Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί; - Ένα βιβλίο για τους τους Σουηδούς

 
Μια εμπεριστατωμένη και αναλυτική περιγραφή των Σουηδών από έναν Έλληνα .

Ενημερώθηκε: 17/06/20 - 09:28

Τους Σουηδούς προσπαθεί να περιγράψει - ερμηνεύσει ένας Έλληνας, ο Πάνος Αλεπλιώτης που έζησε και ζει χρόνια μαζί τους. Μια εμπεριστατωμένη και αναλυτική περιγραφή των Σουηδών και της «σουηδικότητας» από έναν Έλληνα μετανάστη.

«Σουηδία γίναμε…», «Σιγά μη γίνουμε και Σουηδοί!!!» φράσεις που ακούμε στην καθημερινότητά μας, πότε σκωπτικά άλλοτε εγκωμιαστικά, για να περιγράψουν συμπεριφορές που δεν έχουν σχέση με τον ελληνικό εκρηκτικό χαρακτήρα.

Σουηδία μια κοινωνία τόσο διαφορετική... Μια κοινωνία του «νόμου» και της «τάξης», της πειθαρχίας, της πίστης στο κράτος, της αποξένωσης, του ορθολογισμού και του προγραμματισμού, του αλκοόλ και των αυτοκτονιών…

Με τη Μεταπολίτευση, ο Πάνος πήγε για σπουδές στη Σουηδία. Τελείως απροετοίμαστος για το τι θα συναντήσει στη σκανδιναβική χώρα.

Παντρεύτηκε, έγινε πατέρας, αποφοίτησε και κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Χρόνια στη χώρα και αδυνατεί να καταλάβει τους ανθρώπους της. Είναι τόσο παράξενοι, τόσο διαφορετικοί... Τόσο που συχνά πυκνά αναρωτιέται, «μα πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;».

Μέχρι που συναντά την Ίνγκριντ.

«Βρήκα μπελά μαζί της, σκέφτομαι. Αλλά και μια καλή, καταπληκτική, ευκαιρία να καταλάβω επιτέλους τι είναι η “σουηδικότητα” και πώς διαμορφώθηκε. Είναι και όμορφη, και αυτό δεν μου φεύγει από το μυαλό… Και ανεκτική. Ακόμη δεν με διαολόστειλε…».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ατέχνως. Ζητήστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Βιογραφικό του Πάνου Αλεπλιώτη

Ο Πάνος Αλεπλιώτης γεννήθηκε το 1956. Κατάγεται και μεγάλωσε στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Γεωλογία στη Σουηδία, στην πόλη Ουψάλα.
Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία.

Είχε ενεργή παρουσία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο μέσα από τις σελίδες του Ατέχνως.

Το «Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;» είναι η τρίτη του παρουσία στα ελληνικά Γράμματα. Προηγήθηκαν οι νουβέλες «Το καινούργιον χωρίον του Σάββα» και το «Ψηλά το Κεφάλι» (εκδόσεις Εντύποις).