Ξυδάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί-Η στιγμή είναι κατάλληλη»

 
Ξυδάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί-Η στιγμή είναι κατάλληλη»

Ενημερώθηκε: 12/09/16 - 21:13

Την πεποίθηση πως η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και η στιγμή είναι κατάλληλη μετά τη σύνοδο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ και της συνάντησης των σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Αθήνα και μελών του Ευρωκοινοβουλίου και των κοινών διακηρύξεων που συμφωνήθηκαν, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Κατά τον χαιρετισμό του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η τρέχουσα σλοβακική προεδρία της ΕΕ, ο κ. Ξυδάκης απευθυνόμενος στους πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στην Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη για συνοχή με κοινή πίστη στις αξίες του ευρωπαϊκού πυρήνα και αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης, ώστε η Ένωση να γίνει ελκυστική για τους πολίτες. «Κατά το παρελθόν νεοφιλελεύθερα δόγματα εγκαθιδρύθηκαν στην Ευρώπη σαν να επρόκειτο για κάποιο φυσικό νόμο. Επρόκειτο, όμως, για μια πολιτική επιλογή η οποία πρέπει σήμερα να αλλάξει. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ένας χώρος δημοκρατίας, δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε ότι η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις και εστίασε στην οικονομική και προσφυγική κρίση και στο Brexit που επικαλύπτει, όπως είπε, τις προηγούμενες κρίσεις. Αναφερόμενος ειδικότερα στην οικονομική κρίση του 2008, ανέφερε ότι δεν έχει επιλυθεί και σημείωσε πως δεν «έχουμε επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα η ανεργία σοβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Ξυδάκης έκανε λόγο για την έκρηξη ενός ιστορικού φαινομένου, εκφράζοντας την άποψη πως «αν διαβάσουμε σωστά την ιστορία θα κατανοήσουμε πως η προσφυγική κρίση, της οποίας γίναμε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια, θα μείνει μαζί μας». Επισήμανε πως η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει με αποτελεσματικότητα και προχωρώντας σε σωστές εκτιμήσεις για το μέλλον, και προσέθεσε:

«Το πρόβλημα πάντως παραμένει για την Ευρώπη, ότι δεν σεβόμαστε τις κοινές αποφάσεις». Ερωτηθείς για το προσφυγικό ζήτημα και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε ως πρόβλημα το γεγονός ότι δεν έχουν όλα τα κράτη-μέλη την ίδια κατανόηση του ζητήματος και υποστήριξε: «Ο μηχανισμός επανεγκατάστασης δεν λειτουργεί στην ουσία. Το γεγονός αυτό δοκιμάζει βαθιά την πολιτική ταυτότητα της Ευρώπης και τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Για το Brexit, τέλος, αφού χαρακτήρισε τη Μ. Βρετανία ιστορικό σύμμαχο και αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής ηπείρου, τόνισε πως στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μια ήπια μετάβαση προς το κοινό όφελος και των δύο πλευρών και με σεβασμό στους κανόνες. «Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να πείσει την κοινή γνώμη του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις των καιρών» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε πως «οφείλουμε να απαντήσουμε ταυτόχρονα στα μεγάλα αυτά θέματα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή». Ειδικά στη Μεσόγειο, όπως προσέθεσε, «η οποία αυτή την περίοδο αποτελεί γεωπολιτικά την πιο κρίσιμη εστία για την Ευρώπη και για τον πλανήτη». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, παρατήρησε πως υπάρχουν χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε αποσταθεροποίηση η οποία πλέον δεν παραμένει in situ αλλά μετατρέπεται σε εξαγωγή κρίσεων και συμπλήρωσε πως εξάγεται φτώχεια, προσφυγιά αλλά και φόβος και ανασφάλεια και «δεν έχουμε ως εκ τούτου την πολυτέλεια να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του "pretend and extend" ».

«Εστιάζω στην αντιμετώπιση των κρίσεων σαν άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης, αξίες που θεωρώ πως έχουμε κληρονομήσει από τις επαναστάσεις του 19ου και 20ου αιώνα: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη. Αν δεν υπερασπιστούμε τις θεμελιακές αξίες, δεν υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία απέναντι στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς. Ακούγονται τον τελευταίο καιρό φωνές που αντηχούν έντονα ξενοφοβία, ρατσισμό, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία. Λόγος μίσους εκφέρεται εναντίον των ευρωπαϊκών δομών στις Βρυξέλλες και συχνά ακόμη και εναντίον εταίρων στην Ένωση. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη απέναντι σε αυτές τις φωνές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα αναμένει την επιστροφή του πολιτικού λόγου σε αντίθεση με την υφιστάμενη γραφειοκρατική και τεχνοκρατική προσέγγιση. Έτσι μόνο θα χαραχθεί ένας παραγωγικός οδικός χάρτης για μια πραγματιστική αλλά και οραματική Ευρώπη».

Σχετικά Θέματα:

Πρόντι: "Η Σύνοδος των Αθηνών έπρεπε να έχει οργανωθεί πριν από χρόνια"