολη συγκυρία για τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με στόχο την προώθηση των διμερών μας σχέσεων, θα συζητήσουμε για το περιεχόμενο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, θα εξετάσουμε τα συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κίνα, θα υιοθετήσουμε Κοινή Δήλωση των δύο Πρωθυπουργών και θα υπογράψουμε σειρά συμφωνιών για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της τεχνολογικής έρευνας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco, λίγες μόλις ώρες μετά τα όσα επεισοδιακά συνέβησαν: "Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει το λιμάνι αυτό ένα από ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ελληνική πλευρά καλωσορίζει το κινεζικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις σε υποδομές στρατηγικού ενδιαφέροντος στον τομέα των μεταφορών, το οποίο πιστοποιήθηκε από την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από την COSCO στον ΟΛΠ.

Η παρουσία αυτή αναμένουμε να συνεισφέρει τόσο σε κεφάλαια όσο και σε τεχνογνωσία, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του λιμένα και την αναβάθμιση της θέσης του στο διεθνές πεδίο των μεταφορών. Η προοπτική αυτή συνδέεται με την ευρύτερη προοπτική διασύνδεσης του λιμένα Πειραιά με την Βουδαπέστη, μέσω ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα ελαχιστοποιήσει τους χρόνους μεταφοράς προϊόντων προς την κεντρική Ευρώπη.

Τα έργα αυτά στον ελλαδικό χώρο, αναβαθμίζουν τόσο τον ρόλο του Πειραιά σε Κέντρο Συνδυασμένων Μεταφορών, όσο και την ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο το Θριάσιο πεδίο. Πρόκειται αναμφίβολα για μια συνεργασία αμοιβαία επωφελή, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει αφενός καλύτερη πρόσβαση στην Ευρώπη για τα κινεζικά αγαθά, αφετέρου εισροή επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Εξάλλου, οι συνέργειες μεταξύ των Διευρωπαϊκών Δικτύων της ΕΕ και του Χερσαίου και Θαλασσίου Δρόμου του Μεταξιού «One Belt, One Road», εδραιώνουν τον διεθνή ρόλο του Πειραιά ως γεωστρατηγικού κόμβου μεταξύ Ευρώπης-Ασίας".

Για την ανάπτυξη των σινο-ελληνικών σχέσεων τα τελευταία 10 χρόνια και την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1972 ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε

Οι δυο λαοί μας έχουν μακραίωνη ιστορία και δεσμούς χιλιετιών. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας η οποία, από το 2006, διέπεται από τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση. Η επίσκεψή - στο Πεκίνο και τη Σαγκάη - σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Έτους Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε σειρά τομέων, αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Αφενός, προσβλέπουμε στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με την Κίνα επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τα οποία πολύ συχνά μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις και αρχές. Η Μεσόγειος και η Άπω Ανατολή μπορεί να βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, αλλά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες. Αφετέρου, προσβλέπουμε σε μία στενότερη συνεργασία με την Κίνα, στο πεδίο της οικονομίας - μία συνεργασία με μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Οι εμπορικές μας σχέσεις βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, στοχεύει ιδιαίτερα σε περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά- κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα- κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών. Η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η μεταφορά νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με την δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αποτελούν επίσης άμεσους στόχους.

Για την πρωτοβουλία "One Belt One Road" ο πωθυπουργός είπε: "Η κομβική γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά πύλη εισόδου για τα κινεζικά εμπορεύματα και γέφυρα κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικός κόμβος και από την άλλη πλευρά η πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης One Belt One Road παρέχουν σημεία σύμπτωσης που μπορούν να καταστούν αμοιβαία επωφελή για τις δυο πλευρές στο πεδίο των θαλάσσιων, εναέριων και χερσαίων μεταφορών, στο πεδίο logistics, αλλά και στη μεταποίηση.

Οι δύο μας λαοί, είναι δύο λαοί ναυτικοί. Είναι λοιπόν φυσικό, να θεωρούμε κομβική τη συνεργασία των δύο χωρών μας στον τομέα της ναυτιλίας και των μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, το 2015 υπήρξε Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας. Σήμερα, πάνω από το ήμισυ των δια θαλάσσης διακινουμένων εισαγωγών πετρελαίου, πρώτων υλών και καταναλωτικών προϊόντων στην Κίνα πραγματοποιείται από ελληνόκτητα πλοία, ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων. Παράλληλα η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστική τεχνογνωσία στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής και της παραγωγής ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Η συνεργασία μας στον τομέα των λιμενικών υποδομών, αρχής γενομένης από την επιτυχή παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων συνεργασίας που ανοίγονται μπροστά μας.
Επίσης, με δεδομένη την υψηλή εκτίμηση του κινεζικού λαού για την ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό, εξίσου αξιοσημείωτη δυναμική υφίσταται και για την αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, μέσω της δρομολόγησης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης"