Υπουργείο Εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Σεπτεμβρίου το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο

 
υπουργειο εργασίας

Ενημερώθηκε: 25/08/23 - 20:33

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους τους ενός εργοδότη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης, με το νομοσχέδιο γίνεται προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, αναφορικά με τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται σε όλους τους εργαζομένους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, ενιαίος και επαρκής βαθμός διαφάνειας και προβλεψιμότητας, όσον αφορά τους όρους εργασίας τους, με παράλληλη διατήρηση της εύλογης ευελιξίας στην άτυπη απασχόληση και στη μείωση των ανισοτήτων λόγω είδους σχέσης ή σύμβασης εργασίας.

Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου σύμφωνα με την Κυβέρνηση είναι:

-Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, για τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας.

-Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη

-Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία. Η περίοδος αυτή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.

-Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης και του catering.

Εισάγονται ασφαλιστικές, προστατευτικές δικλείδες:

  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη.
  • Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση
  • Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.

-Καθιερώνεται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΤΑ η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας, όταν αυτή είναι υποχρεωτική.

-Απαγορεύεται η δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο

-Στις περιπτώσεις εκδικητικής απόλυσης, προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του

-Προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

-Προβλέπεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας

-Προβλέπεται η ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

-Απλοποιείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.

-Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας.

-Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τις καταγραφές στην κάρτα εργασίας

-Επιλύεται το πρόβλημα των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία.

Το νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση, διασφαλίζει την εξέλιξη των εργαζομένων μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας στην οποία θα μπορούν να δουλέψουν με ανταγωνιστικούς όρους, με τα εργασιακά τους δικαιώματα πλήρως εξασφαλισμένα και να κερδίσουν ακόμα περισσότερα.

Το νομοσχέδιο καταπολεμά με μια σειρά από μέτρα την μαύρη και αδήλωτη εργασία, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στους όρους και τις συμβάσεις εργασίας.

Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, τόσο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και φυσικά τους συνεχείς ελέγχους, βήματα τα οποία θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης.

Εργατικά Σωματεία: Αντεργατικό έκτρωμα που νομιμοποιεί την πολλαπλή απασχόληση, το χτύπημα της απεργίας και του 5ήμερου

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν ήδη προκαλέσει οι διατάξεις του νομοσχεδίου, με εργατικά σωματεία και φορείς να προαναγγέλουν δυναμικές κινηματοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και «αιτία πολέμου», σημειώνοντας ότι «οι εκτρωματικές διατάξεις που προβλέπονται μετατρέπουν το ωράριο και την ζωή του εργαζόμενου σε ζωή λάστιχο για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει σαν στόχο να επιβάλει το 16ωρο, με τέτοιες εργασιακές σχέσεις ώστε οι εργοδότες να μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους όταν θέλουν, για όσο θέλουν, όπου θέλουν, όπως θέλουν και να πληρώνουν ότι θέλουν. Με οποιοδήποτε δηλαδή τρόπο θα εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερα από τα ματωμένα κέρδη τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για σχέδιο περαιτέρω ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, αναγνώριση του δικαιώματος στην απεργοσπασία και δικαστικές διώξεις σε όσους πρωτοστατούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Όπως έγινε με τον Λάσκαρη, τον Κατρούγκαλο και άλλους, οι νόμοι τους θα μείνουν στα χαρτιά. Δε θα περάσουν», προσθέτει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ